Hunting Simulator 2

7,0
Reviewscore
User scoreAl 1 stemmen
8,5

Hunting Simulator 2

Ik ben een dierenvriend, en er schuilt dus geen jager in mij. Daarbovenop heb ik nooit een echt vuurwapen in mijn handen gehad. Toch is er iets wat mij enorm aantrekt in het virtuele jagen. Die microbe kreeg ik waarschijnlijk te pakken in mijn periode toen ik nog voor GUNK werkte en games als Cabela’s Big Game Hunter mocht reviewen. Ik was dan ook oprecht in mijn nopjes toen Praga me vroeg om een nieuwe hunting game te testen. Om het nog wat spannender te maken gaat het hier om een game van Belgische makelij, want Hunting Simulator 2 is ontwikkeld door het in Gent gebaseerde Neopica. Time to go hunting, boy!

Waarom wel

Sociaal geaccepteerd jagen

Voor zover ik weet kan je in het echte leven niet zomaar van de ene dag op de andere beslissen om te jagen. Daar komt net iets meer bij kijken dan simpelweg je wapen pakken en op dieren beginnen schieten. Je moet de juiste vergunningen aanvragen en ook het juiste wapen én munitie gebruiken voor elk type dier. Dit is ook de realiteit in Hunting Simulator 2. Doe je dit niet? Dan zal je beboet worden en zal het langer duren eer je nieuwe licenties aan kan kopen.

Deze mechaniek zorgt ervoor dat je bewust omgaat met welke wapens je aankoopt in functie van welke licenties je hebt of wil gaan kopen. Het geld hiervoor verdien je door neergeschoten trofeeën te verkopen. Naast wapens en licenties kan je ook hulpmiddelen aankopen waaronder speciale sprays die je mensengeur verbergen.

Welkom in mijn nederig stulpje.

Trouwe viervoeter

Wanneer je de wijde wereld intrekt op zoek naar prooien, doe je dit niet alleen. Je krijgt het gezelschap van een trouwe viervoeter. Hij zal je helpen bij het opsporen van dieren, zodat je er niet alleen voor staat om dierensporen op te sporen. Een leuke twist is dat elk hondenras zo zijn eigen voor- en nadelen heeft tijdens het jagen. Zo zijn er rassen die resoluut weigeren om neergeschoten vogels die in het water gevallen zijn te gaan halen.

En aangezien je zelf ook geen fan bent van water, zal je jouw trofee moeten laten drijven. Ook je relatie met je hond is van groot belang. Want hoe blijer je viervoeter is, hoe beter hij zal luisteren en zijn taken uitvoert. Het zal dus zaak zijn om hem op regelmatige basis te belonen en een aai te geven over zijn schattige kop.

Mijn hond is mijn beste vriend, ook tijdens de jacht.

Verblind door de ochtendzon

Als centrale hub krijg je een prachtige lodge ter beschikking. Naast genoeg plek om al je trofeeën op te hangen, beschikt dit niet zo bescheiden stulpje ook over een schietstand waar je nieuwe wapens kan uittesten. Ga je op stap, dan kom je terecht in een van de drie verschillende gebieden waar er uiteraard ook locatiegebonden dieren te vinden zijn: Europa, Colorado of Texas. Elk van deze locaties beschikt ook nog eens over twee verschillende gebieden.

Deze zijn erg verschillend van elkaar en zorgen ervoor dat er voldoende variatie zit in de omgevingen. Deze zijn overigens erg sfeervol en knap! Zo is het absoluut geen straf om uren rond te dwalen in dichtbegroeide bossen terwijl de laaghangende zon door het bladerdak schijnt en haar laatste stralen laat weerkaatsen op het zacht stromend riviertje.

De omgevingen zijn erg sfeervol en knap.

Waarom niet

Geduld is een schone deugd

Dat jagen een tijdverdrijf is waarvoor je heel veel geduld moet hebben, lijkt me niet meer dan de logica zelve. Toch vind ik het jammer dat, ondanks dat deze game zichzelf een simulator noemt, ik soms meer dan een uur aan het ronddwalen was eer ik uiteindelijk een dier in het vizier had. Wat daarbij niet helpt is het feit dat je jager wel een héél trage stapsnelheid heeft. Opnieuw logisch misschien, want op die manier maak je het minst geluid.

Maar een optie tussen een slakkengangetje of als een gek spurten zou anders wel welgekomen zijn. Gelukkig zit er wel een fast travel-systeem in de game verwerkt. Al moet je wél eerst de kampeerplekken vinden vooraleer je ergens naartoe kan gebeamd worden. Dit geldt ook voor de momenten dat je bijvoorbeeld verloren gelopen bent of als je het even gehad hebt met jagen en naar je lodge terug wil. Eerst een kampeerplek zoeken en dan pas fast travellen is dus de boodschap!

Ethische vraagstukken

Dat de game je aanspoort om op een ethisch verantwoorde manier virtueel te gaan jagen, kan ik alleen maar toejuichen. Toch kwam ik op een gegeven moment toch voor een dilemma te staan. Ik had een hert al twee keer geraakt, maar nog niet dodelijk. Daarom moest ik op zoek, een bloedspoor volgend, naar het gewonde dier om het uit zijn lijden te verlossen.

Maar omdat je een dier niet meer dan twee keer mag raken zonder een boete te krijgen, was ik in een heus ethisch vraagstuk verzeild geraakt. Het arme dier een derde keer raken en het zo uit zijn lijden verlossen, maar op die manier ook een boete aan mijn been krijgen. Erg dubbel als je het mij vraagt!

 
Releasedatum
01/02/2017
Beschikbaar voor
7,0
Reviewscore
User scoreAl 1 stemmen
8,5

Conclusie van KevinB

Hunting Simulator 2 brengt het outdoor jagen naar je huiskamer. Je kunt je makkelijk uren verliezen in de prachtige omgevingen die ontwikkelaar Neopica heeft ontwikkeld. Het kan ontzettend rustgevend zijn om spoorzoekend een van de zes omgevingen te verkennen. Dit gegeven zorgt er ook meteen voor dat dit een game is geworden die in een grote niche valt. Niet iedereen zal blij worden van het gezapige tempo en realisme op vlak van wapens en ethiek. Maar sta je open voor dit type games, dan is Hunting Simulator 2 echt wel een dikke aanrader!
  • Op een correcte manier virtueel jagen
  • Prachtige omgevingen
  • Honden als companions
  • Trage gameplay zeker niet voor iedereen
  • Fast travel systeem met gaten
  • Bij momenten dubieus boetesysteem

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments