2DARK

6,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

2DARK

Wie heeft er schrik in het donker?

Op het 9lives-forum sta ik bekend als dé grote broekschijter wanneer het aankomt op games waarin ook maar enige vorm van horror in terug te vinden is. Net zoals bij de review van The Evil Within heb ik het ook nu weer aan mijn rekker: ik moest 2DARK onder handen nemen. De naam van de game verklapt het eigenlijk al: je zal te maken krijgen met een veel te donkere game waarin nog veel donkerdere dingen te gebeuren staan. De teller van vuile onderbroeken staat ondertussen op drie.

Praga vond het enkele jaren geleden leuk om mij The Evil Within te laten reviewen en ook nu heb ik het weer zitten. Er zat een downloadcode van 2DARK in mijn mailbox en wat vlug opzoekwerk leerde me snel dat de game het nieuwste werk is van Frédérick Raynal. Als ik zeg dat hij de maker is van Alone in the Dark, dan vermoed je waarschijnlijk al dat zijn posters niet aan mijn muur hangen. 2DARK is een al even donkere titel als de klassieker waarmee het allemaal begon, en deze keer wordt een nogal delicaat onderwerp aangesneden: de ontvoering van kinderen.

Verschrikkelijke taferelen

Als ex-agent Smith trek je er met je gezin op uit in een of ander bos, en daar worden je kinderen ontvoerd. Het is dan aan jou om op zoek te gaan naar je nakomelingen, maar al snel leer je dat er nog een pak andere kinderen ontvoerd werden. Je missie mag nu wel duidelijk zijn: red zoveel mogelijk kinderen uit de handen van de psychopathische moordenaars voor het te laat is. En wees maar zeker; ook je eigen kinderen zijn niet veilig. Die sfeer van onveiligheid voel je direct wanneer je de game opstart en het introductiefilmpje te zien krijgt. Op de achtergrond hoor je een erg passend melodietje bij de verschrikkelijke taferelen die je te zien krijgt. De toon is gezet...

Meestal geldt bij horror de volgende stelling: hoe echter de beelden, des te beter de horror overkomt. De makers bij studio Gloomywood bewijzen dat het ook anders kan. In een pixelated jasje word je geconfronteerd met de meest lugubere momenten die onmiddellijk in je koude kleren kruipen. Daarnaast is de game ook een erg donker geheel, waardoor je op sommige momenten vooral naar zwartwaarden op je scherm zit te staren. Soms is dit nodig, want als je schuilt in het donker, kunnen vijanden je niet opmerken. Steek je je zaklamp of aansteker aan, dan schuilt er gevaar om iedere hoek. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kinderen die je begeleidt naar hun redding.

Kettingroker

2DARK draait voornamelijk om het verkennen van de diverse omgevingen. Starten doe je in je huis, maar al vrij snel trek je op onderzoek uit naar een circus. Ook een ziekenhuis en hotel passeren de revue. En hoewel je in de meeste gevallen kunt gaan en staan waar je wil, zijn de levels lineair. Je zoekt voorwerpen, combineert hen en gebruikt die om bepaalde handelingen uit te voeren. Zo heb je om kisten te openen een koevoet nodig, kan je snoep gebruiken om vijanden af te leiden of om kinderen mee te lokken, moet je zaklamp regelmatig van nieuwe batterijen voorzien worden en dien je je sigaretten en aansteker te combineren om je voortgang op te slaan. Te veel roken zorgt er wel voor dat de protagonist begint te hoesten en kuchen. Roken blijkt ongezond te zijn.

Dat manueel opslaan heeft echter een keerzijde, want checkpoints kent het spel niet. Dat kan frustrerend zijn, want gezien de donkere setting zie je niet alle gevaren aankomen indien je je zaklamp niet tijdig gebruikt. In een put vallen of aangevallen worden door leeuwen waren maar een paar van de gebeurtenissen waar ik op een onoplettend moment mee te kampen kreeg. Indien je niet hebt opgeslagen, dien je het level opnieuw te spelen. Doorzetten wordt echter beloond en dat is maar goed ook. Minutenlang met huilende, zagende en krijsende kinderen achter je gat lopen gaat stiekem wel wat vervelen. En hoewel je kan kiezen om dat klein grut aan hun lot over te laten, kreeg ik het als vader niet over mijn hart. 0-1 voor mij.

 
6,5
Reviewscore
User scoreAl 0 stemmen
0

Conclusie van Joeri

2DARK heeft mankementen. Helaas zijn er geen checkpoints en moet je er tijdig aan denken om de game manueel op te slaan. Daarnaast is de survival horror net iéts te donker. Soms tuur je naar een scherm dat zwarter is dan het gat van een zwarte stier. Het fragiele thema, de sfeer en het bewijs dat pixelated games ook voor angstige momenten kunnen zorgen, maken echter veel goed. De game is niet geschikt voor tere zieltjes, maar een echte vent als ik kan alles aan. Ahum...
  • Heerlijk grimmige sfeer
  • Nogal zwaar thema
  • Goed uitgewerkte details
  • Beetje té donker
  • Geen checkpoints

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments