Just Dance 2021

7,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Just Dance 2021

Ondergetekende heeft niet alleen een engelenstem, maar ook dansmoves waar zelfs de sterren op de dansvloer jaloers op zijn. Althans, zo is het in mijn dromen. De realiteit is anders, al is Just Dance nogal vergevingsgezind, waardoor ik me toch een echte dansster waan.

Ubisoft heeft enkele franchises die jaarlijks hun opwachting maken en Just Dance is misschien wel de bekendste. Ondertussen ben ik de tel al kwijt, al moet ik eerlijk bekennen dat ik veel Just Dance-iteraties links heb laten liggen.

Daar kwam eind vorig jaar opnieuw verandering in, want ik mocht Just Dance 2021 aan mijn virtuele bibliotheek toevoegen om een review neer te pennen. In het bijzijn van K3 dan nog wel. Het kan nu al niet meer stuk.

Swingen maar!

In sé moet je qua spelopzet niets nieuws verwachten. Zoals gewoonlijk speelde ik op de PlayStation 4 (en ondertussen op de PS5) en daar krijg je de keuze voorgeschoteld hoe je de Just Dance-ervaring wil beleven. Dat kan door middel van de PlayStation-camera, door gebruik te maken van de PlayStation Move-controllers of door met je smartphone, waarop je eerst de Just Dance-applicatie moet installeren, in je hand heel en weer te zwaaien.

Hoewel ik dus erg goed ben met dansmoves, laat ik graag mijn gsm uit mijn handen vliegen. Die keuze viel al snel af. Ik koos zoals gewoonlijk voor de ondertussen bejaarde PlayStation Move-controllers en liet me helemaal gaan op de 40-tal liedjes die Just Dance 2021 rijk is.

Zoals gewoonlijk heeft Ubisoft gedacht aan een relatief ruim publiek, waardoor zowel moderne liedjes als oude klassiekers deel uitmaken van het repertoire. Justin Timberlake is erbij met “The Other Side” en Alex Newell met “Boy, You Can Keep It”, terwijl ook nog tien andere liedjes uit het jaar 2020 op je wachten.

Qua oude ‘meug’ mag je denken aan “Alexandrie Alexandra” Jérôme Francis uit 1978 en “In the Navy” van The Sunlight Shakers, terwijl die laatste pas echt bekend werd toen The Village People het ten tonele bracht. En hoewel Just Dance geen ondersteuning biedt voor een zangwedstrijd, kan ik me zelden inhouden om luidkeels mee te brullen met dat lied.

Seizoenen en andere nieuwigheden

Een uitgebreid liedjesaanbod dus, al blijven de modi doorgaans hetzelfde. Er is slechts één nieuwe modus toegevoegd waarbij de naam Quick Play al doet vermoeden wat het inhoudt. Als je die modus selecteert, kiest het spel zelf welk liedje je moet dansen en je kan dus héél snel starten. Ideaal voor mensen die last hebben van keuzestress. 

Naast die nieuwe modus zijn ook alle oude bekende modi terug. Zo kan je zwoegen en zweten in de Sweat Mode. Ook hier krijg je de gekende liedjes voorgeschoteld, maar ligt de focus op het zweten. Daarnaast krijg je te zien hoeveel calorieën je verbrandt. Ik kan je alvast verzekeren: het zorgt voor een flinke workout als je je helemaal smijt.

Ook de kindvriendelijke modus is terug. Hierbij kunnen de jongsten onder ons zich laten gaan op acht nieuwe liedjes die aangepast zijn aan hun vaardigheden. Geen al te moeilijke danspasjes dus, maar kindvriendelijke bewegingen waarbij ze het onderste uit de kan kunnen halen. Ook de co-op modus is er nog. Werk samen met vrienden om de hoogste score neer te zetten.

Wat trouwens ook nieuw is, zijn de Seasons. Meerdere keren per jaar kan je gedurende enkele weken op nieuwe, exlusieve songs dansen. Zo kon je tijdens de tweede helft van december van Abba’s Dancing Queen genieten en maakte Love is All van The Sunlight Shakers zijn opwachting. Er worden tijdens deze seizoenen ook nieuwe playlists toegevoegd, al blijven die slechts beschikbaar gedurende de seizoenen zelf. Veel nieuwigheden moet je hierbij niet verwachten, maar voor een gratis service moeten we zeker niet klagen.

Dansen tot in de oneindigheid

Kom je met 40 liedjes niet toe? Dan heeft Ubisoft al enkele jaren dé oplossing, al moet je daarvoor wel extra betalen. Voor 25 euro per jaar heb je via Just Dance Unlimited onbeperkt toegang tot meer dan 600 dansnummers voor jong en oud, waaronder Dans van de Farao van K3 (al is deze voor iedereen van de Benelux gratis beschikbaar). Ik ga geen moeite doen om nummers op te lijsten van de Just Dance Unlimited-lijst, want die is zo uitgebreid en divers dat ik niet weet waar te beginnen.

Zelfs Russische (of wat het ook moge zijn) waarvan we geen snars begrijpen vind je terug in de abonnementsservice. Ook de Kids-modus krijgt hierbij een update van enkele tientallen nummers, want voor wie het niet weet: kinderen zijn snel dingen beu en ze zijn zo door de acht standaard liedjes gespeeld. Vooraleer je beslist om eventueel zo’n abonnement te nemen; bij elke copy van het spel kan je gedurende één maand genieten van Just Dance Unlimited. Veel plezier!

 
Releasedatum
11/12/2020
7,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Joeri

Just Dance 2021 doet wat je ervan verwacht: je laten dansen op 40 liedjes van de jaren ’70 tot de meest recente songs. Er werd opnieuw gedacht aan de kinderen met acht dansnummers en ook de co-oppers werden niet vergeten. De Quick Play-modus en de Seasons voegen wat nieuwe elementen toe aan het geheel, terwijl Just Dance 2021 in de kern hetzelfde blijft. Ook de Unlimited-service blijft doorgaan, al is dat geheel vrijblijvend.

  • Uitgebreid aanbod aan nummers
  • Ook voor de allerkleinsten
  • Gratis seizoenen
  • Geen vernieuwing
  • Niet altijd even nauwkeurig

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments