NBA 2K21

6,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

NBA 2K21

Sinds jaar en dag is de NBA 2K-franchise een gevestigde waarde in de gamewereld en couch gaming. Ook dit jaar maakt een nieuwe titel, namelijk NBA 2K21, zijn opwachting op consoles en pc. De games zijn absolute marktleider in het genre; simpelweg omdat ze gewoonweg goed zijn en er geen echte concurrentie is. Dat plaatst ontwikkelaar Visual Concept en uitgever 2K Sports in een luxepositie waarvan de gamer veelal de dupe wordt. Helaas betaalt de gamende basketbalspeler in deze strijd meestal de prijs. En dat mag je letterlijk nemen, heel letterlijk…

Sta me toe met de meest gebruikte mainstream one-liner in het genre deze review aan te vatten, namelijk NBA 2K21 is gewoonweg meer van hetzelfde. De game ziet er quasi identiek uit, speelt nog altijd even vlot en heeft jammer genoeg nog altijd even veel last van technische mankementen als de 2K20-versie.

MyCAREER-modus is teleurstellend

Identiek is de game echter niet. Enkele leuke toevoegingen zagen het leven en de AI ging er op verschillende vlakken op vooruit. Tegelijkertijd stellen enkele andere aspecten dan weer sterk teleur. Eén daarvan is de MyCAREER-modus die dit jaar door het leven gaat als The Long Shadow. Opnieuw kruip je in de huid van Junior, een jonge snaak, die net zoals zijn overleden vader een carrière in de NBA wil aanvatten.

Net zoals de vorige telgen vind ik deze modus de meeste boeiende van allemaal. Het is namelijk bijzonder leuk een eigen alter-ego in elkaar te knutselen om die vervolgens te zien groeien in één van je favoriete werelden. Ik gebruik hier bewust het woord ‘werelden’ boven ‘sport’, want in MyCAREER draait het om veel meer dan een potje basketbal.

Jammer genoeg is het verhaal dat rond het hele gebeuren werd opgebouwd bijzonder teleurstellend. Ik heb het gevoel dat ik naar een goedkope versie van Coach Carter kijk waarbij het Vitaya-gehalte bijzonder hoog ligt.

Toch is het de pay-to-win mentaliteit die de modus helemaal naar de vaantjes helpt. Nog nooit eerder werden de virtuele VC-munten (virtueel geld dat aangekocht kan worden met fysiek geld) ons in het gezicht geduwd zoals dat in NBA 2K21 het geval is. En dat is bijzonder jammer want de modus bevat heel wat potentieel.

Geldwolven... 

De Neighborhood, ook wel de free roaming-zone in MyCAREER, ziet er bijzonder aantrekkelijk uit in Venice Beach en de band met je personage is groter dan ooit dankzij de vele personalisatiemogelijkheden. Jammer genoeg werd de grind doorheen de modus zodanig langdradig uitgewerkt dat iedere normaal denkende gamer ooit overweegt wat VC-munten in huis te halen.

Dit is een trend die naar mijn mening niet thuishoort in een game waarvoor je 70 euro op de toonbank legt. Het hele VC-gebeuren heeft de game in zijn greep en dat merk je ook aan de modi die onder handen werden genomen. Zo werd de MyTEAM-ervaring ook verder verfijnd naar een boeiend en onmisbaar aspect van de game, maar jammer genoeg alleen met het doel je extra VC-munten af te troggelen. 

MyLEAGUE, een modus waar de VC-centen dan weer een minder prominente rol spelen, bleef op zijn beurt onaangeroerd. “Ergens wel begrijpbaar toch?” zou eens mens zo denken. En inderdaad; NBA 2K21 bevat zeer veel modi en opties die niet ieder jaar dieper kunnen worden uitgewerkt.

Al valt het op dat 2K toch veel geld en moeite in de modi steekt die extra VC opleveren. Los van deze negatieve punten naast het veld, zijn er ook wel enkele lichtpunten op het veld. Zo valt het op dat de AI stukken intelligenter reageert en ruimte maakt wanneer we het tegen andere teams opnemen. Ook beschikt de AI in de multiplayer over heel wat meer ruimtelijk inzicht dan de equivalenten in vorige edities.

The stick of truth 

De meest gewaagde en verrassende feature in deze NBA 2K21 is ongetwijfeld de nieuwe shot-meter. Waar je tot voorheen de R3-stick naar beneden haalde om deze op het juiste moment los te laten, kun je in deze 2K-versie voor een andere aanpak kiezen.

De nieuwe meter laat ons toe om de timing overboord te gooien en bij het shotten met behulp van de R3-knuppel de meter in de groene zone te balanceren. Het gaat over een relatief kleine wijziging, maar eentje met een gigantische impact op de rest van de game.

Ook wordt het memoriseren van de toetsencombinaties en de meer geavanceerde plays aangemoedigd en beter beloond. Met tot de driepuntlijn dribbelen om er vervolgens telkens je shot te lossen, kom je er jammer genoeg niet meer in NBA 2K21.

Fluitconcert

Tegelijkertijd blijven enkele pijnpunten uit de voorgaande NBA 2K-versie hardnekkig aanwezig in de game. Zo is er een irritante bug die ervoor zorgt dat bij een laadscherm in de Neighborhood de hele game gewoonweg crasht. Ook doet de AI (los van het feit dat ze nu beter en meer ruimte maken) ook behoorlijk vreemde dingen.

Zo zijn er verschillende NBA-sterren die midden in de aanvallende transitie beslissen snelheid te minderen. Ook was ik getuige van een fluitconcert dat de scheidsrechter gaf wanneer een teamgenoot maar liefst vier (!) fouten in 40 seconden wist te maken. Het AI-personage stormde als een razende stier op de tegenstander af wat hem uiteindelijk een plaatsje op de bank opleverde.

Ook ging mijn favoriete guard-personage geregeld op het verkeerde speelvak staan wanneer ik de bal moest inwerpen wat in een spelfout resulteerde. Het zijn allemaal ‘rookie mistakes’ die we na al die jaren 2K graag uit het leven zouden zien verdwijnen. 

 
6,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Ard

NBA 2K21 is een meer dan genietbare basketbalgame en blijft de logische nummer 1 in het wereldje. Jammer genoeg zit 2K in een té comfortabele positie waardoor innovatie uitblijft en de focus op VC-munten alleen maar toeneemt. Samen met de flauwe MyCAREER-verhaallijn en blijvende beginnersfoutjes nemen de negatieve aspecten de bovenhand los van de nieuwe shot-meter en verbeterde AI-medespelers. Hopelijk staat er binnenkort eens een serieuze concurrent op die 2K het vuur aan de schenen legt...

  • Grafisch top
  • Nieuwe shot-meter
  • AI speelt met meer inzicht
  • Complexere combinaties worden aangemoedigd en beloond
  • Vervelende bugs nog steeds aanwezig
  • Sterke focus op VC nu ook in MyCAREER
  • MyCAREER-modus is teleurstellend
  • Stilstaan is achteruitgaan

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments