s
r

"Mafia 2 Definitive Edition is voor nieuwkomers een absolute aanrader"

8,0
Reviewscore
User scoreAl 7 stemmen
5,8

"Mafia 2 Definitive Edition is voor nieuwkomers een absolute aanrader"

De Mafia-reeks heeft dan misschien nooit het niveau gehaald van pakweg de Grand Theft Auto-serie, maar de unieke sfeer en personages zorgden wel voor wereldwijd miljoenen fans. Met twee remasters die net verschenen van deel 2 en 3 én een volledige remake van het eerste deel, wil ontwikkelaar 2K de franchise nog eens in de spotlights zetten.

Waarom wel?

Verhaallijn

Ik heb destijds enkel de originele Mafia gespeeld, volgens vele fans meteen het hoogtepunt binnen de reeks, maar ook de sequel kon tien jaar geleden best op goeie kritieken rekenen. Als je, net als ik, je nog niet gewaagd hebt aan Mafia 2, dan is dit het perfecte moment om kennis te maken met Vito Scaletta en z'n beste vriend Joe Barbaro.

In eerste instantie word je ondergedompeld in een besneeuwd New York uit de jaren 40.

Het verhaal is meteen het sterkste punt van deze game. De weg die Vito aflegt van ordinaire straatdief tot de hogere rangen van de maffia, is eentje met (letterlijke) bulten en stoten, maar sleept je wel mee en dompelt je helemaal onder in het New York van de jaren 40.

Soundtrack

Wat natuurlijk ook helpt is de weergaloze soundtrack van de game. Zowel de radiostations als de soundtrack gebruikt in cutscenes dragen verder bij tot die jazzy mood die de game uitademt.

De game is één of twee patches verwijderd van de échte 'Definitive Edition'.

Klassiekers van onder andere wijlen Little Richard, Buddy Holly, Fats Domino, Doris Day en Glenn Miller zijn fantastisch om horen tijdens het cruisen door Empire City. Het begin van de game speelt zich trouwens af tijdens het winterseizoen en dan zijn Christmas carols nooit ver weg.

Texture-werk en belichting

Visueel lijkt de Definitive Edition van Mafia 2 een mixed bag te zijn, al wil ik er meteen wel bij te zeggen dat de ontwikkelaar wel z'n werk heeft gemaakt van de textures en de belichting.

Grafisch kreeg de remaster enkele broodnodige en moderne upgrades mee, maar dat mag nog geen excuus zijn voor de framedrops.

Die zijn er sowieso sterk op vooruit gegaan door de hogere details en de toevoeging van meer en betere schaduwen waardoor bepaalde scènes de dramatiek hebben gekregen die ze in eerste instantie eigenlijk al verdienden. Ook kudos voor het ondersteunen van ultrawide-resoluties op pc, iets wat in mijn geval een behoorlijk pluspunt is.

Waarom niet?

Framedrops

Ik speelde dus de pc-versie op een GeForce GTX 1080 Ti en i7 6700K op een resolutie van 3440x1440 en moet toegeven dat - ondanks dat de visuals voor het overgrote deel toch een decennium oud zijn - er toch vaker dan lief framedrops waren tijdens het spelen.

Gamers die spelen op ultrawide-schermen mogen een gat in de lucht springen.

Niet dat dat het algemene speelplezier naar de haaien hielp, maar ik verwacht wel - zelfs op die resolutie - een stabiele 60 frames per seconde. Technisch gezien kan de game nog wel een patch of twee gebruiken.

Gunplay

De melee combat valt hier wel in de smaak, al is die nogal wat simpel in opzet. Tijdig de uithaal van je tegenstander ontwijken met een eenvoudige druk op de knop en een counter-attack uitvoeren met een minstens eenvoudige andere knop, er zijn meeslependere momenten in de game. Maar waar het spel toch wat tekort schiet is de gunplay, die voelt nu gedateerd aan. Impact, precisie en physics lijken wat te ontbreken en dat haalt de combat wel een stuk naar beneden.

 
Releasedatum
10/07/2016
Beschikbaar voor
8,0
Reviewscore
User scoreAl 7 stemmen
5,8

Conclusie van Randy

Mafia 2 Definitive Edition voelt nog niet definitief genoeg aan. Ik reken op één of twee patches om de game te krijgen op het niveau dat zowel ontwikkelaar als spelers wensen. Dat gezegd, je vindt geen betere Mafia-games op de markt. Het stemmenwerk, de verhaallijn en de algemene sfeer zitten zo goed ineen, dat je makkelijk door de enkele framedrops en mindere combat bijt. Als nieuwkomer ga je hiervan smullen, als Mafia 2-veteraan kan je beter wachten op de remake van het eerste deel, die trouwens verwacht wordt in augustus.
  • Steengoeie verhaallijn
  • Tijdloos stemmenwerk
  • Sfeer van New York uit jaren 40
  • Die soundtrack!
  • Visuele upgrades
  • Ultrawide-resolutie voor pc-gamers
  • Framedrops
  • Gunplay voelt gedateerd aan

1 reactie

Echt een leuke game!
Dit is mijn eerste let’s play op mijn youtube channel met NL commentaar.

https://www.youtube.com/user/algeriandude31

Neem maar eens een kijkje en laat zeker en vast suggesties achter. Ben van plan alle laatste games te spelen en ervan een lets play series te maken!

Peace!

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments