Super Mario 3D All-Stars

8,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Super Mario 3D All-Stars

Ik ben de eerste om te erkennen dat 2020 geen topjaar is, al zal dat één bepaalde Italiaanse loodgieter worst wezen. Mario viert dit jaar z'n 35ste verjaardag en net als op de Wii met de Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition doet Nintendo dat bundelkunstje nog eens over, maar dan voor de allereerste keer met drie 3D-klassiekers van de besnorde held.

Om met de deur in huis te vallen: als Mario-fan zal je deze collectie enorm kunnen smaken. Met de Nintendo 64-titel "Super Mario 64", de Gamecube-titel "Super Mario Sunshine" en de Wii-titel "Super Mario Galaxy" aan boord zit je eigenlijk voor honderden uren aan je Switch gekluisterd. Stuk voor stuk gigantische klassiekers binnen het platformgenre en toch is deze collectie niet perfect.

 

Super Mario 64

Na m'n Super Nintendo maakte ik - of beter gezegd: m'n ouders - de sprong naar PlayStation, waardoor een Nintendo 64 uit de boze was. Een tiental jaar zou het duren vooraleer ik aan titels als Perfect Dark, GoldenEye 64, Ocarina of Time, Paper Mario en Mario 64 zou beginnen, dus die initiële impact van een 3D-Mario heb ik nooit ten volle meegekregen jammer genoeg.

Wat niet wil zeggen dat het geen dijk van een game blijft, zelfs 14 jaar na release. Een klassieker onder 3D-games, misschien wel de grootste, en daarom des te jammer dat Nintendo hier niet de extra effort in heeft gestoken om Mario 64 naar een hoger en hedendaagser niveau te tillen. Ok, de game draait nu wel aan een stabiele framerate in een hogere resolutie en sommige textures zijn hier en daar wat verbeterd, maar je verwacht gewoon dat de game in breedbeeld draait en niet in 4:3 zoals nu het geval is.

Het doet een beetje afbreuk aan zowel de game als de Nintendo Switch om Mario 64 niet in een 'nog vollere' glorie te kunnen spelen, zeker als je weet dat het in deze collectie eigenlijk gaat om geëmuleerde versies van de drie games. Gemist kansje.

Super Mario Sunshine

De meest atypische game van de drie en meteen ook het spel waar fans de toevoeging van een waterkanon op Mario's rug, gedoopt als FLUDD, minder smaakten. Ik heb de game bij launch gespeeld, destijds in oktober 2002, en was toen vooral onder de indruk van de graphics. Dat is vandaag al een pak minder het geval, al spatten de kleuren wel van het scherm, zowel in handheld als docked.

In Sunshine komt Mario terecht op Isle Delfino, een tropisch paradijs waar zijn vermeende dubbelganger het niet kan laten om het hele eiland te bekladden met bruine smurrie. Na een korte rechtzaak - jawel, in een Mario-game - wordt onze springende held veroordeeld tot het schoonmaken van heel Delfino.

Super Mario Galaxy laat de beste indruk na in deze collectie.

Het plot is van de pot gerukt en spuiten met FLUDD controleert niet echt lekker, maar de muziek, vakantiesfeer en de fantastisch moeilijke platformlevels - waar je het even zonder je waterkanon moet doen - maken veel goed. Komt daar nog bij dat de game over een bijzonder bizar eindgevecht beschikt, maar ondertussen wel leuke gameplay oplevert. Grafisch is het spel ongetwijfeld opgepoetst ten opzichte van de Gamecube-versie en kan je deze wél in 16:9 spelen.

Super Mario Galaxy

De game die de meeste indruk op me nalaat in deze bundel. Met deze versie van Super Mario Galaxy geeft Nintendo je meteen ook de hoofdreden om deze collectie aan te schaffen. Haarscherpe visuals dankzij de hogere resolutie ten opzichte van de originele Wii-versie en aangepaste controls - je hoeft niet meer constant te 'wiggelen' met je controller voor bepaalde acties in-game - maken van deze versie meteen ook de definitieve versie.

Wat ons bij het grootste pijnpunt van deze gamesbundel brengt: het gemis van Super Mario Galaxy 2. Het is vreemd, want van zodra je de game opstart krijg je een muziekje te horen uit dat tweede deel, maar voor de rest is Mario's tweede avontuur in de ruimte (mét Yoshi nota bene) nergens te bekennen. Onbegrijpelijk.

Releasedatum
07/17/2020
Beschikbaar voor
8,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Randy

Nu goed, ondanks dat de gemiddelde kenner wel zal merken dat het potentieel niet volledig benut is in deze Super Mario 3D All-Stars, blijft het wel genieten om deze games nog eens te spelen, zéker in handheld mode. Het extraatje in de vorm van een muziekspeler in het menu met een pak Mario-muziek is eventjes leuk, maar een essentiële toevoeging is het ook weer niet. Dat Super Mario Galaxy 2 niet in de collectie zit, maakt het prijskaartje van 60 euro extra zuur. Let wel: je hebt nog tot eind maart om deze bundel aan te schaffen, daarna is deze niet meer verkrijgbaar. Maar een beetje Mario-fan heeft deze al enkele weken in pre-order staan, denk ik.

  • Drie Mario-klassiekers in hogere resolutie en framerate
  • Gigantische speelduur
  • 'Normale' controls voor Super Mario Galaxy
  • Stroeve FLUDD-controls in Super Mario Sunshine
  • Geen Super Mario Galaxy 2
  • Deze collectie is net wat aan de magere kant voor 60 euro

1 reactie

Ik vind het veels te mager om er €60 voor te vragen en Super Mario 64 had sowieso 16:9 moeten zijn. Super Mario Galaxy 2 is inderdaad een groot gemis in deze collectie. Ik tik het wel ergens 2de hands op de kop.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments