Microsoft Flight Simulator

8,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Microsoft Flight Simulator

Speciaal voor jullie ging ik, een weekend lang, van de grond. Om te ontdekken dat de wereld in het technologisch verbluffende Microsoft Flight Simulator letterlijk aan je voeten ligt. Maar is dat ook genoeg om je pakweg langer dan een paar uur erin te vermaken?

Toen de Amerikaanse luchtvaartpionier Chuck Yeager in 1987 meewerkte aan ‘Chuck Yeager’s Advanced Flight Trainer’, ‘zijn’ game, was een van de eerste dingen die hij vroeg aan de Electronic Arts-designers waarom er geen luchtgevechten waren voorzien.

Dat had het allemaal een pak interessanter gemaakt, vond hij, en het had bovendien het realisme niet gebroken: voordat hij de eerste man was die door de geluidsmuur brak, had Yeager ook echte luchtgevechten meegemaakt tijdens Wereldoorlog II. Maar de designers waren zo hard bezig met de 3D-technologie op de nog schrale pc’s van die tijd, en het realisme van hun simulatie, dat de game gewoon een racespel met straaljagers werd.

Technische spierballen en pure simulatie

Dat gevoel bekroop me ook tijdens de uren waarin ik me onledig hield met Microsoft Flight Simulator, de langverwachte nieuwe editie van de lange reeks vluchtsimulatiegames die de technologiereus al sinds 1982 op de markt brengt. Vanzelfsprekend verwacht ik hier niet dat de Cessna’s, Boeings en Airbussen waarmee je vliegt worden voorzien van boordmitrailleurs en raketten, maar ik had er toch graag iets meer game-elementen in gezien. Ik bedoel vooral: iets meer van progressie. Buiten de (uitstekend gemaakte) vlieglessen met een Cessna krijg je nergens echt het gevoel dat je erop vooruitgaat in Microsoft Flight Simulator.

Het duurt eventjes voordat je weg bent met Microsoft Flight Simulator.

De wereld die zich voor je ontspint is een open buffet van vluchten die je kunt ondernemen vanop een luchthaven naar keuze (de basisversie heeft er dertig, maar je kunt op 37.000 vliegvelden landen) en een zelfgekozen vliegtuig (voorlopig eveneens enkele tientallen), maar op bijvoorbeeld missies is het nog even wachten. De geschiedenis herhaalt zich: de makers hebben zich zodanig geconcentreerd op het tonen van hun technische spierballen, op de pure simulatie-elementen, dat ze zijn vergeten om het ook een beetje interessant te maken voor iemand die niet noodzakelijk uit de wereld van de ‘simmers’ komt, die kleine gemeenschap van vurige fans van vluchtsimulatoren.

Verbluffende simulatie

Want jazeker: ze bestaan. Ze vlogen, in de veertien jaar lange afwezigheid van Microsoft Flight Simulator (want voorganger Flight Simulator X dateert uit 2006), in alternatieve simulators als X-Plane, Aerofly en Prepar3D. Ze investeerden honderden euro’s, zo niet een klein duizendje, in aangepaste vluchtcontrollers van fabrikanten als Logitech, Thrustmaster en Honeycomb, moduleerbare dingen die beginnen bij een stuurkolom en eindigen bij een quasi volledig geïnstalleerde cockpit. Het is een community die al even lang bestaat als er pc’s zijn. En ik ben er vrijwel zeker van dat ze aan haar trekken zal komen met Microsoft Flight Simulator.

Hetgeen wat écht het technische verschil maakt, is de fysische simulatie. 

Dat is onder meer te zien aan het verbluffende detail dat werd gestoken in de vliegtuigen en de cockpits. Aan de wereld die zich onder je vertoont, een soort synthese van Moedertje Aarde gebaseerd op Googles cartografiedienst Bing Maps: die schrijft de algoritmes van Microsoft Flight Simulator voor waar er bossen, steden, waterwegen, bergen en woestijnen zijn, en de software – runnend op Microsofts Azure-cloudinfrastructuur – vult dat procedureel in met de juiste objecten.

Fysische simulatie

Maar de ware panache van Microsoft Flight Simulator, hetgeen wat écht het technische verschil maakt, is de fysische simulatie. De duizend drukpunten per vliegtuig, die kunnen worden aangeduwd door de realistische atmosferische druk die in real time naar de software (ik ben wat terughoudend om Flight Simulator een ‘game’ te noemen) wordt getrokken vanuit online weersinformatie. Het feit dat iedere wolk die je ziet hangen terwijl je vliegtuig door het zwerk klieft daar ook in het echt hangt. En ook: de manier waarop alle systemen met elkaar samenwerken.

Microsoft Flight Simulator is een kluif voor wie van vluchtsimulatoren houdt. Punt andere lijn.

Er kunnen gesimuleerde – dus niet-voorgeprogrammeerde – regenbogen ontstaan door de inval van het belichtingssysteem van Flight Simulator op vochtige lucht. Het zijn allemaal details, maar ze trekken samen het realisme naar ongeziene hoogten.

Helemaal zen

Het duurt eventjes voordat je weg bent met Microsoft Flight Simulator. Niet alleen omdat er wel even een leerproces dient te worden doorlopen, maar ook omdat het een beetje sleutelwerk vraagt om alles een beetje in gang te krijgen. De driversoftware van de Flight Yoke System-vluchtcontrollers van Logitech, waarmee ik het ding testte, moesten bijvoorbeeld eerst los worden geïnstalleerd voordat het toestel werd herkend in het optie-scherm van Flight Simulator.

Het kan ook zijn dat je, bij wijze van voorbereidende handelingen die nodig zijn om Flight Simulator te runnen, wat extra zult moeten investeren in pc-hardware: de aanbevolen settings gidsen je naar de juiste instellingen qua graphics en realisme, maar op de laagste stand heb je nauwelijks iets van het lekkers dat het vliegen in Flight Simulator in de eerste plaats zo aanlokkelijk maakt.

Goeie pc-graphics (een Xbox-versie volgt nog) dragen namelijk ook aanzienlijk bij aan het grote appeal dat Flight Simulator uitdraagt voor niet-simmers: het zen-gevoel, de sensatie van rust en eenheid met de planeet, dat je bekruipt wanneer je door het luchtruim zweeft en het landschap onder je ziet glooien.

 
Releasedatum
08/18/2020
Beschikbaar voor
8,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Ronald

Microsoft Flight Simulator is een kluif voor wie van vluchtsimulatoren houdt. Punt andere lijn. Wie buiten die kleine gemeenschap valt, kan misschien ertoe worden gemissioneerd om zelf een vliegsimulatorgek te worden, of kan deze titel in huis halen om te laten zien wat er allemaal onder de motorkap van zijn pc zit. Maar daar houdt het zo’n beetje bij op.

  • Verbluffende simulatie
  • Bloedmooie 4K-graphics
  • Zen
  • Stevige pc nodig

2 reacties

"Googles cartografiedienst Bing Maps"
Denkt dat hier toch iets niet klopt ;)

Rating:1

Idd Google heeft daar juist niks met te maken.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments