Tour de France 2019

4,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Tour de France 2019

Heruitgave van TdF 2014?

Dit jaar vond de Tour de France voor de 106de keer plaats. Ter ere van Eddy Merkcx’ allereerste overwinning in de Grote Ronde, vertrok het peloton tweemaal in onze hoofdstad om daarna Frankrijk niet meer te verlaten. Het werd een mooie drieweekse voor de Belgen, met ritoverwinningen voor Teuns, De Gendt én Van Aert, maar in de eindklassementen schoten we tekort. Of het gelijknamige videospel wél bovenaan de rangschikkingen belandt, kom je hieronder te weten.

Telkens wanneer ik mijn recensiepen bovenhaal, bekijk ik een videogame vanuit een neutraler standpunt. Dat lijkt voor zich te spreken, maar als grote fan van een bepaald genre of IP, kan je al snel een biased mening verkondigen die eigenlijk moeilijk te verdedigen valt. In omgekeerde richting geldt dat natuurlijk ook, en laat wielrennen nu de allerlaatste sport ter wereld zijn waarin ik me zou interesseren. Toch genoot ik doorheen de jaren al meermaals van een reviewexemplaar, want de feeërieke landschappen doen me al snel vergeten hoe saai wielrennen (in mijn ogen, ik benadruk het nogmaals) is. Het zou vervolgens bizar zijn een recensie enkel op bergketens en monumenten te baseren, dus kruip ik in de huid van rasechte ploegmanager om mijn team naar de overwinning te gidsen.

Simpel

Een wielrenner richting het podium laten rijden is, en ik zie weinig alternatieven, een gigantische saaie bedoeling. Je hebt een knop om te remmen, eentje om de pedalen te laten ronddraaien en dus snelheid te maken, om tot slot ook uit het zadel te kunnen door de sprintknop in te drukken. De hele race uitrijden zonder de versnelde versie te tonen, is nog saaier dan een live wielerwedstrijd te bekijken, aangezien je geen interessante weetjes in de vorm van commentatoren voorgeschoteld krijgt. Ook de reclameblokken ontbreken, waardoor je onafgebroken op renners met identieke gezichten moet neerkijken. Die versnelde versie gebruiken is overigens niet zonder risico’s, want in sommige gevallen is de kopgroep gaan vliegen en krijg je die achterstand niet meer omgebogen. Gelukkig is er ook een positief element gelinkt aan het inkorten van de racebeelden: je ogen zullen minder in aanraking komen met de - excuseer mij aan iedereen die het met me oneens is - spuuglelijke graphics die rechtstreeks uit het vorige consoletijdperk ontsnapt zijn.

Grafisch lijkt het op een spel van vijf jaar geleden.

Ondanks de officiële licentie van de game, zijn de aangezichten van alle wielrenners identiek dezelfde, wat redelijk belachelijke beelden oplevert. Ook qua namen trof ik tientallen mankementjes op. Vaak moest ik me tot Google wenden om te verifiëren of iemands naam correct was, en het leeuwendeel van die zoekopdrachten leverde negatieve adviezen op. Je kan manueel wel namen aanpassen, maar met Peter Sagan op de cover en verschillende boodschappen dat het een officieel spel betreft, is de teleurstelling eigenlijk dubbel zo groot.

Een positief element gevonden

Het enige wat wel echt is, zijn de mooie omgevingen waardoorheen de races je brengen. De Tour de France is de belangrijkste en meest gedetailleerde race, maar daarnaast vind je bijvoorbeeld ook Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen, terug tussen de beschikbare dagwedstrijden. Ook Parijs-Roubaix mag niet ontbreken, en zo zijn er nog enkele andere bekende en minder bekende races waarmee je je kan amuseren.

Ben je toch uitgekeken op de traditionele evenementen, dan zijn er enkele randactiviteiten waaraan je kan deelnemen. Zo zijn er bijvoorbeeld modi met gevaarlijke afdalingen, waar een mooie tijd je een plaatsje op de leaderboards kan opleveren, en hetzelfde geldt voor de sprinters met de dikste kuiten. Toch wat meer op jezelf gesteld? Dan is er met Pro Team de mogelijkheid om op je eentje de koers naar je toe te trekken.

 
Releasedatum
06/27/2019
Beschikbaar voor
4,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Michael

Tour de France 2019 lijkt, eerlijk gezegd, inhoudelijk meer op de uitgave van een vijftal jaar geleden. De rennersnamen zijn evenzeer van de pot gerukt, grafisch had het destijds een topgame kunnen zijn, en qua vernieuwing is er nu ook geen baanbrekend nieuws te melden. Volgens mij zouden zelfs rasechte wielerfans een beetje huilen bij het spelen van dit spel, dat je wat mij betreft enkel mits een ongeziene afprijzing in huis mag halen.
  • Landschappen laten je dagdromen
  • Voldoende afwisseling met verschillende gamemodi
  • Foute namen
  • Spuugelijke graphics
  • Saaie gameplay

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments