Tennis World Tour

4,0
Reviewscore
User scoreAl 1 stem
3,0

Tennis World Tour

Game! Set! Flop!

do 14/06/2018
Gereviewed door KevinB
1 reacties

Ik ben een grote fan van het tennisgebeuren. Niet dat ik zelf een begenadigd tennisspeler ben, integendeel. Maar toch voel ik me op een of andere manier aangetrokken tot het simpele spelletje van een bal heen en weer over een net slaan. Het was dan ook al een dikke 7 jaar geleden dat er nog eens een goede tennisgame verscheen. Top Spin 4 is namelijk een game die bij menig liefhebber in het geheugen gegrift staat als een van de beste tennisgames aller tijden. Mijn virtuele tennisgeluk kon dan ook niet op toen vorig jaar Tennis World Tour werd aangekondigd op de E3. Een game ontwikkeld door Breakpoint Studios, bestaande uit een aantal ontwikkelaars die meegewerkt hebben aan die fantastische Top Spin 4.

Jammer genoeg bleek het geen match made in heaven. Want tot mijn grote spijt moest ik al snel concluderen dat mijn opgebouwde hoop en anticipatie al snel de met de grond gelijk gemaakt werd. Hoewel je zou verwachten dat Tennis World Tour van dezelfde hoogwaardige kwaliteit zou zijn als Top Spin 4, is dit dus verre van het geval. Zo valt in het startmenu meteen op dat de online modus schittert door zijn afwezigheid met een droge ‘Coming soon’ als excuus. Ik had dus de keuze tussen de carrièremodus, een oefenwedstrijd en de Tennis Academy waar ik de kneepjes van het vak onder de knie kan krijgen. In deze laatste word ik meteen met de neus op de feiten gedrukt. Deze game kampt met enkele serieuze problemen...

Gigantische foutenlijst...

Zo is de presentatie van de tutorial vrij sec. Met enkele platte teksten als leidraad maak je kennis met de besturing, dewelke vrij logisch is. Elk type slag (topspin, slice, normale slag, lob) heeft een eigen toets, waardoor je de nodige afwisseling kan leggen in je slagen tijdens de spelletjes. Spijtig genoeg steekt de AI hier meer dan eens een stokje voor. Want om de een of andere reden beslist het spel voor jou dat je toch beter met een slice retourneert in plaats van met de door jou aangegeven topspin bal. In het begin dacht ik nog dat ik de verkeerde knop indrukte. Maar neen, de artificiële intelligentie steekt daar te pas, en vooral te onpas, een stokje voor. Dit heeft als resultaat dat je totaal geen voeling hebt met het spel.

Gelukkig is er een optie om het commentaar uit te zetten.

Een ander element dat daartoe bijdraagt is dat de animaties van de spelers verre van vloeiend zijn. Wanneer de AI merkt dat je niet meer bij een bal kan of wanneer de tegenstander de bal buiten slaat, beslist deze om de animatie van je lopende speler abrupt te stoppen. Dit heeft als resultaat dat je dan momenten hebt dat je speler de slag inzet en op een fractie van een seconde hiermee stopt en blijft staan. Erg bizar. En dan heb ik het nog niet gehad over de momenten waarop er miraculeuze retourslagen plaatsvinden op de courts. Op sommige momenten wordt een onmogelijke bal toch retour geslagen door jou of je tegenstander. Wanneer ik dan ga kijken naar de replay zie ik effectief dat ik de bal terugsla terwijl deze een tiental centimeter naast mijn racket zoeft. Tot slot blijkt het ook onmogelijk om door te schuiven op gravel ondergronden en zie ik ook geen voet- of balafdrukken op de courts. Dit zijn beginnersfouten die ik niet verwacht van een ervaren team.

Zelfs het virtuele publiek heeft geen zin in deze game...

Een lege doos is voller dan deze game

Niet alleen het ontbreken van de online modus zorgt ervoor dat er bitter weinig vlees zit aan deze game. Akkoord, er zijn zo'n 29 topspelers waaronder Roger Federer, Stan Wawrinka, Caroline Wozniacki en onze Belgische trots David Goffin. Maar eens je wat verder kijkt, steekt de teleurstelling de kop op. Geen Nadal of Djokovic? Slechts vijf vrouwelijke tennisspeelsters? Waar zijn de Williams-zusjes? Waar zijn de officiële toernooien? Geen Wimbledon, Roland Garros of Indian Wells? Enkel flauwe afkooksels, en kan er mij iemand vertellen waarom er een openlucht grastornooi wordt georganiseerd in het tropische Dubai!?

Geen loon naar werken

Over de carrière zijn er wel enkele positieve zaken te vertellen. Zo is er over de opbouw goed nagedacht. Elke maand krijg je de keuze tussen het spelen van toernooien, oefenwedstrijden, het volgen van trainingsprogramma’s of een rustperiode inlassen. Het spelen van toernooien én het reizen naar de verschillende locaties waarop deze plaatsvinden kost je energie. Door je rustpauzes goed in te plannen zorg je ervoor dat je fit aan de start komt van de belangrijkste toernooien. Je zult je agenda dus goed in de gaten moeten houden als je de ambitie hebt om de nummer 1 van de wereld te worden. Tot zover het goede nieuws...

