Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

8,0
Reviewscore
User scoreAl 9 stemmen
5,2

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

Filmreview

wo 18/12/2019
Gereviewed door Ronald
8 reacties

Het slot van tweeënveertig jaar Skywalker-saga komt vandaag in de cinemazalen met Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker. Moet je noodzakelijk gaan kijken ook?

Sprookjes, John Ford-westerns, samoeraifilms, Arthur-legendes, Europese sagen en mythen, Wereldoorlog II, The Wizard of Oz, Metropolis, bioscoopserials uit de jaren 1930: George Lucas’ Star Wars-films waren een potpourri van uiteenlopende invloeden uit de twintigste-eeuwse populaire cultuur, waarmee ome George zijn eigen moderne mythologie brouwde. En nu wordt een trilogie van trilogieën die hij in 1977 in gang trapte afgesloten met 'Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker', waarvoor J.J. Abrams (ook al de regisseur van 'The Force Awakens' uit 2015) terug in het klapstoeltje kroop, in plaats van de onverhoeds ontslagen originele regisseur Colin Trevorrow.

Zo! Meer verklap ik lekker niet

De vele verrassingen die Abrams in zijn mouw heeft zitten nopen me ertoe om volledig op de oppervlakte te blijven over de plot van 'The Rise of Skywalker'. Laat ons het houden bij hoe voorganger 'The Last Jedi' is geëindigd: het ziet er nogal bescheten uit voor de door generaal Leia Organa aangevoerde 'Resistance', die helemaal in een verdomhoekje is gedrumd door de opmars van de 'First Order' (een soort Argentijnse Nazi's die een geslaagde terugkeer maakten na de nederlaag van het Kwade Keizerrijk in 'Return of the Jedi'), en de eindstrijd tussen de door slechterik Kylo Ren (Adam Driver) aangevoerde duistere heerscharen en Rey (Daisy Ridley)'s machten van het licht laat nog op zich wachten. Zo! Meer verklap ik lekker niet, en dat was ook schier onmogelijk zonder spoilers weg te geven.

Solide fantasy-scifi-avonturenfilm

Er staat in ieder geval, zowel voor Onze Vrienden als voor de 'Star Wars'-franchise, veel op het spel met deze film, en dat komt niet alleen door het feit dat hij een cyclus van niet één maar drié drieluiken moet afsluiten. 'The Rise of Skywalker' stoelt ook op twee hoogst riskante creatieve paden die Abrams insloeg. Er was ten eerste het onverwachte, veel te vroege overlijden van actrice Carrie Fisher in 2016, waar hij omheen fietste door ongebruikte scènes met haar uit The Force Awakens in de strijd te gooien, en daar vervolgens de rest van de film rondom te bricoleren. En alsof dat het allemaal nog niet spannend genoeg maakte, besloot hij ook nog om - zonder een zweem van een hint daarnaar in de twee vorige films - Palpatine, de grote 'baddie' uit de zes eerste films uit de reeks, te doen herrijzen uit de doden.

Star Wars gaat er even uit de komende jaren, en dat is maar mooi zo.

Komt dat allemaal goed? Wel, jazeker! De Leia-scènes passen, hoewel ze dus niet écht voor het verhaal van deze film waren gemaakt, prima in het geheel, en ook de terugkeer van Palpatine wringt niet. Wel gaan een paar verhaalwendingen héél kort door de bocht. Abrams solfert je, samen met medescenarist Chris Terrio, vooral een wreed geforceerde grote 'reveal' op waar toch het hele verhaal op dient te steunen, en hij vergaloppeert zich een beetje in de climax.

En die Knights of Ren, wier mysterie zo zorgvuldig werd opgebouwd gedurende de twee voorgangers? Die verschijnen eindelijk ten tonele, maar zijn niet meer dan een troepje ledernichten dat opvallend weinig uitstaans heeft met de plot van de film.

Eigen mannetjes

Dat die gebreken de constructie niet doen instorten heeft 'The Rise of Skywalker' volledig te danken aan de solide manier waarop er met de details werd omgegaan.  Op zijn speeltijd van twee uur en 21 minuten woedt 'The Rise of Skywalker' zich met een zwiepende vaart naar de onvermijdelijke climax, met heel wat verrassingen op de weg, en een pad volgend dat doorheen de nieuwe 'Star Wars'-trilogie de beste balans tussen licht en duister vindt. En o jazeker: het is een vintage Star Wars-film, waarin alle kernelementen (lichtsabelgevechten! speeder-achtervolgingen! blaster-shootouts! ruimteslagen! kinderlijk naïeve dialogen!) zorgvuldig werden afgetikt, en met een enorme zwier naar het scherm werden gebracht.

Star Wars was de afgelopen jaren te onvermijdelijk geworden om nog Star Wars te zijn.

'The Rise of Skywalker' is de meest ongedwongen episode uit het nieuwe drieluik. 'The Force Awakens' en 'The Last Jedi' waren uitstekende 'Star Wars'-films, maar ze leunden allebei iets te sterk op de twee eerste episodes van de originele trilogie uit de jaren 70 en 80. 'The Rise of Skywalker' is de eerste nieuwe film uit de saga die volledig op zichzelf staat, en brengt daarmee - gek genoeg - méér van de oude 'Star Wars'-magie terug dan zijn twee voorgangers. Je krijgt een welgekomen weerzien gepresenteerd met personages en planeten uit zowel de twee voorgaande delen als uit de originele trilogie, en zeer opvallend: in de geest van een hedendaagse 'Star Wars'-kijker staan die al op gelijke hoogte.

Het is bijvoorbeeld minstens even aandoenlijk om Rey en Poe Dameron (Oscar Isaac) te zien kibbelen als de terugkeer te aanschouwen van die goeie ouwe Lando Calrissian (Billy Dee Williams, een kranige tachtiger inmiddels). En Rey's korte bezoek aan Ahch-To, de planeet waar ze in de vorige film Luke Skywalker terugvond, geeft een even hoge graad van herkenning als de vluchtige blik op de Endor-maan (uit 'Return of the Jedi') die 'The Rise of Skywalker' biedt. Het is duidelijk dat ome J.J. en de zijnen de 'Star Wars'-mythologie de afgelopen jaren niet alleen maar hebben uitgebreid, maar ze hebben verrijkt met nieuwe indrukken.

  

En nu?

Ja, en nu? 'Star Wars' gaat er even uit de komende jaren, en dat is maar mooi zo. 'Star Wars' was de afgelopen jaren te onvermijdelijk geworden om nog 'Star Wars' te zijn. Ik betwijfel echter of het weer zestien (de tijd tussen de originele trilogie en George Lucas' prequels, 1983-1999) of zelfs maar tien (de periode tussen Revenge of the Sith uit 2005 en The Force Awakens in 2015) jaar zal duren voordat de Star Wars-hypemolen weer zal worden aangezwengeld in de cinema. Er is sprake van nieuwe films vanaf 2022, al is er de afgelopen tijd - met het aftreden van D.B. Weiss en David Benioff (de heren van 'Game of Thrones') en de oorverdovende stilte rond de eigen trilogie die Rian Johnson (regisseur van 'The Last Jedi') zou mogen maken, wel heel veel onzekerheid over wàt er precies zal gebeuren met de franchise. Maar zoals de wijze Leia het ergens in 'The Rise of Skywalker' zegt: 'Nothing is impossible.' Toch?

 

Releasedatum
17/11/2017
8,0
Reviewscore
User scoreAl 9 stemmen
5,2

Conclusie van Ronald

Als Rian Johnsons The Last Jedi (2017) de barokke resonantie van 'The Empire Strikes Back' (1980) benaderde, is dit sluitstuk eerder schatplichtig aan 'Return of the Jedi '(1983). Maar waar die laatste vooral een vakkundig gemaakt verplicht nummer was, eerder een epiloog dan een ware emotionele climax, tikt 'The Rise of Skywalker' zijn eigen koers in.

8reacties

Moet de beste score zijn dat ik al heb gezien. Zelfs IGN durft niet meer dan 7/10 geven.

Rating:1

Hou jullie vooral niet in om de review zelf even door te nemen. Die score is het allerlaatste wat wij toevoegen nadat we een uur of zo aan het stuk hebben getikt, maar blijkbaar het enige wat jullie lezen.

Rating:0

Wat voor een slappe uitleg is da nu weer. Als ge een uur getypt hebt kan je geen correcte rating meer geven? MAW je denkt er dus niet meer over na en werkt het vlug af?

Rating:0

Los daar van "en 'The Last Jedi' waren uitstekende 'Star Wars'-films" Met uitstekend bedoel je dan saai en nutteloos? Toen ik zag dat jullie een 8 gaven en TLJ goed vonden was mijn eerste gedacht, damn is hij zo slecht dan?

Rating:2

Ik bedoel dat het cijfer slechts een afgeleide is van wat we van een film, game of iets anders vinden, geen einddoel. Door te zeggen: 'Maar Joske gaf 'm maar een zeven en pierke maar een zes', discussieer je dus niet over de nuances van de review maar over een eerder onbeduidend detail dat errond hangt. 

Verder: TLJ was - alleen al filmisch - een van de beste Star Wars-films, daar blijf ik bij. Achter deze zat minder artistieke visie, maar dat maakte 'm goed met zijn vaart. En so what als er geen nieuwe paden worden betreden in The Rise of Skywalker? Hij was bedoeld als afsluiter.

Rating:0

Ja lap, zonet hele tekst geschreven en hij post het dan niet. :(
te veel tekens

Rating:0

Hou jullie vooral niet in om de review zelf even door te nemen. Die score is het allerlaatste wat wij toevoegen nadat we een uur of zo aan het stuk hebben getikt, maar blijkbaar het enige wat jullie lezen.

Rating:0

Laat ons eerlijk wat een misbaksel van een film was the last jedi... om nu nog maar te zwijgen over deze film...
Gezien in het star wars universe is deze film een regelrechte ramp !!! 2/10(2 voor de lightsabers :D)
kwa actie film met domme humor in is hij meh 4.5/10

Rating:0