Yakuza Kiwami 2

8,0
Reviewscore
User scoreAl 1 stem
9,0

Yakuza Kiwami 2

Alles wat je van een remake wenst

za 25/08/2018
Gereviewed door Yannick
0 reacties

De Yakuza-franchise is er eentje die al een tijdje meegaat en waar al meer delen van zijn uitgekomen dan je op één hand kan tellen. Met de recente release van Yakuza 0 kwam de reeks weer in de belangstelling, aangezien het een uitstekende game was om in aanraking te komen met de franchise. Voor deze nieuwkomers, of enorme fans van de franchise, is Yakuza Kiwami 2 in ontwikkeling gekomen, een remake van het tweede deel in de reeks. Eens kijken of de remake erin slaagt de twaalf jaar oude game te moderniseren.

In Yakuza Kiwami 2 speel je zoals gewoonlijk met Kiryu, een badass voormalige Yakuza die in een intens verhaal wordt verweven waar oorlogen tussen Japanse clans uitbreken. Mensen die de eerste Yakuza (Kiwami) niet gespeeld hebben, krijgen vanaf het begin de mogelijkheid enkele essentiële cutscenes van de voorganger terug te kijken. De gedetailleerde introductie zorgt ervoor dat je als nieuwkomer perfect met deze game aan de slag kan en het verhaal perfect kan volgen.

Maak kennis met de donkere buurten van Japan

Het verhaal is meteen ook één van de sterkste aspecten aan deze game, waardoor het zeker de moeite loont om de lange introductie uit te kijken. Ik ben zo'n persoon die altijd de Engelse dubs aanzet als ik er de kans toekrijg bij een Japanse game of anime, simpelweg omdat het Japanse taaltje en het soms bombastische gekrijs dat hiermee gepaard gaat m'n illusie doorbreekt. Bij Yakuza is een Engelse optie natuurlijk niet mogelijk, maar dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. De voice-acting in deze game is namelijk briljant bij nagenoeg ieder personage. Je voelt de emotie in de stem van de personages zonder er ook maar één woord van te verstaan. De dialogen zijn uitstekend geschreven en het acteerwerk is gewoon zo overtuigend dat je zeer makkelijk in het verhaal van Yakuza Kiwami 2 wordt gezogen.

Het verhaal is meteen ook één van de sterkste aspecten aan deze game.

Qua gameplay zijn de verhaalmissies zoals gewoonlijk behoorlijk repetitief. Je doet eigenlijk bijna niets anders dan aanvalsgolven vijanden knock out meppen op de meest brutale manieren. Het knokken zelf is gelukkig diepgaand en wordt leuker naarmate je in de game vordert. Dit dankzij allerlei wapens en indrukwekkende Heat Actions die tegenstanders op een grafische wijze het graf insturen. Het vechtsysteem in Kiwami 2 heeft veel meegekregen van het recente Yakuza 6, waardoor het aanvoelt als een game van 2018 en niet van 2006.

Een remake voor de fans en nieuwkomers

De repetitieve natuur maakt de verhaalmissies qua gameplay minder interessant, maar gelukkig zijn er enkele geniale eindbaasgevechten ingegoten die je samen met het meeslepende verhaal genoeg motivatie geven om het spel tot het einde door te spelen De game slaagt er ook uitstekend in om deze personages zo voor te stellen dat je staat te popelen om hun schedel in te slaan. De grafische oppoetsbeurt die de game er acceptabel laat uitzien anno 2018, maakt deze cinematische gevechten nog indrukwekkender dan twaalf jaar geleden. Voor hardcore fans is er ook een compleet nieuwe verhaallijn toegevoegd, waarbij je met Goro Majima speelt. Deze loont ook zeker de moeite, introduceert een fascinerende nieuwe protagonist en verklaart enkele onduidelijkheden in het verhaal.

De repetitieve natuur maakt de verhaalmissies qua gameplay minder interessant.

Naast de door en door serieuze verhaallijn zijn er ook talloze zijactiviteiten waarbij de toon van de game van serieus naar satirisch switcht. De minigames waar de franchise om bekend staat zijn ook in dit deel knotsgek en zullen een groot percentage van je speeluren in beslag nemen. Darts, volledige arcadespellen, Mahjong, casinospelen, er is gewoon teveel om allemaal op te noemen. Er zitten uiteraard enkele in die weinig voorstellen, maar het merendeel is behoorlijk diep uitgewerkt en is verslavend genoeg om wat tijd aan te spenderen. Enkele van deze minigames kennen zelfs hun eigen verhaal, zoals de Cabaret Club waarbij je meisjes bij je gasten moet plaatsen terwijl je een oogje houdt op hun stats om ze zo goed mogelijk tevreden te stellen. De Clan Creator minigame uit Yakuza 6 maakt ook een terugkeer in Kiwami 2, en biedt een diepgaand tower defense-achtige game die verslavend werkt en een uitstekende manier biedt om geld te verdienen.

Niet voor iedereen even indrukwekkend

Als remake is Kiwami 2 door en door geslaagd dankzij de oppoetsbeurt, extra's en modernisering van gameplay die de game duidelijk naar 2018 haalt. Als gamer die één van de recentere Yakuza-delen heeft gespeeld, kan de titel net wat minder indrukwekkend overkomen. Je bezoekt namelijk dezelfde stadjes als in andere games, en qua minigames zijn ze praktisch allemaal identiek aan die uit andere delen. Dit komt de repetitieve natuur van Kiwami 2 niet ten goede en zal de game voor die mensen net wat minder vermakelijk maken.

 

Releasedatum
PS4 : 28/08/2018
PC : 09/05/2019
8,0
Reviewscore
User scoreAl 1 stem
9,0

Conclusie van Yannick

Yakuza Kiwami 2 is alles wat je wenst te krijgen van een remake. Een fatsoenlijke visuele oppoetsbeurt? Check. Modernisering van gameplay om aan de standaarden van vandaag te voldoen? Check. Een pak toegevoegde content om het verhaal uit te diepen? Check. Als het niet lag aan het feit dat veel van de minigames identiek zijn aan die van de recentere delen of de repetitieve natuur, had je deze gerust in de categorie toppers kunnen plaatsen.
  • Uitstekende visuele oppoetsbeurt
  • TItel voelt allesbehalve verouderd aan
  • Toegevoegde content loont de moeite
  • Meeslepend verhaal met memorabele eindbaasgevechten
  • Knotsgekke en verslavende minigames
  • Gameplay in missies nogal repetitief
  • Veel minigames identiek aan andere Yakuza-games