En de Switch-versie? Nog slechter!

Tijd voor het slechte nieuws (weeral)! In de eerste plaats heb je voor een game, we zijn 2018 beste ontwikkelteam, belachelijk weinig keuzemogelijkheden voor het aanmaken van je alter ego. Bovendien kom ik, zeker in de beginfase, steeds dezelfde type spelers tegen. Enkel de naam is anders. Niet bepaald realistisch en bevorderlijk voor het inlevingsvermogen. Ook de trainingsprogramma’s zijn maar halfbakken. Ik kan dan wel mijn skills bijschaven, maar de effecten ervan zijn maar twee maanden geldig. Daarna zijn de vruchten van mijn ijverige trainingswerk weer verdwenen. Bovendien zit er niet echt een uitdaging aan deze trainingen. Ik mag zoveel fouten maken als ik wil, zolang ik uiteindelijk maar het correct aantal slagen, returns of services voltooi is het goed. Het maakt niet uit hoe lang ik er over doe.

Zelfs de pixels laten het afweten in de Switch-versie.

Slechtste commentaar, ooit!

Grafisch gezien is de game best oké te noemen. De avatars van de profspelers zien er behoorlijk uit, maar zeker niet van het niveau van een FIFA. Eens ik op de omgeving begin te letten, wordt de situatie alleen maar erger. Het publiek zit er verveeld bij en heeft het enthousiasme van een zak aardappelen. De ballenjongens blijven stoïcijns op hun zelfde plek zitten en de umpire leest de punten voor alsof het zijn laatste werkdag is en hij zo snel mogelijk naar huis wil. En breek me de mond niet open over het commentaar. Dit moet zowat het slechtste commentaar zijn bij een tenniswedstrijd dat ik ooit gehoord heb. En ja, ik hou rekening met het commentaar van Youri Mulder in de begindagen van de FIFA-games. Hoe onrelevant je een legende als John McEnroe dingen kan laten zeggen, hou je echt niet voor mogelijk. Na een wedstrijd heb ik het volledige arsenaal aan oneliners en weetjes gehoord. Gelukkig is er een optie om het commentaar uit te zetten. Ik ben benieuwd of John het eindresultaat gezien heeft, want volgens mij zou hij een klassieke woede-uitbarsting krijgen bij het horen van zijn eigen commentaarstem.

Hoe de gravel-ondergrond ongeschonden kan blijven is me nog steeds een raadsel

Switch-versie? Nog slechter...

Ik mocht ook aan de slag met de Nintendo Switch-versie van de game. Deze versie verschilt niet met deze op de PlayStation 4 en Xbox One. De besturing, gameplay en presentatie zijn in hetzelfde bedje ziek als de andere versies. Toch zijn de ontwikkelaars erin geslaagd om op bepaalde punten de bal nog meer mis te slaan. Grafisch ziet het er allemaal wat minder uit, wat niet geheel onlogisch is voor een semi-handheldconsole. Maar het feit dat ik regelmatig met framerateproblemen en glitches te maken kreeg, is niet aanvaardbaar in deze tijden. Zo was er een hardnekkig probleem in docked mode waarbij de pixels niet goed wisten welke kleur ze moesten weergeven. (zie bijgevoegde foto). Ook hebben de spelers in de ‘tussenfilmpjes’ om de een of andere reden een witte aura rond zich. Als ik toch een pluspunt moet geven aan deze versie, dan is dat het feit dat het rampzalige commentaar van John McEnroe nergens te bespeuren was. Hoewel zijn naam wel staat te blinken op de gamedoos. Ik kan alleen maar aanraden om deze game links te laten liggen en te hopen dat ‘Mario Tennis Aces’ wel voor het nodige tennisplezier zal zorgen.

 

Releasedatum
22/05/2018
4,0
Reviewscore
User scoreAl 1 stem
3,0

Conclusie van KevinB

Tennis World Tour is een grote teleurstelling. De vele technische mankementen, het commentaar dat tenenkrullend slecht is, het ontbreken van officiële tornooien, het beperkt aantal officiële (vrouwelijke!) spelers en het ergste van al de gameplay die verre van optimaal is, zorgen ervoor dat ik alleen maar kan concluderen dat je zo ver mogelijk van deze game dient weg te blijven. En de Switch-versie? Die is nog slechter...
  • Leuke ideeën in de carrièremodus
  • Tennis
  • Vele technische fouten
  • Zeer beperkte content
  • Commentaar van McEnroe
  • Gameplay rammelt langs vele kanten
  • Online optie wordt later toegevoegd

1reactie

Klopt. Spel is een grote teleurstelling. Vol enthousiasme het meteen gekocht als tennisfan, maar lijkt nergens naar. Nooit zo'n slechte gameplay in een tennisspel geweten en ik ga al ver terug in mijn geheugen...

Rating:0