MXGP 2019

7,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

MXGP 2019

"De nieuwe MXGP bouwt voort op de stevige fundamenten die het vorig jaar met Pro had gezet"

do 29/08/2019
Gereviewed door Praga
0 reacties

MXGP 2019 borduurt verder op het vorig jaar uitgebrachte MXGP Pro. Milestone probeert opnieuw de perfecte pro-ervaring op de modderige mat te brengen. Qua authenticiteit neemt de reeks net als de riders een flinke sprong de hoogte in. Voor het eerst ooit zitten alle motorcrossers, teams én motors in de game. Je kan dus met Belgische motorcoureurs zoals Jago Geerts doorheen de modderstroken vlammen of tegen de reclamepanelen knallen. Dat laatste zal je zeker ook meermaals meemaken… 

(Review geschreven door Robin Maes)

De leercurve in MXGP 2019 is redelijk stijl. Je krijgt heel wat hulpmiddelen aangeboden maar wanneer je deze allemaal uitschakelt is het keihard vechten voor perfectie. Gelukkig zijn er verschillende moeilijkheidsgraden, want wanneer je deze op “realistisch” zet (niet voor niks de hoogste graad) is één fout fataal. Even knuffelen met die boom die nogal vervelend dicht bij het parcours staat? Haal meteen even een Monster voor jezelf aan de drankstand want je komt toch als laatste over de meet. De tegenstanders maken zelden tot nooit fouten op de hoogste difficulty setting. Naar mijn mening rijden ze soms zelfs té perfect.

Gelukkig wordt de frustratie-factor van de game drastisch naar beneden gehaald door de “Rewind”-button. Op elk moment in de race heb je de mogelijkheid om enkele seconden terug te spoelen en zo een fatale fout uit te wissen. Een zéér handige functie die ikzelf maar al te vaak gebruikt heb. Wel verdien je extra XP wanneer je een race uitrijdt of wint zonder gebruik te maken van de functie. Zo kunnen de echte diehards extra hard met hun spierballen rollen.

De gameplay zelf is even simpel als ze ingewikkeld is. Veel meer dan gas geven, remmen, balanceren en sturen is er niet maar tegelijk is dit héél detailgevoelig. Een tikje extra gas of een tiende van een seconde eerder remmen maken vaak het verschil tussen lekker glijden door de bocht of een penalty wegens corner cutting.

De frustratie-factor van de game wordt drastisch naar beneden gehaald door de “Rewind”-button.

Een modderige schaatsbaan

Een punt van kritiek is dat het soms allemaal iets té soepel lijkt te gaan. Heel wat moddersporen zorgen ronde na ronde voor een meer chaotische track. Al te veel zorgen over mooi in je lijn blijven moet je niet hebben. Meer dan een extra trilling op je controller komt er niet bij kijken. Soms lijk je eerder over een schaatsbaan dan een crossparcours te gaan. Ook je rider blijft steevast makkelijk overeind en lijkt zich weinig aan te trekken van de hobbelige ondergrond. Het ziet er soms net wat te statisch uit: meer dan een uitgestrekt been bij het nemen van een bocht moet je niet verwachten.

Een nieuw paradepaardje van deze MXGP is de Track Editor. 

Grafisch ziet de game er verdomd goed uit. De parcoursen liggen er allemaal lekker bij en met alle officiële tracks aanwezig kan je ook de Grand Prix in Lommel prachtig aanschouwen. De modderpoelen blinken mooi in de zon en de vuurspuwers aan de finishboog geven je een extra gevoel van grootsheid. De supporters langs de kant van de weg zijn helaas heel wat minder. Zelfs wanneer je een metertje voor hen een absolute gruwelcrash meemaakt kijken ze rustig verder. Alsof er elke zondagochtend tijdens het ontbijt in de tuin wel een wereldcoureur tegen hun parasol komt knallen.

Het begin van je eigen legende 

De motoren klinken lekker en de soundtrack houdt je hartslag ook in de menu’s hoog. Je kan het 2019-seizoen ook aanvangen met je eigen rider. Je kiest je eigen avatar, team en sponsor maar ook je rugnummer en bijnaam. Je kan hierbij kiezen uit enkele verschillende stijlen en lettertypes wat het allemaal toch net wat persoonlijker maakt. Uiteindelijk is het toch iets dat alle andere snelheidsduivels moeten aanschouwen wanneer ze wanhopig achter je aan rijden.

Naast het volledige Grand Prix-seizoen 2019 kan je ook aparte races rijden, je tijden steeds scherper zetten of online aan de slag. Als je gewoon solo wil oefenen kan je op The Playground terecht: je eigen speeltuin waar je naar hartenlust kan crossen.

Een nieuw paradepaardje van deze MXGP is de Track Editor. Je kan nu je eigen droomcircuit samenstellen met verschillende soorten modulen en ook de omgeving kan je zelf kiezen. Maak je enkele snelle stroken in de bossen om hoog te jumpen of maak je het meest technische parcours in het midden van de woestijn: aan jou de keuze. Superuitgebreid zou ik deze editor nog niet noemen maar het is wel een heel mooie toevoeging. Je kan je zelfgemaakte tracks uploaden en de populairste races van de community uitproberen. Zo heb je een haast eindeloze stroom aan content. Deze is natuurlijk slechts zo sterk als de community ze maakt. Afwachten dus of dit een schot in de roos wordt of niet.

 

Releasedatum
27/08/2019
7,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Praga

De nieuwe MXGP bouwt voort op de stevige fundamenten die het vorig jaar met Pro had gezet. De nieuwste telg in de reeks is zeker geen volledig nieuwe ervaring, wat zelden het geval is met simulatiegames. Wél zet het op vele gebieden een voorzichtige stap naar voren. Het ziet er allemaal net wat blinkender uit en de opties en spelmodi zijn uitgebreider dan ooit. Qua gameplay blijft het ietwat ter plaatse trappelen. Je voelt nog niet elke groef van het parcours en je coureur lijkt het zelden moeilijk te hebben tot hij valt. Dit weerhield me er op geen enkel moment van om met plezier opnieuw aan de startlijn te verschijnen, zo snel mogelijk weg te scheuren en die perfecte lap op te zoeken.
  • Uitgebreider & authentieker dan ooit
  • Zeer uitdagend zonder al te frustrerend te zijn
  • Grafisch staat het meer dan zijn mannetje
  • Het rijden over de track is nog iets te veel “schaatsbaan” in plaats van “modderpoel”
  • De supporters zijn nog iets te veel “kartonnen borden” in plaats van “vlezige aanwezigen”
  • De Track Editor zit duidelijk nog in de kinderschoenen