9lives op het EK Splatoon 2 in Parijs

In de voetsporen van het Belgische team Overtime

ma 11/03/2019
Raf
0 reacties

Een game van Nintendo die zich leent tot snoeiharde competitieve partijen? Meer nog: een Switch-titel die zich al een paar jaar profileert als een volwaardige esports-klepper? Die game bestaat en heet Splatoon 2! Ik mocht het voorbije weekend in Parijs gaan kijken hoe het Belgische team Overtime een gooi deed naar de Europese titel.

De nog slapende straten van Parijs op een zaterdagochtend vormden een schril contrast met de zweterige focus van de 12 teams die hun eerste partijen in dit Europese Kampioenschap spelen. Vandaag was gereserveerd voor de groepsfase. De halve finale en finale stond voor morgen ingepland. De korte-termijnmissie voor elk team was om die eerste Best-of-3 confrontaties met de twee anderen in hun groep te overleven.

Waar de meeste esports-toernooien de winnaar(s) met een paar honderdduizend dollars of euro’s naar huis sturen, spelen deze jongens voor de eer. Er zit aan deze titel geen prijzengeld verbonden. Dat alleen al maakt Splatoon 2 tot een apart fenomeen in het esports-gebeuren. Dat maakt dat er hier ook geen gigantische arena’s met schreeuwende fans gevuld worden. En toch is het aanwezige publiek, zowel ter plaatse als thuis achter de streams, even enthousiast. Ook de beeldregisseurs en de shoutcasters zijn van dezelfde kwaliteit als bij andere ‘grote(re)’ esports-events.

De fans zijn er klaar voor.

Girl power!

Nog iets dat we zelden zien bij esports is het opvallend aantal dames in de teams. Ruwweg de helft van de teams telt een meisje in de rangen, en bij de Britten zijn dat er zelfs twee. Ook het Belgische team Overtime speelt vandaag niet met een invaller maar een invalster: Chloe ‘Krip’ Decamps. Een jongedame die net zoals de rest van haar team een uurtje voor de match heel ontspannen lijkt. Haar sterkste punt? “Dat ze met haar weapon of choice niet hoeft te mikken” (algemene hilariteit). Haar zwakste? Dat ze af en toe durft te twijfelen in crisissituaties.

Ruwweg de helft van de teams telt een meisje in de rangen.

Chloë wordt geflankeerd of liever, voorgegaan door frontline-spelers Robbe ‘Robbe’ Cuypers en Stef ‘MrGood’ De Baets. Robbe’s sterke punt is het uitschakelen van tegenstanders, zijn zwakke “dat ik nog wel eens salty (lees: onfatsoenlijk) kan reageren als het niet loopt zoals ik wil” (ook dit lokt bij de groep gelach uit). Mr Good vindt zijn sterkste punt dat hij altijd heel kalm blijft. Zijn zwakheid: “dat ik sommige easy shots mis”. Ilann ‘Fléau’ Miral maakt het viertal volledig. Zijn sterkste punt is de focus waarmee hij speelt, zijn zwakte is dat de wapens die hij het leukst vindt, het minst geschikt zijn voor de meta-game.

Het Belgische team Overtime met Chloe ‘Krip’ Decamps.

Taaie groep

Hoe schat Overtime zijn kansen in. “We zitten in een heel taaie groep” klinkt het. En ze bedoelen daarmee duidelijk op het Franse team Alliance Rogue, de jongens die niet alleen thuisspelen vandaag, maar ook nog eens de gedoodverfde favorieten zijn. “Als je naar de beste Franse teams kijkt, dan kijk je naar de Europese top. Hun competitie is zo sterk”. Dus tegen het team spelen dat daaruit gedestilleerd werd, … ik druk me zacht uit dat de Belgen een zware match verwachten. En toch, lijken ze geen van allemaal zenuwachtig. Of toch niet zo zenuwachtig als ik zou zijn.

Group A, B & C

In Group A speelde het Spaanse Polarized zowel het Oostenrijkse als het Portugese team meteen naar huis. In Group B vochten de Duitsers van BackSquids, die vorig jaar onder hun vroegere naam Gucci Gang het EK wonnen, zich als eerste team naar de halve finales. De Nederlanders van Polderlandis haalden het net niet en het Russische Red Ink is nog niet klaar voor dit niveau.

In Group C waren het de Nordics met Ämpäri Gang, een team haast volledig opgetrokken uit Finse spelers, die verrasten. Een nieuw team uit een regio die vorig jaar niet eens tot op het EK raakte. Ze wonnen overtuigend van het Britse Team Mako en het Zwiterse Huitante.

