5 redenen waarom je PlayStation Now moet proberen

"Om met PS3- en PS4-games aan de slag te gaan heb je geen console meer nodig"

do 24/10/2019
Joeri
1 reacties

Streaming wint aan terrein. Denk bijvoorbeeld aan het almachtige Netflix dat tegenwoordig wordt bestookt door concurrenten als Amazon en Disney. In het gaming landschap heeft Sony het momenteel voor het zeggen met PlayStation Now maar het voelt nu reeds de hete adem van het aanstormende Google Stadia. Niet onlogisch dat Sony de prijzen voor het PlayStation Now-abonnement drastisch heeft verlaagd.

Als ik eerlijk mag zijn, dan moet ik bekennen dat ik PlayStation Now nooit echt veel aandacht heb geschonken. Dat ik heel wat van de toppers reeds gespeeld heb, heeft daar het een en ander mee te maken. Ook een iets te mager aanbod aan PlayStation 4-games is een van de redenen. Er is echter geen reden om het niet eens te proberen: Sony geeft iedereen gratis een proefabonnement van zeven dagen en daarbij kan je alle games uit de PlayStation Now-catalogus spelen. Geen reden dus om het niet te proberen. En ben je uiteindelijk toch verkocht? Dan haal je voor tien euro per maand of 60 euro per jaar de abonnementsdienst in huis. Zowel op PlayStation 4 als pc.

Sony doet het in de consolestrijd belachelijk goed; de PlayStation 4 is een van de bestverkochte consoles ter wereld. De steengoede exclusives liggen aan de basis van dat succes. En van die exclusives kunnen ook PlayStation Now-abonnees proeven. Helaas moet ik vertellen dat het aanbod aan de magere kant is en de kleppers die er wél opstaan, zijn slechts een bepaalde tijd beschikbaar. Denk daarbij aan het schitterende God of War of Uncharted 4: in januari verdwijnen ze alweer. Toch zijn er redenen om het wel een kans te geven. Ik geef er vijf.

1. Meer dan 700 games

Ja, je leest het goed. De PlayStation Now-streamingservice heeft een héél uitgebreid aanbod aan komen, gaande van toppers en kleine pareltjes tot de ‘brol’. Het leeuwendeel is voor PlayStation 3; die console heeft namelijk een grotere bibliotheek dan het grotere broertje, maar ook een aantal PlayStation 4-games staan in de online catalogus. Je vindt er niet enkel exclusieve games, want meer dan 170 uitgevers werken mee. Zo vind je naast Sniper Elite 4 en Assetto Corsa ook spellen als Wolfenstein: The New Order en Batman: Arkham Knight terug bij de grotere games. Indies als Brothers: a Tale of Two Sons, Hohokum en Zombie Vikings vervolledigen de catalogus.

2. Geen console meer nodig

Ook dit lees je goed. Om met PlayStation 3- en PlayStation 4-games aan de slag te gaan heb je tegenwoordig geen console meer nodig. Een pc hebben is genoeg. Daarvoor moet je uiteraard wel de PlayStation Now-applicatie downloaden en een controller aansluiten, waarna de pret kan beginnen. Vroeger werden ook de PlayStation Vita, Sony Bravia-tv’s en  PlayStation 3 ondersteund, maar die ondersteuning is enkele jaren geleden reeds weggevallen. Het blijft echter ook mogelijk om op je PlayStation 4 van de dienst gebruik te maken. Ook hier heb je de bijhorende applicatie nodig.

3. Competitieve prijs

Nu de maandprijs gezakt is van 15 naar tien 10 per maand, is het al eens het overwegen waard om een maandje PS Now te nemen. Ook de jaarprijs is gezakt van 100 euro naar 60 euro. De driemaandelijkse prijs blijft onveranderd; daarvoor hoest je 25 euro op. De jaarprijs is dus amper de prijs van één enkele AAA-game, maar daarvoor krijg je er een pak meer in de plaats. Oké, ik moet bekennen dat de nieuwste spellen ontbreken, maar kleppers als Uncharted 4, Grand Theft Auto V en inFamous: Second Son maken het al de moeite waard.

4. Direct opstarten

Geen ellenlange wachttijden bij PlayStation Now, want updaten is niet vereist. Daar waar je normaal minutenlang naar een downloadscherm zit te staren terwijl de nieuwste update wordt binnengehaald, is dat bij PlayStation Now niet het geval. Hetzelfde geldt voor het installeren. Ook dit kan érg lang duren als je een disc voor het eerst in je PlayStation 4 steekt of als je je nieuw aangekochte digitale game wenst af te halen, maar dat is verleden tijd met PlayStation Now.

5. Continu vernieuwing

Enkele grote kleppers blijven helaas niet beschikbaar. Zoals reeds gemeld zijn GTA V, Uncharted 4 en God of War tot begin januari beschikbaar en dat geldt ook voor inFamous: Second Son. Gelukkig worden er maandelijks nieuwe games toegevoegd en worden de absolute kleppers via een rotatiesysteem in het abonnement geïntroduceerd. In januari mogen we dus normaal wat vers vlees van AAA-kwaliteit verwachten. Welke games dat worden, is helaas nog niet geweten.

PlayStation Now is een abonnementsservice die al enkele jaren meedraait en het goed blijkt te doen. Sony voegt op regelmatige basis nieuwe games toe en maakt PlayStation Now voor iedereen toegankelijk. Uiteraard is daarvoor een goede internetverbinding vereist. Daarbij wil ik toch ook even vermelden dat als die verbinding is orde is, de kwaliteit van de gestreamde beelden bijzonder hoog is. Verwacht echter geen 4K bij games als Uncharted 4, daarvoor heb je dus nog altijd een PlayStation 4 nodig.

 

1reactie

Nu PS Now ook op Mac voorzien en 't is in orde. Als het toch "maar" streaming is, zou dat toch niet zo moeilijk mogen zijn?

Rating:0