Jurassic World Evolution: Complete Edition

7,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Jurassic World Evolution: Complete Edition

Mocht Steven Spielberg iets van videogames gekend hebben, dan zag het afschuwelijke E.T op de Atari wellicht nooit het daglicht. Gelukkig wist de filmregisseur wel van aanpakken bij het creëren van het legendarische Jurassic Park. Een franchise die jaren later nog steeds zieltjes van menig dino-liefhebber voor zich weet te winnen. De release van Jurassic World Evolution op de Nintendo Switch is daar het meest recente voorbeeld van.

Jurassic World Evolution is natuurlijk geen nieuwe game. De reeks liet ons in 2018 reeds op pc, PS4 en Xbox One kennismaken met het beheren van ons eigenste themapark waar dinosaurussen centraal staan.

Nu, twee jaar later, maakt de game de gewaagde overstap naar de Nintendo Switch. Maar past die T-Rex wel op dat kleine schermpje? Wij waagden ons opnieuw aan het avontuur en gingen ‘Roller Coaster Tycoon’-gewijs meteen aan de slag!

Dino's en een avondklok is geen geslaagde combinatie.

Waarom wel 

Life uh… finds a way 

Als beginnend beheerder van je eigen dinosaurus themapark zal je stapsgewijs alles wat Jurassic World Evolution in de aanbieding heeft ontdekken. Gelukkig sta je er niet alleen voor en hebben mensen als Dr. Ian Malcolm, waarvan de stem is ingesproken door the one and only Jeff Goldblum, altijd wel wat raad of opdrachten voor jou.

Je raadgevers hebben altijd wel iets te zeggen over het managen van je park en welke mogelijke gevaren er kunnen opduiken. Life finds a way en na het kiezen van een eiland om mee te starten, word je al gauw overstelpt met opdrachten om de nodige centjes in de kassa te krijgen en van jouw park een echt, goed draaiend, Jurassic Park te maken. 

Naast het nodige startkapitaal beschik je over enkele standaard gebouwen die al snel hun nut zullen bewijzen. Via inkomende opdrachten - verdeeld over de drie categorieen security, entertainment en science – weet je in geen tijd dino’s hun intrede te laten maken in je park, meer volk te lokken en geld binnen te rijven.

Geslaagde opdrachten, zoals het voorzien van een souvenirwinkel of het bouwen van een hotel met uitzicht op de dinosaurussen, zorgen voor een hogere tevredenheid bij je bezoekers én helpen je ook de mogelijkheden van de game verder te ontdekken. Het stopt echter niet bij het plaatsen van gebouwen, het voorzien van de nodige elektriciteit en het beschermen van je bezoekers door het plaatsen van sterke omheiningen rond je dinopark zijn ook absoluut noodzakelijk. Je zou toch niet wensen dat er een dino los loopt in je park en je bezoekers opvreet? Toch?

Het moment waarop je dino tot leven komt is echt indrukwekkend.

Upgrades en research 

Om van je themapark een echt succes te maken, zal je rekening moeten houden met het uitvoeren van research en het aankopen van upgrades. Via de pijltjestoetsen van je Switch kan je snel navigeren naar het algemene menu waar je de mogelijkheden krijgt om onder andere onderzoekers te laten graven naar nieuwe fossielen die op hun beurt voor het tot leven wekken van nieuwe soorten dinosaurussen kunnen zorgen. Nieuwe dino’s betekent meer interesse van bezoekers en dat betekent terug ‘kassa kassa’. 

Het geld moet kunnen rollen als je wil investeren en dat kan je na verloop van tijd doen door de nodige upgrades aan te schaffen. Duiken er problemen op in het park en beginnen dino’s omheiningen af te breken, dan kan je een team rangers in een jeep erop afsturen om het probleem op te lossen.

