Just Dance 2019

7,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Just Dance 2019

Iets magerder dan vorig jaar

Een beetje zwaaien met de armen, wat swingen met de benen en je heupen verleidelijk manoeuvreren zijn het resultaat als je de Just Dance-instructies op het televisiescherm correct uitvoert. Lukt dat niet, dan lijken je danspassen eerder op een ongecontroleerde samentrekking van wat spieren en kunnen anderen denken dat je stuiptrekkingen hebt. In welke categorie mijn kwaliteiten zitten, wil ik niet gezegd hebben, maar ik kan wel vertellen dat Just Dance 2019 opnieuw garant staat voor plezier, ongeacht je kunnen.

Net als andere bekende franchises zoals FIFA, is ook Just Dance elk jaar opnieuw van de partij met een nieuwe titel die de catalogus nog wat meer uitbreidt. In de meeste gevallen mag je meer van hetzelfde verwachten, met hier en daar wat kleine aanpassingen en verbeteringen. De geschiedenis leert ons dat dat niet altijd goed uitpakt, maar bij de Just Dance-franchise mogen de fans niet echt klagen. Toch zijn er opnieuw enkele puntjes van kritiek, maar daarover later meer. Laat me eerst even vertellen wat Just Dance 2019 nu precies is.

Tiende jaar op rij

De Just Dance-reeks van Ubisoft gaat al enkele jaren mee en mag volgend jaar zelfs tien kaartjes uitblazen. Dat wil echter niet zeggen dat er slechts tien games in de winkelrekken te vinden zijn, want naast de reguliere Just Dance-titels, zijn er ook varianten. Just Dance Kids richt zich op de jeugd, terwijl er ook Disney-varianten of andere spin-offs te vinden zijn. Een héél uitgebreide bibliotheek dus, maar de basis is telkens hetzelfde. Op opzwepende muziek kan je je volledig laten gaan, terwijl je bijgestaan wordt door iemand die de danspassen voor toont op het televisiescherm. Vroeger werden daarvoor controllers gebruikt, denk daarbij aan die witte gevallen voor de Wii of de ondertussen bejaarde Move-controllers voor de PlayStation-consoles.

Sinds enkele jaren gooit Ubisoft het over een andere boeg: je kan je smartphone gebruiken om hetbeste uit jezelf te persen. Toch prefereer ik net als vorig nog altijd voor die ouderwetse PlayStation Move-controllers. Die liggen toch een stuk beter in de hand dan een 5.5" grote smartphone en qua registratie is er bijzonder weinig verschil. Niet alles wordt even goed geregistreerd, maar afstraffend werkt Just Dance 2019 nooit. Hoewel het moeilijk is om bepaalde danspasjes perfect uit te voeren, registreert de game slordig uitgevoerde stuiptrekkingen ook als zijnde 'oké', waardoor we toch net wat puntjes meer sprokkelen. Wie het echter niet doet om zichzelf te bewijzen, kan wat vet verbranden in de Sweat-modus. Daarin ligt de focus nog meer op het bewegen, terwijl je een indicatie krijgt van hoeveel calorieën je verbrand zou hebben.

Magerder

Net als vorig jaar is er ook een modus aanwezig waarin de kleinsten onder ons zich kunnen uitleven. Als vader van twee kindjes, een dochter van vier en een half en een zoon van zes jaar, komt dat goed uit. Zij willen nu ook proeven van het hele PlayStation-gebeuren en die instap lukt perfect met een game als Just Dance. Uiteraard kregen zij ook een Move controller in de hand gepropt en de armpjes en beentjes zwaaiden alle kanten op. Het mooie aan deze modus is dat het scoresysteem niet zo afstraffend is als bij de gewone Modi. Dat houdt de kleine dansertjes gemotiveerd, zodat ze de acht kindvriendelijke choreografieën kunnen blijven uitproberen, waaronder Boogiesaurus en Jingle Bells. Liedjes die ik na enkele speelsessies beu ben gehoord.

De normale modi, waarin volwassenen zich kunnen uitleven, is onderverdeeld in verschillende niveaus. Ideaal om het te koppelen aan je persoonlijke Dancer Card die je ook kan voorzien van je naam en een avatar. De songlist is weer een leuke mengelmoes van oude klassiekers en de nieuwste hit, met bijvoorbeeld One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa en I'm Still Standing van John Lennon. Er is voor iedereen wat wils dus, wat ervoor zorgt dat de nieuwe Just Dance opnieuw geschikt is om op gepaste en ongepaste tijdstippen je familieleden of vrienden te dwingen om te dansen. Naast je persoonlijke favorieten stelt de game je ook andere titels voor die je wel leuk kan vinden en heeft het een aantal playlist zitten waarmee je je kan laten gaan.

Just Dance 2019 bevat vergeleken met de voorganger een pak minder content. Zo krijg je nu slechts één maand Just Dance Unlimited, terwijl dat er vorig jaar drie waren. Daarnaast werd ook Dance Lab geschrapt, wat ervoor zorgt dat je deze keer minder waar voor hetzelfde geld krijgt. Just Dance Unlimited biedt dan wel de betalende oplossing, wil je meer dan de veertig liedjes van de 2019-versie spelen. met meer dan vierhonderd nummers kan je je hoe dan ook uitleven, al dien je daar wel dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor te betalen.

 
7,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Joeri

Just Dance 2019 voegt eigenlijk niets nieuws toe, maar laat wel enkele zaken vallen, waaronder een kleine modus en twee maanden Just Dance Unlimited-lidmaatschap. Dat zorgt ervoor dat de prijs-kwaliteitsverhouding in vergelijking met vorig jaar naar beneden is gegaan. Het blijft echter leuk dat er ook aan de kleinsten is gedacht met acht kindvriendelijke choreografieën en dat de volwassenen kunnen kiezen op welk niveau ze willen dansen. Op naar volgend jaar, met een uitgebreide jubileumeditie?
  • Er is gedacht aan de kleintjes
  • Blijft leuk in een groep
  • Mengeling van ouwe gouwe en nieuwe hits
  • Minder content
  • Registratie niet altijd even juist

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments