Saints Row Gat out of Hell

7,4
Reviewscore


Saints Row Gat out of Hell

Duivels feestje

ma 19/01/2015
Gereviewed voor Xbox One, PC, PS4 door Jelle
0 reacties

De Saints Row-reeks heeft turbulente jaren achter de rug. Saints Row The Third was één van de laatste successen die THQ wist te boeken. Na het afronden van dat project werd er gewerkt aan een grote uitbreiding. Toen duidelijk werd dat er snel geld nodig was bij THQ werd besloten dat die uitbreiding als Saints Row IV door het leven zou gaan. Nu is er Saints Row Gat out of Hell, een stand-alone uitbreiding voor Saints Row IV.

De game speelt zich niet lang na de gebeurtenissen in Saints Row IV af en het begint allemaal gezellig met een verjaardagsfeestje. Lang kan daar niet van genoten worden, want voordat je het door hebt wordt er een portaal geopend en wordt de President van de vrije wereld daarin gezogen. Zijn vrienden Kinzie Kensington en Johnny Gat twijfelen geen moment en springen hem achterna. Daar komen ze er achter dat ze in de hel terecht zijn gekomen en dat Satan achter de ontvoering zit. Er zit zodoende niks anders op dan complete chaos in de hel te schoppen om daarmee de aandacht van Satan op Johnny te vestigen en zodoende de President te bevrijden.

Rigide missiestructuur

Saints Row Gat out of Hell volgt daarbij een zeer rigide missiestructuur. Daarin maak je kennis met een aantal figuren die, net als jij, een appeltje te schillen hebben met Satan. Na de kennismaking en een eerste missie is het vervolgens de bedoeling dat je hun vertrouwen en loyaliteit wint. Dat krijg je voor elkaar door verschillende activiteiten te voltooien. Heb je het volledige rijtje doorlopen, dan heb je de loyaliteit verkregen en kun je doorgaan met het volgende blok missies. Twee of drie keer wordt het verloop verstoord en gebeurt er iets in het verhaal. Zo leer je bijvoorbeeld dat de dochter van Satan de reden is dat de President is ontvoerd. Satan probeert haar, Jezebel, te koppelen aan de President, zodat zij gelukkig wordt. Daar wil zij echter niks van weten. Jezebel heeft namelijk haar oogje laten vallen op Johnny, iets dat duidelijk wordt gemaakt in een heerlijk flauwe musical-trailer.

Diverse missies

Toch zijn het dus voornamelijk activiteiten die je moet doorlopen. Deze zijn best aardig. Zo zijn er missies waarbij je zoveel mogelijk vijanden moet verslaan, opdrachten die bestaan uit het creëren van zoveel mogelijk schade aan de wereld, jezelf voor een auto werpen en proberen jouw personage zo veel mogelijk pijn te doen. Dat alles om minder lang in de hel te moeten blijven. Het leukste is echter de opdracht waarbij je binnen een bepaalde tijd al vliegend een parkoers moet afleggen. Rondvliegen met Johnny Gat werkt heerlijk, maar kost wel wat moeite om goed onder de vleugels te krijgen. Zo moet je er voor zorgen dat je genoeg snelheid kan houden om niet stil te vallen en moet je jouw uithoudingsvermogen in de gaten houden. Dit neemt langzaam af als je in de lucht bent. Eens je het plaatje snapt, kun je echt minuten lang door de hel vliegen en onderweg orbs verzamelen.

Upgrades

Die orbs heb je nodig om jouw vaardigheden te verbeteren. Meestal per tien stuks kun je er voor kiezen om je uithoudingsvermogen te verbeteren, wendbaarder te zijn wanneer je vliegt, sneller te kunnen sprinten en is het mogelijk om één van je vier magische krachten te verbeteren. Met die magische krachten is het mogelijk om minions op te roepen die vijanden aanvallen of krijg je de optie om keihard op de grond te stampen en zo een kleine aard-, of is het helbeving, te veroorzaken.

Naast orbs zijn er ook nog geld en ervaringspunten te verdienen. Geld kan gebruikt worden om nieuwe wapens te kopen, huidige wapens te verbeteren en de krachtbalk van Johnny te vergroten. Ervaringspunten heb je beurt nodig om in level te stijgen, zodat je vervolgens weer nieuwe dingen kunt verbeteren. Alles is aan elkaar gekoppeld en het levert een degelijk systeem op.

Qua wapenaanbod is Gat out of Hell iets minder exotisch dan Saints Row IV. Je hebt nog wel gekke dingen zoals de armchairgeddon, een stoel voorzien van twee stoere machinegeweren, waarmee je alles en iedereen overhoop kan schieten, of een wapen dat exploderende kikkers afvuurt. Wij hebben voornamelijk met enigszins traditionele wapens als een sniper en een machinegeweer gespeeld. En dat werkt gewoon fijn.

Chaos

Met alle mogelijkheden die Johnny heeft is het vermakelijk om chaos te schoppen. Meerdere keren hebben we de missies gelaten voor wat het ze waren om te proberen zoveel mogelijk vijanden af te knallen en te zien hoe lang we dat vol zouden houden. Op een gegeven moment hadden we met iets van twintig vijanden te maken, waren er overal explosies en rondvliegende kogels en, geloof ons, de funfactor steeg naar ongekende hoogten.

En dat is maar goed ook, want qua lengte hoef je niet al te veel van Gat out of Hell te verwachten. Wij hebben het einde van de game binnen drie uur gezien op de normale moeilijkheidsgraad, waarbij we de kanttekening moeten maken dat we wat tussenfilmpjes aan het begin hebben overgeslagen. Die hadden we immers tijdens de previewversie al gezien. Toch is de kans klein dat het hoofdverhaal je langer dan vier uur bezig zal houden. Er zijn nog wel wat nevenmissies, maar dat zijn eigenlijk zaken die je al een keer gedaan hebt. Denk aan het verzamelen van een X-aantal orbs of het behalen van een goudstatus voor alle vliegmissies.

Het helpt daarbij niet dat de game op technisch gebied redelijk ouderwets aanvoelt. De hel als wereld is behoorlijk kaal en eentonig, doods en er is weinig leven. De personages die je tegenkomt ogen matig. Daar komt nog eens bij dat de oneliners die Johnny Gat er uitgooit zeer beperkt zijn en valt hij dus snel in herhaling.

7,4
Reviewscore


Conclusie van Jelle

Door zijn korte spelduur en matige presentatie moet je Saints Row Gat out of Hell als een tussendoortje zien. Eentje waar je een aantal uur plezier aan beleeft dankzij de manier waarop je chaos creëert. Plezier heb je met het rondvliegen en een aantal leuke activiteiten. Eens deze er opzitten, ben je er wel klaar mee.
  • Vliegen in de hel
  • Chaos schoppen
  • Upgradesysteem zit goed in elkaar
  • (Te) kort
  • Technisch verouderd
  • Grafisch ondermaats