En de Belgen?

Het Belgische Overtime moest wachten tot de laatste Group D en moest die helaas delen met de Europese favoriet: het Franse Alliance Rogue. Die lieten zien waarom ze favoriet waren en zo werd België-Frankrijk: 0-2. Alliance Rogue was daarmee de vierde en laatste ploeg die naar de semi-finales mocht.

Het Belgische Overtime bewijst met een gedeelde vijfde plek het Europese topniveau aan te kunnen.

Toch moet ik, zonder enig vals chauvinisme, toch nog even vermelden dat Overtime de eerste ronde van de match tegen het Italiaanse NinPlayers niet alleen moeiteloos domineerde, maar van de tweede de eerste echte thriller van deze eerste toernooidag maakte. Een thriller die ze op de valreep in een 0-2 eindresultaat verzilverden. De eer was meer dan gered en Overtime bewijst met deze gedeelde vijfde plek - en meer nog dan op het EK van vorig jaar – het Europese topniveau aankunnen.

Het Belgische Overtime bewijst met een vijfde plek het Europese topniveau aan te kunnen.

Zondag: halve-finale & finale

Ik herinner me nog dat ik me vorig jaar in het Zwitserse Montreux vragen stelde bij de beslissing om de halve finale en finale te beslissen met een veel te korte Best of 3. Misschien lezen ze daar bij Nintendo 9lives, maar dit jaar is dat opgetrokken tot een Best of 5 voor de halve finale en een Best of 7 in de finale. In het slechtste geval geeft dat een team de mogelijkheid om er toch nog een ronde uit te slepen, in het beste geval creëert het de opportuniteit voor een comeback.

Polarized (Spanje) vs. BackSquids (Duitsland)

De Duitsers pakken de eerste ronde, maar hebben extra tijd (overtime) nodig om de match te pakken. Ronde twee, Tower Control, begint als een Blitzkrieg voor de Duitsers, struikelt even en stoomt vervolgens door tot 0-2 voor BackSquids. Match 3 rukken de Duitsers eerst op tot 2-100, maar de Spanjaarden duwen dat onder luid publieksgejuich voor de underdog terug tot 26-2. Maar uiteindelijk beslist de tijd in hun nadeel. 0-3 en BackSquids gaat naar de finale.

Polarized (Spanje) vs. BackSquids (Duitsland)

Ämpäri Gang (Nordics) vs. Alliance Rogue (Frankrijk)

De Nordics spelen ietwat onorthodox zonder een back-line en volgens de pronostieken zou dit op de te spelen mappen in het voordeel van deze nieuwkomer kunnen werken, zelfs tegen de Franse toppers. Iets dat de Finnen bevestigen wanneer ze in de eerste ronde een achterstand op de Fransen wegwerken én winnen! In de Tower Control-ronde bouwen de Fransen opnieuw een voorsprong op, maar gooien dan alles op de verdediging en rijden de timer uit tot winst. 1-1. De volgende ronde gaat naar de Fransen en het komt dus tot een vierde en beslissende ronde waar de Fransen opnieuw een kleine voorsprong opbouwen en daarna zo defensief gaan dat zelfs hun thuispubliek zijn ongenoegen laat horen. Maar sowieso is de andere finalist gekend. En hij spreekt Frans.

Ämpäri Gang (Nordics) vs. Alliance Rogue (Frankrijk)

Finale BackSquids vs. Alliance Rogue

De eerste ronde, Rainmaker, gaat in minder dan een minuut naar de Fransen, maar het blijkt een valse start door een technisch probleem bij de Duitsers. Rematch dus. En die gaat net zo snel naar de Fransen. In de tweede ronde, op Tower Control, stoppen de Fransen een goeie Duitse aanval en duwen die terug naar een tweede overwinning. 0-2. Dan slaat BackSquids terug. 1-2. We hebben een echte finale dames en heren. De volgende was een lang intens partijtje touwtrekken om de controle over de zones. De Fransen trokken uiteindelijk het hardst, 1-3. Nog een en ze mogen zich de Europese kampioen noemen.

En dat mogen ze even later ook officieel doen! De druk die ze op BackSquids zetten, was te groot. De Duitsers deden alles wat ze konden, maar dit Frankrijk, of liever: deze Alliance Rogue, was te sterk. De nederlaag van ons eigen Overtime tegen deze nieuwe titelhouder, smaakt gelijk weer iets minder wrang. Tot volgend jaar.

Alliance Rogue uit Frankrijk wint de Europese titel.