The Raven Remastered

7,1
Reviewscore
User scoreAl 9 stemmen
7,10

The Raven Remastered

Als een raaf in de nacht

za 24/03/2018
Gereviewed voor PS4 door Joeri
0 reacties

Remastered hier, remastered daar ... Ondertussen kan het wegennet van mijn thuisbasis Kaprijke vernieuwd worden met de grote overvloed aan remastered-games die op het gamende publiek worden afgevuurd. Niet enkel de grote bedrijven zoals Ubisoft en Sony doen eraan mee, ook het kleine grut weet de eenvoudige inkomsten wel te smaken. De nieuwste in de reeks? The Raven Remastered van ontwikkelstudio King Art Games.

Een game als Assassin's Creed Rogue Remastered was voor mij persoonlijk een aangename verrassing, aangezien ik de originele game nooit heb gespeeld op PlayStation 3. De PlayStation 4 stond namelijk al mooi te blinken op de televisiekast en de PS3 werd een toestel dat enkel nog diende om stof te verzamelen. Het kan ook anders, een mooi voorbeeld daarvan is The Raven: Legacy of a Master Thief, waarvan ik de game wél speelde op PlayStation 3. Nu dus nogmaals, maar dan wel als een remastered-versie voor PlayStation 4. Zoals gewoonlijk krijg je dezelfde game voorgeschoteld, maar dan wel in een mooier jasje. En deze keer is er van extra (gratis) downloadbare content geen sprake, dus is het wel de moeite om The Raven Remastered aan te schaffen?

Zwitsere agent neemt het serieus

Het verhaal van The Raven Remastered neemt je mee naar het Londen van het jaar 1964. Er wordt een eeuwenoude edelsteen gestolen uit het British Museum en het enige wat de politieagenten aantreffen is een veer van een raaf. De link met de Raven wordt onmiddellijk gelegd, maar hij werd enkele jaren geleden geraakt door een kogel. Is hij uit de dood opgestaan of gaat het hier om iemand die in diens voetsporen wil treden? Als Zwitsers politieagent Anton Jakob Zellner zie je het als je plicht om alles tot de kern te onderzoeken en al snel zit je op een trein, met een andere robijn aan boord, die veel weg heeft van de Orient Express. Daar maak je kennis met enkele interessante personages, waaronder een barones die wel graag een hapje lijkt te eten, een roodharig kind en een violist die een wapen meesmokkelt.

Zoals je van het point-and-click-genre kunt verwachten, draait de gameplay vooral rond het voeren van gesprekken met de diverse personages en dien je tal van voorwerpen te onderzoeken. Zo is de portemonnee van de barones gestolen en moet je haar eerst helpen die te vinden vooraleer ze je te woord wil staan. Een dokter geraakt niet in zijn privécoupé en dat kind is zijn houten pistool kwijt. Eerst dien je elk van die personages te helpen, voordat het verhaal zich verder ontvouwt. Ook een schip staat op het menu en daar lijkt ook het een en ander te gebeuren. De agent wordt buiten westen geklopt, vastgebonden en moet zich zien te bevrijden. Door het slim gebruik van de voorwerpen en het combineren ervan, kan hij zichzelf uit zijn penibele situatie bevrijden en op zoek gaan naar de dader.

Remaster zonder meer

Het hoofddoel van de game - onderzoeken wie of wat iets te maken heeft met de robijnroof - wordt telkens afgewisseld met enkele kleinere missies. En telkens dien je het een en ander te onderzoeken om tot een relatief logische oplossing te komen. Op dat vlak scoort The Raven Remastered alleszins goed, want bij sommige point-and-click games is de logica heel erg zoek. Dat houdt echter ook in dat de game op zich niet bijster moeilijk is, al zal je op bepaalde momenten wel heel wat heen-en-weer moeten lopen op zoek naar de juiste manier van werken. Hierdoor krijg je te maken met een relatief traag tempo dat wel een versnelling hoger mocht schakelen gedurende het eerste hoofdstuk van The Raven. Het wordt pas echt interessant in de twee overige hoofdstukken, waarin je twee andere personages kunt besturen. 

Hoewel The Raven opnieuw onder handen werd genomen voor de remastered-versie op het grote publiek los te laten, werd er helaas niets gedaan aan de soms vervelende besturing. De personages besturen verloopt niet altijd even vlot, al mag er niet geklaagd worden eens je met de diverse voorwerpen bezig bent. Daarnaast werd de game in een HD-jasje gestoken en dus is The Raven Remastered helaas niet in 4K te spelen. Dat weerhoudt de game er echter niet van om er een stuk mooier uit te zien dan de versie voor de oudere generatie consoles. Qua audio springt The Raven Remastered er dan wel weer uit, waar vooral de soundtrack een dikke pluim krijgt. En zo krijg je dus de typische remaster voor de kiezen.

 

Releasedatum
2015
Beschikbaar voor
7,1
Reviewscore
User scoreAl 9 stemmen
7,10

Conclusie van Joeri

The Raven Remastered is een pure remaster zonder meer. De game kreeg een grafische opfrissing en daar blijft het bij. Er werd destijds geen downloadbare content uitgebracht waardoor deze ook niet aanwezig kan zijn in de herwerkte versie. Aan de besturing werd helaas geen extra aandacht besteed, al maken de soundtrack en de sfeer een pak goed. En je wordt dan nog getrakteerd op een erg plezant verhaal ook. Meer moet dat niet zijn voor een meer dan tien uur durend verhaal.
  • Intrigerend verhaal
  • Leuke sfeer
  • Soundtrack
  • Erg traag tempo
  • Besturing doet soms vervelend