9lives op het WK Rainbow Six Siege in Montreal (Canada)

ma 18/02/2019
Praga
0 reacties

Rainbow Six Siege is een van die zeldzame games die elk jaar groter wordt. Dat betekent elk jaar meer aandacht voor de Six Invitational. Dat is de finale, het WK zeg maar, van het esports-gebeuren dat eraan vasthangt. Een feestje dat elk jaar in Montreal, Canada, de geboortestad van de game plaats heeft. Ik trotseerde de sneeuwstorm, maar terwijl het kwik buiten -14C° aanwees, zat die tijdens de matchen eerder tegen het kookpunt aan.

16 teams, zoveel bleven er rechtop na de zes maanden durende aanloop naar deze editie van de Six Invitational.. Een week lang feestje dat van 11 tot en met 17 februari daar in het naar goeie gewoonte ondergesneeuwde Montreal gehouden wordt. 3000 fans die een kaartje van dit uitverkochte event bemachtigden, stopten hun warmste winterkleren in hun bagage om er hun favorieten luidkeels toe te juichen. Een half miljoen anderen volgt via de livestreams.

Gecastreerde cosplayers

Ik bezoek veel esports-finales en deze was niet noemenswaardig anders dan anders. Een extreme vriendschappelijkheid – misschien met uitzondering van de Russen - ook onder teams onderling. Supporters gaan met spelers van hun eigen team én met die van de andere op de foto. Dit is geen Final Fantasy-fanfest of Blizzcon, dus het aantal cosplayers ligt gevoelig lager. De  kwaliteit is daarom niet minder en net zo opvallend: we tellen onder het publiek opmerkelijk veel vrouwen en meisjes. Niet langer zeldzaam onder esports-feestjes, maar voor een hardcore shooter als Rainbow Six Siege hadden we dat toch niet verwacht. Pittig detail, er zijn geen wapens, zelfs geen namaak-exemplaren toegelaten. Wat deze moderne krijgers toch ietwat castreert.

De deelnemers

Onder de 16 finalisten tellen we 5 Europese teams: G2 Esports, Lestream Esport, Mock-it Esports, Penta Sports, en Team Empire.  4 teams uit Noord-Amerika: Evil Geniuses, Rogue, Team Reciprocity en Spacestation Gaming.  Ook 4 teams uit Latijns-Amerika: Faze Clan, Immortals, Ninjas in Pajamas en Team Liquid. En 3 uit Azië & Oceanië: Fnatic, Mantis FPS en Nora-Rengo.  (neem het me even niet kwalijk dat ik niet helemaal meega in de brei van hoofdletters en kleine letters waarmee de naamgevers van heel wat teams ietwat onverantwoord mee omgaan). De voornamelijk uit Scandinaven opgetrokken G2 Esports zijn de titelverdedigers en volgens velen hier ook weer de gedoodverfde favoriet.

Kwartfinales

Het Japanse Nora-Rengo is absoluut niet de favoriet. Rainbow Six Siege is vrij recent doorgebroken in Azië en dat betekent dat de teams uit die regio nog niet kunnen genieten van de snoeiharde competitie die de ploegen uit de andere zones wel op scherp houden. De Japanners begonnen daarom het minst nerveus aan hun kwartfinale. Voor hen was het immers al haast mission accomplished. Groot waren dan ook de vreugdedansjes en liefde van het publiek toen die underdog uiteindelijk doorstootte naar de halve finale. Sterker nog, ze maakten Fnatic in met 2-0.

Het Russische Team Empire, dat zowel bij winst als verlies de emotie van een drie weken oud kadaver demonstreert, had iets meer moeite met Team Liquid, maar hun meedogenloze efficiëntie zou uiteindelijk de doorslag geven. Vooral Joystick viel op met een indrukwekkende killscore. Een trend die hij voor de rest van deze Invitational zou doorzetten. Team Empire – Team Liquid: 2-1

Favoriet G2 Esports had onverwacht veel moeite met Space Station Gaming. Die laatste pakte niet alleen een map, maar dwong op de derde en beslissende map zelfs verlengingen af. De match kon tot iedereens verbazing – en niet in het minst die van de deelnemers zelf – tot op het allerlaatste moment nog alle kanten uit. Space Station Gaming had een fantastische dag. Volgens kenners hun beste ooit, maar uiteindelijk mocht G2 Sports met een hardbevochten 2-1 naar de halve finale.

Evil Geniuses, het Noord-Amerikaanse team met een Canadees – met de handige nickname Canadian – dat hier in Montreal voor een eigen publiek speelde had een heel taaie rit naar deze Invitationals achter de rug. Het zou er niet beter op worden. Ze raakten wel door de voorrondes, maar de overwinning tegen Team Reciprocity, die iedereen wel anticipeerde, kwam er uiteindelijk niet. Team Reciprocity kwam terug van een map-achterstand van 1-0 terug en won uiteindelijk met 1-2.

Van 4 naar 2

Nora-Rengo vs Team Empire. De gekke dansjes makende Japanners met hun cartooneske excentrieke coach tegen de Russen die duidelijk een rolmodel hadden gevonden in de emotieloze Ivan Drago uit een ouwe en een recentere Rocky-film. Pluche eenhoorns vs. een coach die voor de gelegenheid net uit de diepvriezer was gehaald. Nagenoeg het voltallige publiek juichte de Japanners de hele tijd toe, maar het mocht niet helpen. Superfragger Wokka, die zijn techniek samenvatte als “you just click their head” deed fenomenale dingen, maar aan het eind van deze halve finale ging het Russische Team Empire door naar de laatste ronde.

Na de best verrassende prestatie van Reciprocity de dag ervoor ging G2 Esports met meer behoedzaamheid en focus deze halve finale in. Hun tegenstanders leken echter volledig uitgestunt. G2 maakte gruwelijk weinig fouten terwijl Reciprocity er vaak zelfs niet in slaagde om die uit te buiten. Dit was niet het team dat we in de kwartfinales aan het werk zagen. Ook al moet gezegd dat, net zoals tijdens hun thriller tegen Space Station Gaming, G2 Esports hun winst ook deze keer meer aan hun eigen kracht te danken hadden dan aan de zwakte van de tegenstander. Reciprocity mag naar huis met ruwweg 160.000 dollar én de onofficiële titel van moeilijkst bekkende teamnaam in esports.

Scandinavië – Rusland: ?-?

Aan de ene kant Team Empire,  de Russen. Een nog heel jonge ploeg die pas dit jaar doorbrak, maar een nagenoeg foutloos parcours afwerkte en niet voor niets de bijnaam ‘The Machine’ kreeg. Op papier is het momenteel de best scorende ploeg in Europa. G2 Esports mocht echter als titelverdediger een paar wedstrijden overslaan, wat de vergelijking puur op punten niet echt relevant maakt, maar heeft toch de sympathie van het publiek. Daar zit die steriele houding van de Russen absoluut voor iets tussen, terwijl G2 Esports met Pingu, volgens velen de beste speler van de planeet, in hun rangen telt. Ook al staat daar bij de Russen een Scyther tegenover die verdomd gelijkaardige stats laat optekenen, terwijl Joystick zoals gezegd in grote vorm is. Het zijn ook allebei teams die al bewezen hebben te kunnen terugkomen van een 2-0 in een best of 5-wedstrijd.

Coastline, de eerste map, ging verder in overtime dan ooit in de geschiedenis van Rainbow Six Siege, voor G2 Esports ze uiteindelijk met 12-10 verzilverde. De beslissing viel behoorlijk sneller in de tweede map, Border. Ook al was die gekozen door Team Empire, G2 Esports zette ze op zijn naam. Zonder overtime deze keer en met een uitstekende Kantorakketti die de normaal meer kills scorende teamgenoten Pengu en Jnszki ver achter liet. Map nummer 3, Bank, dwong de Russen tot hun allereerste vraag om een tactische pauze na een dominerende start van de Scandinaven. Het mocht niet helpen. G2 Esports liet zien waarom ze vorig jaar de titel wonnen en belangrijker nog: waarom ze dat dit jaar weer doen. De 800.000 dollar gaan naar hun teamrekening.  Afspraak op de Invitational 2020!