Planet Zoo

8,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Planet Zoo

"Je eigen persoonlijke, en haast levende, dierentuin"

Een pretpark uit de grond stampen zoals Gert Verhulst? Het kan in Planet Coaster. Het bezoek plezieren met enkele dino’s zoals John Hammond? Dat kan in Jurassic World Evolution. Twee games van Frontier Developments. Deze studio zorgt nu, na jaren van ongeduldig afwachten, voor een vervolg op de -voor mij althans- schitterende Zoo Tycoon-reeks. Ik heet Planet Zoo van harte welkom in de ‘familie’!

Als PlayStation-gamer heb ik destijds, nog voor ik een PlayStation 3 in huis had, enkele pc-games kapot gespeeld. Rollercoaster Tycoon, World in Conflict, Company of Heroes en de volledige Zoo Tycoon-reeks waren er enkele van. Later schakelde ik over naar PlayStation, maar nu maak ik héél graag een uitzondering om Planet Zoo aan de tand te voelen. Een game die ik persé op gamescom wou testen en waarvan ik nu een review copy kreeg. November kan al niet meer stuk!

Mijne slurf is toch langer dan die van Stoeri...

Waarom wel

Zoo Tycoon is terug!

Het doel is nog steeds hetzelfde: bouw een succesvolle dierentuin waarbij zowel je dieren als de bezoekers tevreden zijn en waar het geld goed binnenstroomt. Alleen zijn er nu een pak meer opties waar je rekening mee moet houden. Gelukkig maakt een tutorial in de carrièremodus je even wegwijs, zodat je toch al de basis meehebt. Daarin leer je hoe je personeel aanneemt, hoe je hun werkzones kunt instellen en hoe je diverse dieren aanschaft. Ook het belang van donatieboxen wordt besproken, want dit vormt een belangrijk deel van de inkomsten. Dit zijn geen pure tutorials op zich, want wat je moet doen zit verscholen achter doelen. Je bouwt dus al aan je carrière terwijl je de kneepjes van het vak leert.

De conservation points zijn een alternatief voor geld wanneer het om het aankopen van dieren gaat.

Na enkele missies word je al losgelaten en dan dien je het helemaal zelf voor elkaar te krijgen. Gelukkig voorziet Planet Zoo je van heel wat informatie voor als je het even niet meer weet. Er is een ‘help’-sectie waarin je heel wat informatie terugvindt over alle mogelijke aspecten van je zoo, waaronder het personeel, hoe je zaken bouwt en meer. Maar het belangrijkste is de Zoopedia. Voor je een bepaald dier aanschaft, bekijk je het best eens de informatie uit de Zoopedia. Daarin staan namelijk heel wat feiten waarmee je rekening moet houden. Zo vind je er de minimum grootte van de habitat terug, maar ook of ze van gezelschap van eigen soortgenoten of andere dieren houden. Ook het gewenste terrein en de nood aan water staat erin vermeld, allemaal zaken die een belangrijke factor vormen voor het geluk van je dieren.

Wat aar joe loeking ad?

Drie verschillende spelmodi

Naast de carrièremodus, waarin je doel per doel afwerkt en uiteindelijk zo naar huis gaat met bronzen, zilveren en gouden sterren, kan je ook aan de slag met de Sandbox-modus en de Franchise-modus. In de Sandbox kan je je volledig laten gaan, waarbij je geen rekening moet houden met geld. Ook is alles al onderzocht, dus heb je alle mogelijke kraampjes, decoraties en hekken tot je beschikking. In deze modus kan je dus je ware dierentuindroom tot leven laten komen. Uiteraard blijft het geluk van je dieren, personeel en bezoekers wel primeren en mag je dit niet uit het oog verliezen. Deze modus, waarin je dus geen rekening moet houden met geld, zorgt er wel voor dat je onbeperkt kunt experimenteren met bouwen, tunnels en andere vreemde constructies. In de carrièremodus ben je daarin beperkt.

Je bouwt al aan je carrière terwijl je de kneepjes van het vak leert.

Franchise is een nieuwe modus in de reeks, maar de algemene werking blijft hetzelfde. Het enige verschil is dat je diverse dierentuinen over de hele wereld moet managen en altijd terug van nul begint. Daarbij kan je wel je conservation points overnemen van de ene naar de andere dierentuin, terwijl al je onderzoek en geld terug naar de standaardwaarden gaat bij het openen van een nieuwe dierentuin. De conservation points zijn een alternatief voor geld als het op aankopen van dieren gaat. Met die punten kan je dieren kopen waarmee je kunt fokken en die je kan vrijlaten in de natuur. Want daar draait het om in Planet Zoo: het behoud van diersoorten.

Kweek er lekker op los

Kweken is een belangrijk element in Planet Zoo en achteraf vrijlaten is nog belangrijker. Sommige beesten kweken nog sneller dan konijnen (vooral mijn schildpadden en kikkers) en bij een te grote populatie worden ze ongelukkig. Vrijlaten dus, waardoor je nieuwe conservation points krijgt. Dieren die je aankoopt met geld, kan je helaas niet vrijlaten. Zo zat ik op een gegeven moment met meer dan vijftien schildpadden waar ik geen weg mee kon. Ze aan de pil zetten, was dan de enige oplossing. Dieren worden ongelukkig bij overbevolking, of net omdat ze met te weinig zijn. Het is dan zaak om door middel van de Zoopedia het juiste aantal dieren te voorzien.

Ook andere zaken hebben een oog voor detail nodig, zoals je personeel. Zij nemen een behoorlijke hap uit je budget, maar zijn broodnodig. Als je hen opleidt kunnen ze beter om met stress en verzetten ze meer werk, maar worden ze ook duurder. Het is dus altijd een afweging maken, want eens je meer uitgeeft dan binnenkomt, is de neerwaartse spiraal in gang gezet. Gelukkig zorgen donatieboxen voor een positieve balans. Planet Zoo zet ook heel wat in op educatie van je bezoekers. Zet aan elke habitat informatieborden waarop gegevens van de dieren staan en plaats boxen zodat bezoekers naar informatie luisteren. Dit wordt erg gewaardeerd door hen en dan geven ze al sneller eens een extra centje. Sommige donatieboxen leveren op korte tijd duizenden dollars op, dus erg belangrijk zijn ze wel.

Is een zebra nu een klein wit paard met zwarte strepen, of een klein zwart paard met witte strepen?

Dierenverwaarlozing...

Tot op heden heb ik nog geen financiële problemen ondervonden in Planet Zoo, maar er duiken wel andere problemen op. In een van de campagnes neem je een groot dierenasiel over en al gauw blijkt dat enkele dieren ziek zijn. Daar rennen de dierenartsen en verzorgers dan naartoe met prioriteit, waardoor de overige dieren minder aandacht krijgen. Ook hier kan een neerwaartse spiraal voor problemen zorgen als je niet snel genoeg ingrijpt. Er zijn namelijk erg veel belangrijke elementen waarmee je rekening moet houden. In de Sandbox-modus kan je dat enigszins beperken. Zo kan je instellen dat je dieren niet verouderen of dood gaan en dat ze geen jongen krijgen. Het haalt wel een groot deel van de simulator weg, maar zorgt er wel voor dat je ‘ongestoord’ je gang kan gaan.

Waarom niet

Er zijn wat kleine ergernissen

Hoewel Planet Zoo erg goed in elkaar zit, en dat komt voornamelijk door de verschillende alpha en bèta-periodes, duiken er helaas ook problemen op. Zo ondervond ik meermaals dat voederbakken leeg bleven, ondanks genoeg verzorgers en correct ingestelde werkzones. Dit geldt ook voor verrijkingsvoorwerpen waarin voedsel gestopt wordt. Eens zoeken op internet leert me dat ook veel anderen daar last van hebben. Ook problemen met de animal market, de plaats waar je dieren kan adopteren, duiken nu en dan op. Zo wil die markt niet altijd laden, dus komt er van dieren kopen niets in huis. Wat ook stoort, is dat bezoekers door sommige objecten als tafels lopen. Of ze lopen achteruit om onbekende reden … Probleempjes die ongetwijfeld binnen de kortste keren opgelost zullen worden.

 

Releasedatum
11/05/2019
Beschikbaar voor
8,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Joeri

Planet Zoo is helemaal wat ik ervan verwachtte na mijn hands-on sessie op gamescom. De dieren zien er schitterend uit en de animaties zorgen ervoor dat je zou blijven bekijken. Op dat vlak is Planet Zoo bijzonder realistisch. Planet Zoo gaat qua management ook bijzonder diep op alle vlakken. Personeel, bezoekers en dieren hebben allemaal bijzonder veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Ook het financiële aspect is erg belangrijk, net als onderzoek. Enkele kleine problemen gooien wat roet in het eten, maar ik heb er vertrouwen in dat alles zal worden aangepakt. Grote aanrader!

  • Dieren heel realistisch
  • Management bijzonder diepgaand
  • Je kan prachtige creaties bouwen
  • Drie verschillende modi
  • Soms overweldigend
  • Tutorial wat beperkt
  • Kleine probleempjes

1 reactie

Als de game niet vol bugs zou zitten had ik geen refund gevraagd :/

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments