FIFA 21

6,0
Reviewscore
User scoreAl 2 stemmen
3,3

FIFA 21

Don’t judge a book by its cover. Ik hoopte dat dit spreekwoord toepasbaar was op FIFA 21, want alle voetbalgoden nog aan toe, wat is die box art gortig lelijk. Het geeft niet meteen zin om er weer in te vliegen na het matige FIFA 20. De laatste jaren waren de nieuwigheden te vaak kleine details en de roep om grote aanpassingen klonk terecht nog nooit zo luid. Kwamen deze supporterskreten eindelijk aan bij EA?

Waarom wel?

Soepel & flexibel

Wie van voetbal en gamen houdt, speelt FIFA. Die regel geldt voor heel wat fans. De immens populaire reeks leeft al jaren dankzij een zeer trouwe fanbase voort. Het nadeel van de loyaliteit van de supporters is dat FIFA het zich kan permitteren om lui te zijn en dezelfde brei herkauwd uit te brengen. Gelukkig is de standaard van deze reeks zeer hoog. Ook al levert Pro Evolution Soccer sterk werk, FIFA blijft voorlopig hét begrip qua voetbalgame. De presentatie is zoals altijd zeer gelikt. Grafisch zien spelers er geweldig uit, de sfeergeluiden in het stadion voelen zeer echt aan en er is heel wat detail aanwezig bij onder andere Career Mode en Ultimate Team. Ook dit jaar zijn er weer heel wat nieuwe spelers die een face scan kregen en enkele coole nieuwe stadia. Zo is Providence Park van de MLS-ploeg Portland Timbers geweldig.

Streets & stadium

In Career Mode kan je aan de slag met een nieuwe match simulator waarbij je in detail als coach te werk gaat. Loopt het ondanks je tactische meesterwerk toch mis kan je meteen zelf inspringen. Dit gaat zeer soepel en op een vijftal seconden zit je in-en-uit de partij. Ook zijn er meer opties qua trainingen aanwezig en zijn er extra mogelijkheden op de transfermarkt. Qua gameplay kan je voor een nog zwaardere uitdaging gaan door op Ultimate difficulty competitor mode aan te zetten. Hierbij halen spelers met technische kunsten echt alles uit de kast om je gek te dribbelen.

De Story Mode van Volta is zowat het nieuwste dat FIFA 21 bevat.

In Ultimate Team maak je jouw eigen unieke voetbaltempel en kan je co-op jouw pakjesverslaving delen met vrienden. Hetzelfde geldt voor Volta dat na een geslaagd debuut in FIFA 20 terugkeert. Je kan met een vriend online de trukendoos bovenhalen of solo aan de slag, onder andere met de story mode “The Debut”. Hier krijg je een verhaal voorgeschoteld waarbij je in contact komt met enkele supersterren van zowel straat- als veldvoetbal. Onder andere Ricardo Kaka en Thierry Henry spelen een belangrijke rol. Al zijn zij, net als heel FIFA 21, héél snel uitgepraat.

Waarom niet?

Veel blabla

De Story Mode van Volta is zowat het nieuwste dat FIFA 21 bevat. De makers wilden een “cinematische” ervaring aanbieden en kozen dus voor een kortere maar intensere ervaring. In de praktijk krijg je amper 12 wedstrijden die aan elkaar geluld worden met het meest ongeïnspireerde voetbalverhaal ooit gebracht. Je mag de bestaansreden van Volta trouwens in zijn geheel in twijfel trekken. Het voelt absoluut niet aan als FIFA Street en legt te weinig de nadruk op tricks en finesse.

Clean sheets zijn zeldzamer dan een volledig fitte Vincent Kompany.

Net zoals de voorbije jaren zijn de nieuwigheden niks meer dan weinig betekenende details en pietlullige niemendalletjes. Slimmere spelers? Creatieve looplijnen? Nieuwe manieren om te dribbelen? Na een twintigtal partijtjes had ik er nog niks van gemerkt. Had iemand FIFA 20 terug opgezet terwijl ik even naar toilet was, ik had het mogelijks niet geweten. Alhoewel, het nieuwe menu is nu wel donkerblauw. Zo kunnen we er weer een jaar tegen. Qua licenties is FIFA nog steeds de koning maar ook hier brokkelt het kasteel wat verder af. Na Juventus vorig jaar zijn er drie nieuwe Serie A-teams zonder licentie waaronder AS Roma. De Serie B is volledig geschrapt en ook de nationale licenties van Italië en Portugal ontbreken.

Teveel boemboem

FIFA verliest stilaan het recht om zichzelf een voetbalsimulator te noemen. Blijkbaar hebben ze bij EA doodsangsten dat mensen een 1-1 einduitslag verschrikkelijk saai zouden vinden. Doelpunten vallen bij de vleet en zelfs de beste keepers lijken een maximumquota van drie reddingen per partij te hanteren. Mijn eerste partijen online eindigden op 3-3, 4-5 en 7-5. Offline begon ik mijn carrière met 3-4, 6-2 en 5-3. Dit op de hoogste difficulty maar ook met de kortste wedstrijdtimer (2 x 4 minuten). Clean sheets zijn zeldzamer dan een volledig fitte Vincent Kompany. En ja, nog veel te vaak voelt een partij scripted aan.

 

FIFA 21 is verder dan ooit verwijderd van realisme. Alles naast het veld voelt aan als een simulator maar eenmaal op de grasmat heeft elke verdediger twee gebroken linkse poten en krukken die doormidden zijn gezaagd. Alle nieuwkomers die voor het eerst een FIFA-game spelen zullen zonder twijfel uren plezier hebben met deze titel. De kern is nog steeds van meer dan degelijke kwaliteit. Het merendeel van de fans die zoals ikzelf al jaren FIFA spelen zullen enthousiasme moeten faken. De tijd van sympathie, begrip en verzachtende woorden is voorbij. EA krijgt een donkerrode kaart en mag douchen in schaamte. Stilletjes hopen we op een sterke doorstart op de volgende consolegeneratie maar het vertrouwen is ver weg.

Releasedatum
10/06/2020
6,0
Reviewscore
User scoreAl 2 stemmen
3,3

Conclusie van RoMa

FIFA 21 trapt een gat in de lucht en valt met z’n mooi gepresenteerd gezicht in een poel modder. De basis blijft zeer sterk maar je kan er gewoon niet meer omheen: deze editie is je geld niet waard als je FIFA 20 hebt. Beloofde vernieuwingen zijn nikszeggende niemendalletjes. Het voetbal is frustrerend onrealistisch met constante monsterscores. Een inspiratieloze story mode van amper twee uur en enkele tactische details zorgen voor meer frustratie dan plezier. EA moet inzien dat deze reeks aan herbronning toe is. Smijt de trainer en het bestuur maar buiten. Waar is de liefde voor de mooiste sport van de planeet naartoe?

  • Online co-op in Ultimate Team en Volta
  • Create-a-stadium & de nieuwe match simulator zijn leuk
  • Vernieuwingen qua gameplay stellen weinig tot niks voor
  • Belachelijk korte en ongeïnspireerde story mode
  • Onrealistisch voetbal met monsterscores en zandzakken in de verdediging
  • Meer en meer teams zonder licentie waaronder AS Roma, Italië en Portugal
  • Geen overgeefzakje inbegrepen bij spuuglelijke box art

1 reactie

Ik vrees ervoor dat de reviewer gelijk heeft, ik hoopte ook op beterschap, maar vrees wederom ontgoocheling... #screwingupgoldinyourhands

Die clean sheet is so True, nu al...

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments