Borderlands: The Handsome Collection

9,1
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Borderlands: The Handsome Collection

Zo veel spelplezier...

za 04/04/2015
Gereviewed voor PS4 door Ard
0 reacties

Het is zaterdagmiddag. We speelden zonet ’s werelds lekkerste portie biefstuk friet op grootmoeders wijze naar binnen. Ondertussen krijgen we, ondanks de reusachtige lading frieten,  dessert nummer drie voorgeschoteld: chocolademousse. We zitten propvol, maar kunnen het toetje der goden niet laten staan. Propvol springen we vervolgens de fiets op en rijden we naar huis. Eenmaal in de zetel geploft vallen we verzadigd in slaap. Een behoorlijk vreemde intro, maar dit is nu exact hetzelfde gevoel dat Borderlands: The Handsome Collection ons geeft.

De critici die de voorbije maanden stonden te jammeren dat games vandaag de dag veel te kort zijn, zullen wellicht zachtjes kreunen bij het lezen van de inhoud van Borderlands: The Handsome Collection. We krijgen maar liefst twee volledige games voorgeschoteld met alle DLC die ooit verscheen. Concreet voor Borderlands 2 zijn dat Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty, Mr. Torgue’s Campaign of Carnage, Sir Hammerlock’s Big Game Hunt, Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep, alle Headhunter-DLC’s en twee extra speelbare personages. Borderlands: The Pre-Sequel krijgt ook twee nieuwe speelbare personages aangevuld met de gloednieuwe Claptastic Voyage-uitbreiding.

Totaalervaring, alhoewel…

De eerste telg in de reeks verscheen een kleine zes jaar geleden. Borderlands 1 zette het eigenzinnige genre, dat het RPG- met het FPS-aspect wist te combineren, op de kaart en gooide het toenmalige gamelandschap overhoop. Borderlands 2 optimaliseerde die formule en bracht een topper van formaat bij de gamers thuis. Borderlands: The Pre-Sequel wordt daarentegen gezien als een tussendoortje in afwachting van Borderlands 3. In The Handsome Collection kunnen we met die twee meest recente games aan de slag, het eerste nummer ontbreekt met andere woorden. Het is dan ook een gemiste kans van de ontwikkelaar om een totaalportfolio van de reeks aan de man te brengen. Een tekort aan ontwikkelkapitaal zou hier aan de basis liggen.

De twee hoofdgames draaien voornamelijk rond Handsome Jack. In Borderlands 2 proberen we de slechterik ervan te weerhouden een bepaalde Vault te openen. Zo’n zogenaamde Vault is een mysterieuze plaats waar hopen loot ligt. In Borderlands 2 is Jack niet uit op de loot, maar op het krachtige wezen dat er vertoeft. Wij, de typische Vault Hunter, willen die loot maar al te graag bemachtigen en proberen Jack voor te zijn. Pandora, de spelwereld, van de ondergang redden, is daarbij mooi meegenomen. In Borderlands: The Pre-Sequel proberen we de gebeurtenissen, die zich voor Borderlands 2 afspeelden, te ontrafelen. Zo krijgen we bijvoorbeeld een antwoord op de vraag waarom Jack nu zo’n zuurpruim is.

LOOOOOOOOOOOOOOOOT!

Eerlijk is eerlijk; over het verhaal van beide games hebben we zo onze twijfels. Een resem aan personages, tientallen gebeurtenissen en tonnen zijmissies maken het moeilijk om het geheel te volgen en vereisen een olifantengeheugen. Naar onze mening is dat echter geen groot probleem. In de Borderlands-franchise draait het om de reis en niet de uiteindelijke bestemming. In onze zoektochten maken allerhande leuke personages hun opwachting met grappige dialogen tot gevolg. Voeg daarbij een resem belachelijke queesten (denk maar aan ‘Shoot This Guy in the Face’ waarin we iemand gewoonweg los in het gezicht knallen) en je verkrijgt een geheel waarin we alle hoekjes van de kaart willen gezien hebben.

Borderlands zou Borderlands niet zijn zonder de tonnen loot. Je gedurende de hele game bezighouden met het op zoek gaan naar dat ene ultieme wapen is zelfs ook een optie. De kans dat je eenzelfde wapen tweemaal tegenkomt in de game, is daarbij bijzonder klein. Zo worden de wapens volgens traditie willekeurig gegenereerd bij het verslaan van een vijand. De zogenaamde Skill Trees waarin we ons personage unieke eigenschappen toekennen, zijn al even uitgebreid als het wapenalgoritme. Speel je het slim, dan kunnen bepaalde onverslaanbare combinaties ontstaan…

Lenteschoonmaak

Maar is Borderlands: The Handsome Collection dan niet een goedkope port naar de PlayStation 4 en Xbox One? Nee, helemaal niet. Beide spellen zijn speelbaar in 1080p en verwennen onze oogbollen met een stabiele 60 frames per seconde. Borderlands 2 en The Pre-Sequel ogen dus bijzonder mooi; beide titels mogen zich zonder problemen meten aan huidige native PlayStation 4-titels. Daarbij maken de herwerkte engine en de nieuwe hardware het voor het eerst mogelijk om met vier spelers co-op te spelen op een console. Uiteraard boeten we hierbij in aan performantie; een halvering van het aantal frames per seconde is dan geen uitzondering.

Zowel nieuwkomers in het genre als echte Borderlands-veteranen zullen zich te pletter amuseren met deze Handsome Collection. De kans dat je als echte connaisseur ieder personage bespeelde en alle DLC doornam, is wegens de reusachtige speelduur bijzonder klein. Borderlands 2 eens hernemen door de ogen van Krieg of The Pre-Sequel tot een goed einde brengen als dubbelganger van Jack zijn ware aanraders. Ben je echter gehecht aan je favoriete personage van op de vorige generatie consoles, dan is dat geen probleem. Met de cross-save-functionaliteit zet je in geen tijd je virtuele alter ego over naar je splinternieuwe gamemachine. Als beginnende Vault Hunter raden we je aan om beide verhaallijnen door te nemen vooraleer aan de DLC te starten. Dit om de in elkaar genestelde verhaallijnen niet ingewikkelder te maken dan nodig.

Het zit hem in de kleine dingen

Mochten we één van de games als absolute favoriet aanduiden, dan gaan we integraal voor Borderlands 2. De uitgebreide speelwereld en de verscholen bazen leven bij de release van The Handsome Collection terug op. Een stille getuige van die heropleving is het Borderlands 2-kanaal op Twitch. De game streamen is op de huidige generatie consoles namelijk peanuts. Neem je een kijkje op dergelijke stream of zag je de game reeds passeren, dan zag je waarschijnlijk enkele kleine pijnpunten die er niet hadden mogen zijn…

Het eerste punt van kritiek is aan het huis van de grafische vormgeving. Grotendeels ziet de game er gelikt uit, al zijn er enkele animaties die wat ‘2009’ ogen. Daarbij is het probleem van het trage laden van de textures opnieuw van de partij. Een tweede pijnpunt zijn de menu’s in het coöperatieve gedeelte; deze zijn niet aangepast aan de kleinere schermomkaderingen zodat we het volledige menu nooit helemaal te zien krijgen. Een laatste ergernis is het feit dat we niet kunnen switchen tussen beide games zonder de volledige applicatie te moeten sluiten, al gaan we nu snel de kant van muggenziften op…

Releasedatum
27/03/2015
Beschikbaar voor
9,1
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Ard

Borderlands: The Handsome Collection is een dijk van een game. De tonnen content snoeren snel verveelde critici kordaat de mond. De grafische herwerking, de geüpgradede frames per seconde en de vlotte laadtijden maken van zowel Borderlands 2 als Borderlands: The Pre-Sequel volwaardige PlayStation 4-titels. Enig puntje van kritiek zijn de eerder aangehaalde details die na al die jaren nog steeds niet werden aangepakt, al beïnvloedt dat het eigenlijke spelplezier niet. Desondanks is Borderlands: The Handsome Collection een must voor iedere gamer die zijn gamehorizonten wil vergroten.
  • Belachelijk veel content
  • Grafische upgrade
  • Vlotte 60fps
  • 4 speler co-op
  • Cross-save
  • Sommige textures laden niet al te snel
  • Eerste game ontbreekt in de collectie