Is je park zodanig groot geworden en beginnen de nodige taken (dino’s bevoorraden, omheiningen herstellen, klusjes uitvoeren) zich op te stapelen, dan kan je via de nodige upgrades bepaalde taken sneller laten verlopen of voor meer mankracht zorgen. Het aantal uit te voeren researches en aanschaffen van upgrades is mogelijk bij elk onderdeel dat eigen is aan het beheren van je themapark, waardoor je gestaag meegroeit.

Om dino's te hatchen heb je fossielen nodig.

Ideaal op de handheld 

Dat Jurassic World Evolution goed in elkaar zit en voor zowel leken als de sim professionals voor de nodige uren speelplezier zal zorgen, is ondertussen al duidelijk. Toch is er bij deze Nintendo Switch-versie alvast een extra voordeel: het feit dat je de game op een handheld kan spelen.

Dit type spel kan overweldigend overkomen door het aantal opties en enorm veel keuzemogelijkheden in het uitgebreide menu, toch is het mooi meegenomen dat je de game in de palmen van je hand kan spelen. Door een constante groei in je park kan je jezelf uren bezighouden tot de batterij van de Switch plat is.

Ook heb je de mogelijkheid om zelfs maar 5 minuutjes in de game te investeren en zo toch, op korte tijd, de nodige vooruitgang te boeken. De handheldversie maakt op die manier zelfs onze dagelijkse sanitaire stoppen alvast dat beetje draaglijker, wat een voordeel!

Waarom niet 

Game kent zijn gekende gebreken 

Ontwikkelaar Frontier Developments heeft zijn best gedaan de game, met alle menu’s en uitgebreide mogelijkheden om van je themapark een succes te maken, naar de Nintendo Switch over te zetten, wat op zich een prestatie is.

Toch is Jurassic World Evolution, desondanks dat alle DLC in deze versie inbegrepen zit, nog steeds dezelfde game gebleven en komt deze dus ook met alle gebreken inclusief. Zo blijft de instapdrempel voor leken hoog en kent de titel langs de andere kant – wanneer alles op gang komt – te weinig echte diepgaande elementen om de hardcore simulatiefans geboeid te houden. Dan zwijg ik nog over mijn dino's die, ondanks het feit dat ze heel comfortabel zitten en absoluut niks tekort te komen, het nog steeds presteren om te ontsnappen. Keer op keer, uur na uur…

Hoe meer ik ze verwen, hoe sneller ze willen uitbreken. Ondankbare beesten ja...

Grafisch ondermaats 

Het is algemeen geweten dat de Nintendo Switch minder grafische kracht kent en laat dat nog maar eens duidelijk blijken bij Jurassic World Evolution. De game is heel erg wazig en heeft blijkbaar die waasfilter nodig om alles, zonder framedrops, draaiende te houden, zelfs in docked modus.

De game speelt vlot, maar ziet er niet uit, waardoor je op geen enkel moment echt zal kunnen genieten van hoe je eigen park er van dichtbij uitziet en hoe alle dinosaurussen tot leven komen. Zelfs de helikopter of jeep besturen om de nodige reparaties uit te voeren of een dino te verdoven (stel dat hij is uitgebroken) zal dus helaas niet hetzelfde effect teweegbrengen als op pc of console.

 
Releasedatum
11/03/2020
Beschikbaar voor
7,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Johan

Twee jaar na de oorspronkelijke release van Jurassic World Evolution kunnen we eindelijk ons eigen Jurassic Park op de Nintendo Switch oprichten. Dat we de game vooral tussendoor kunnen oppikken en even spelen, bracht ons het meeste genot. De grafische tekortkomingen, die moet je er dan wel bijnemen… Wil je optimaal genieten van deze game, en zeker de majestueuze dino's dan raden we je aan deze titel op een ander platform aan te schaffen.

  • Dino’s tot leven wekken
  • Solide basis
  • Alle DLC inclusief
  • Goed voor uren speelplezier
  • Geen aanpassingen in menu’s of gameplay
  • Wazige graphics

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments