9 Monkeys of Shaolin

7,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

9 Monkeys of Shaolin

De revival van de klassieke beat’em up gaat onverstoord verder. We ruilen de punkers, biker chicks en vuurspuwende obese patiënten van Streets of Rage 4 in voor de monniken, piraten en demonen uit 9 Monkeys of Shaolin. Fans van Oosterse vechtfilms zet jullie schrap en haal alvast jullie innerlijke Bruce Lee of Jackie Chan boven. Tijd om botten te breken! Haaaaaaiiiijaaaahhh! 

Er was eens een visser...

In 9 Monkeys of Shaolin treed je in de voetsporen van Wei Cheng, een arme visser wiens famillie en vrienden voor zijn ogen worden afgeslacht door een bende moordlustige piraten geleid door de mysterieuze Fudo... [Insert spannend geluid] DADADUUUUUUUUUM! Verblind door verdriet en woede en gewapend met vislijn, vechtstok en de allesdoordringende geur van schaaldieren, is hij uit op wraak.

Maar laten we eerlijk zijn met een vislijn ga je niemand in de prak slaan, misschien raakt dat haakje iemands oog en ja zeker, dan ben je wel lelijk toegetakeld. Maar zoals voorspeld krijgt Wei Cheng een ongeziene asswhooping en wordt hij voor dood achtergelaten. Gelukkig zijn er nog de Shaolin monniken, je weet wel, die kale kerels in oranje plunje met een enorme pijntolerantie.

Ik heb er wel eens één met een bamboestok op zijn scrotum zien meppen, maar ik wijk teveel af.  De geestelijke helden redden Wei Cheng uit de klauw des doods en trainen hem in de geheime kunst van het scrotum meppen.

’t zelfde maar toch anders 

De game bevat alle elementen van een klassieke beat’em up. In je arsenaal beschik je over punches, kicks, blocks en natuurlijk, de obligate supermove. Wat opvalt, is het ontbreken van een jump, iets wat de veteranen van het genre vreemd zullen vinden maar wat handig wordt opgevangen door een dodge move. Even wennen maar niks onoverkomelijk.  Waar 9 Monkeys zich onderscheidt van de concurentie, is in de toevoeging van een aantal eenvoudige RPG elementen.

Eén van mijn co-op partners vond het trouwens een ronduit lelijke game.

Bij het succesvol afronden van een missie krijg je namelijk skillpoints en die kan je op hun beurt dan weer naar hartelust gebruiken om je moves te versterken of te versnellen. Niet alleen je basic skills, maar ook je supermoves kan je upgraden. Dus heb je altijd al gedroomd om na een driedubbele salto te landen in spagaat om dan met drie vurige vingers de ogen van je tegenstander uit te rukken? Dat kan niet in 9 Monkeys, zo gek is het nu ook weer niet hé jongens. Je kan wel gewoon wat harder meppen en sneller trappen geven.

Ook voor beginners 

9 Monkeys weet te scoren op bijna alle vlakken. Wei Cheng is makkelijk te besturen. De controls zijn vloeiend en de supermoves zien er cool uit, voelen überkrachtig aan én zijn  makkelijk uit te voeren. Aspirant vechtmonniken worden bij de hand genomen en intensief getraind om elke combo piekfijn in de vingers te krijgen alvorens het schorriemorrie van het Verre Oosten aan te pakken.

De game bevat alle elementen van een klassieke beat’em up. 

De game is dus zéér beginner friendly. In die mate zelfs dat echte combo knallers , het soort gamer die zijn vingers in onmogelijke hoeken kan buigen, beter de moeilijkheidsgraad wat hoger draait. Maar ook weer niet te hoog want op dat vlak voelt 9 Monkeys ongebalanceerd. Sommige bosses zijn smerig moeilijk, andere zijn dan weer belachelijk eenvoudig.

Ook kan de AI soms een aardige uitdaging vormen, wanneer je geswarmd wordt door 7 of 8 baddies valt er niet te ontsnappen aan hun beating en kan je alleen maar teleurgesteld afdruipen naar je Shaolin tempel.

Het hart van de monnik

Het Shaolinklooster vormt het hart van de game, het is de hub waarin je respawned nadat je sterft en waarin je upgrades kan uitvoeren. Naast de gekende beat’em up elementen kan je voor Wei Cheng ook wapenstokken, sandalen en een halsketting verzamelen.  Een tiental stuks. Telkens met zijn eigen specifieke voordelen. Zo is er een vechtstaaf die je extra health geeft en paar sandalen die meer snelheid geven en een ketting die je onweerstaanbaar maakt voor de ladies...Agh nee man! Monniken zijn celibateir! Leuk om te verzamelen en mee te experimenteren en bovendien geeft het een extra dimensie aan een genre dat er voor bekend staat om snel repetitief te worden.

De game is dus zéér beginner friendly.

Over snel gesproken, 9 Monkeys is een erg kort spel, na een goeie zes uur, vijf als je reeds ervaring hebt met het genre, ben je door alle hoofdstukken heen, heb je alle items verzameld én heb je alle upgrades unlockt. En daar knelt meteen ook de sandaal. Net op het moment dat je van loze vissertje in koelbloedige moordmachine verandert bent, eindigt Wei Chengs reis. Een paar uurtjes extra had deze game naar een hogere score kunnen tillen en had ook de herspeelbaarheid kunnen verhogen.

Uit de lokale en online co-op modus valt nog wel wat plezier te halen want iemand in mekaar meppen is toch gewoon leuker met z’n tweeën. Maar ook dat plezier is van veel te korte duur. Eén van mijn co-op partners vond het trouwens een ronduit lelijke game. Bij momenten had ik inderdaad het gevoel om in een opgekuist versie van Tekken 3 te zitten maar de stijl stoorde me nooit. Wat wel erg tegen viel, is dat sommige levels te donker zijn, waardoor het wel erg moeilijk wordt om te zien wie er op je bek aan het timmeren is.

 
Releasedatum
10/12/2020
7,0
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Bruno

9 Monkeys of Shaolin zal geen potten breken maar jij als speler daarentegen wel. De game is solide op alle vlakken en fans van het genre kunnen reikhalzend uitkijken naar een simpel potje bottenbreken. De korte speelduur is erg jammer en de basic look zal niet voor iedereen zijn maar als je geen zin hebt om op je scrotum te laten meppen, dan is deze game een uitstekend alternatief.

  • Vlotte controls
  • Snelle laadtijden
  • Het gevoel onklopbaar te zijn
  • Erg kort
  • Beperkte herspeelbaarheid
  • De look is niet voor iedereen

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments