World of Warships: Legends

World of Warships: Legends

"Voorlopig valt er over World of Warships: Legends weinig negatiefs te zeggen"

di 02/04/2019
Gepreviewed door Niels
0 reacties

Binnen een kleine twee weken is het zover: World of Warships zeilt de console-wateren in en zal zowel op Xbox One als PS4 beschikbaar zijn. De game draagt de titel “World of Warships: Legends” en dat laatste stukje is van cruciaal belang – er zijn namelijk een aantal opvallende verschillen tussen het origineel op pc en deze nieuwe tegenhanger op console.

In de aanloop naar de release dook ik afgelopen weekend de closed beta in. Gaat Legends kopje onder of slaagt het er toch in om op eigen (zeemans)benen te staan?

Woelige wateren?

In vele gevallen is een port van pc naar console, of vice versa, niet zonder problemen. Nog steeds heb ik nachtmerries van de vroege pc versie van Dark Souls en ook bij andere ports loopt het regelmatig in het honderd bij het remappen van de controls. Bovendien verandert er meestal ook weinig tot niets qua gameplay en content, wat ergens wel te verwachten is, maar naar mijn mening toch een beetje een gemiste kans. World of Warships Legends slaagt er gelukkig genoeg wél in om de koe bij de hoorns te vatten.

Strakke UI

Een eerste schot in de roos is de UI, die er in tegenstelling tot de pc versie meer gestroomlijnd en minder clunky uitziet. En dat is belangrijk, want op console is het een pak lastiger om door de interface te navigeren met de beperkingen die een controller je oplegt. Bovendien bevat het spel bijzonder veel omschrijvingen, tooltips van skills, stats van slagschepen en zo voort, die in Legends fameus ingekort zijn of nét iets efficiënter op je beeldscherm verschijnen.

Het roer in eigen handen

Een oorlogsschip besturen is geen sinecure. Je snelheid aanpassen, koers bepalen of verschillende types ammunitie loslaten op je (liefst onwetende) tegenstanders – je moet snel en doelgericht kunnen handelen om ervoor te zorgen dat het je rivalen zijn die in de dieperik belanden en niet jijzelf. Vloeiende en intuïtieve controls zijn daarom erg belangrijk. Ook hier is developer Wargaming er met vlag en wimpel in geslaagd de besturing van die massieve, logge fregatten zo responsief en soepel mogelijk te houden. Schieten gebeurt met de rechter triggers, versnellen door op X te duwen, van type ammunitie veranderen doe je met het driehoekje, inzoomen via L2, en bewegen verloopt uiteraard met de joysticks. Eerlijk gezegd speelt het qua controls een beetje zoals een shooter, maar dan een pak trager (en dat is in dat geval een goede zaak). Heel makkelijk om in te komen als rookie en de controls voelen gewoon logisch en natuurlijk aan – meer moet dat niet zijn.

Historische figuren

En wie beter om jouw massieve slagschip te besturen dan een legendarische kapitein? Dat is dé verrassing die Legends toevoegt aan het originele basisspel. Naast de uitgebreide collectie warships kies je nu ook zelf welke befaamde kapitein het roer in handen neemt, vandaar ook de ‘Legends’ in de titel. Dat betekent dat je nu een extra laag customization hebt en nog dieper uitgekiende strategieën op poten kunt stellen, want iedere kapitein beschikt over verschillende tiers/levels waarbij je per tier één van twee nieuwe perks kan toewijzen à la meer snelheid, ammunitie of schade die je toebrengt bij het rammen, om slechts een paar basisvoorbeelden op te sommen. Op die manier kan je bijvoorbeeld een traag, log schip koppelen aan een kapitein die je damage extra in de verf zet, of een kleiner maar sneller schip met een kapitein die daar nog een schepje bovenop doet.

Vloeiende graphics

Ook op grafisch vlak werden kosten noch moeite gespaard: alhoewel deze consoleversie niet kan opboksen tegen de ruwe power van een pc, slaagt het er toch in om indrukwekkende grafische kwaliteit neer te poten. Het water en de lichtinval zien er prachtig uit, de oorlogsschepen zelf laten momenteel nog wat te wensen over (al ben ik er zeker van dat ze er tegen de release even gedetailleerd zullen zijn).

 

Releasedatum
Q1 2015

Conclusie van Niels

Voorlopig valt er over World of Warships: Legends weinig negatiefs te zeggen. Het speelt lekker, ziet er goed uit en weet nog steeds exact waar het naartoe wil. Ook al blijft het een niche game dat slechts een beperkt publiek zal aanspreken, dit blijft een mooi voorbeeld van hoe iedere port zou moeten verlopen. Fingers crossed dat het tegen de release binnen dit en twee weken niet meer kapseist.