Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint

8,0
Reviewscore
User scoreAl 2 stemmen
5,9

Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint

"The Division voor natuurliefhebbers"

vr 04/10/2019
Gereviewed voor PS4 door RoMa
1 reacties

Ik heb mezelf volgesmeerd met modder en sluip geruisloos doorheen het struikgewas. Die zes soldaten aan de rivier zullen nooit weten wat hen overkwam. In de nieuwste Ghost Recon kom je met je team vast te zitten op een eiland dat barst van de vijanden. Je weet niet wat te verwachten en als gamer kreeg ik met Breakpoint hetzelfde gevoel. De Ghost Recon-formule wordt grondig door elkaar geschud.

Waarom wel?

Van de modder tot in de sneeuw

Welkom op Auroa. Deze fictieve archipel in de Stille Oceaan vormt het decor van de nieuwste telg in de populaire survival-shooter reeks en ziet er simpelweg indrukwekkend uit. Het is een gigantisch uitgestrekt gebied dat bossen, fjorden, gebergten en sneeuwtoppen met elkaar verbindt. De woongebieden hiertussen zijn licht futuristisch dankzij een lokale miljardair die het eiland opkocht en er zijn persoonlijke “new world”-fantasie nastreeft.

Alleen al onderweg zijn brengt plezier: Auroa ziet er even beeldig uit vanop de motor als vanuit de helikopter.

Jijzelf kruipt opnieuw in de huid van Nomad, die met zijn team van Ghosts naar de eilandengroep trekt nadat alle communicatie met Auroa wegviel. Al snel wordt duidelijk dat jij en je team niet meteen van het eiland zullen wegraken. Één van de verantwoordelijken die er voor zorgt dat jouw tijd op Auroa niet zal bestaan uit beachvolleybal en boswandelingen is Cole D. Walker. Jouw voormalige squadleader heeft het Amerikaanse leger de rug toegekeerd en heeft duidelijk zijn eigen agenda op het eiland. Walker wordt vertolkt door Jon Bernthal. Heb je ooit een aflevering van The Punisher of The Walking Dead gezien, dan weet je dat deze acteur je als geen ander schrik kan bezorgen.

Survival Instinct

Ghost Recon staat gekend voor zijn survival-shooter mechanics en die zijn ook deze keer aanwezig. Lekker knallen en vervolgens enkele seconden achter een rots schuilen volstaan hier niet om je levensbalk terug vol te krijgen. Ben je zwaargewond, dan dien je enkele seconden te nemen om de juiste ledematen te verzorgen. Geraakt in je been? Dan zit sprinten er niet meer in tot je dit in orde brengt.

Alhoewel de multiplayer duidelijk op de achtergrond blijft, is hij wel sterk uitgewerkt.

Niet enkel schotwonden kunnen voor ongemak zorgen. Als je niet tijdig water drinkt raak je gedehydrateerd en heb je minder stamina. Verder kan je maaltijden eten of zelfs tijdig stretchen om stats zoals uithouding tijdelijk te boosten. Toch is het duidelijk dat al deze zaken minder belangrijk zijn ten opzichte van eerdere titels.

Veel belangrijker zijn ditmaal de skills en perks die je verzamelt. In het begin dien je te kiezen welke klasse je zal invullen: word je een echte sharpshooter of ga je vol voor assault? Na deze keuze kan je jouw verzamelde XP en skill points investeren via een uitgebreide skill tree. Ga je stiller sluipen of sneller sprinten?

De campagne kan volledig in co-op beleefd worden en dit komt de ervaring enkel ten goede.

Met al deze nieuwe technieken kan je een hele waaier aan zaken doen op het eiland. Het grote juk van de activiteiten bestaan uit hoofd- en zijmissies. Deze vervelen niet maar ondertussen ken je de grote lijnen wel. Ga naar ginds, bevrijd/vermoord die persoon, bemachtig dat stuk informatie en keer veilig terug. Ditmaal zorgt de steeds veranderende setting voor de grote variatie. Alleen al onderweg zijn brengt plezier: Auroa ziet er even beeldig uit vanop de motor als vanuit de helikopter.

De campagne kan volledig in co-op beleefd worden en dit komt de ervaring enkel ten goede. Met een buddy bij je kan je lekker tactisch een hele basis neermaaien en naar hartenlust flankeren. Extra handig wanneer je het tegen een hele horde moordlustige drones moet opnemen. Naast de uitgebreide single player campaign is er ook een online PVP mode. Tijdens mijn wedstrijden vier tegen vier werd al snel duidelijk dat tactiek en teamplay de bepalende factoren zijn. Alhoewel de multiplayer duidelijk op de achtergrond blijft, is hij wel sterk uitgewerkt.

De lijn met The Division 2, de Tom Clancy-broer uit de Ubisoft-stal, is flinterdun.

Waarom niet?

The Division voor natuurliefhebbers

De échte Ghost Recon-ervaring van de begindagen is niet meer. Zeker een even grote factor speelt het looten van items en het constant verzamelen, verkopen en afbreken van materialen. De lijn met The Division 2, de Tom Clancy-broer uit de Ubisoft-stal, is flinterdun. Natuurlijk strijd je hier niet in een drukke metropool maar de eigenheid van Ghost Recon wordt eerder aan de zijlijn gehouden. Daarom speelt hij niet minder lekker maar er is veel meer action dan survival. Meer perks dan realisme.

Microtransacties zijn terug en Ubisoft heeft zich jammer genoeg volledig laten gaan.

Skills en perks zijn goed gebalanceerd, de wapens zijn dat minder. Des te meer omdat je soms heel lang moet sparen voor de juiste attachments, terwijl je deze voor wat echte euro’s evengoed kan kopen. Microtransacties zijn terug en Ubisoft heeft zich volledig laten gaan. Quasi alles is vrijwel meteen te koop in de in-game store voor een lekker hoge prijs. Niet alleen alle wapens maar ook een pak boosts. Hiervoor gaat Ubisoft heel wat terechte kritiek krijgen.

 

Breakpoint vertoont niet alleen qua gameplay en game mechanics heel wat gelijkenissen met The Division 2, ook dezelfde bugs keren terug. De enemy AI is helemaal niet de sterkste op de markt. Cutscenes verlopen zeker niet altijd vloeiend en lip syncing zou toch echt wel beter mogen. Ik had meer dan eens een onzichtbaar geweer vast en soms leken vijanden mij niet op te merken al danste ik de macarena voor hun ogen. Dit alles was zeker geen constante maar het gebeurde toch meerdere keren.

Releasedatum
04/10/2019
Beschikbaar voor
8,0
Reviewscore
User scoreAl 2 stemmen
5,9

Conclusie van RoMa

Ghost Recon: Breakpoint brengt een gevarieerde open wereld tot leven waarin je al jouw lusten als supermilitair kan botvieren. De game wordt veel meer een looter-shooter dan een survival-sneaker en verliest zo haar unieke toets. Toch is er heel wat gewelddadig plezier in Auroa dat je het best met twee beleeft. Zo blijven de bugs eerder lachwekkend in plaats van frustrerend.
  • Auroa ziet er absoluut prachtig uit met zeer gevarieerde landschappen
  • De missies worden zelden eentonig
  • Meer customization-opties dan ooit
  • Jon Bernthal brengt de filmische factor goed omhoog
  • Multiplayer PVP speelt zeer lekker
  • De game bevat meer bugs dan de drones waartegen je vecht
  • Enemy AI laat regelmatig te wensen over
  • Microtransacties zorgen voor een gevoel van oneerlijkheid

1reactie

Dit spel heeft geen ziel, spijtig.

Rating:0