Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion

"Ik speelde Watch Dogs Legion op de E3"

di 11/06/2019
Gepreviewed door Raf
0 reacties

Laat me eerlijk zijn: ik heb Watch Dogs 2 nooit uitgespeeld. Na een tiental uur had ik het wel gezien. Daar tegenover staat echter dat ik maar een uur met Watch Dogs Legion nodig had om nu al met redelijke zekerheid te zeggen dat ik deze (waarschijnlijk) helemaal ga uitwonen. Ik vertel je graag waarom.

Een Londen dat eruitziet alsof het een paar jaar na de Brexit-from-hell van kwaad naar erger is gegaan. Met aan de ene kant wel veel slimme technologische doorbraken en drones everywhere … maar aan de andere kant een zware sociale crisis, angst, een extreem autoritair systeem, verdwijningen, rellen, smerige overheidscorporaties, paranoia, … Kortom een tegelijk grimmig negatieve én griezelig geloofwaardig overtuigende setting.

Hacken is een tool, en niet langer een doel

Als speler ben je niet langer een getalenteerde hacker die met zijn handvol hackervriendjes ‘het systeem’ aanvalt. Je hackt nog steeds alles waar een chip inzit, maar deze keer is dat hacken een tool en niet langer een doel. Het doel deze keer is het op de rails zetten van een vrij uitgebreide verzetsbeweging. Je hackt dus niet langer enkel wagens, drones of veiligheidscamera’s, maar ook mensen.

Watch Dogs Legion introduceert klassen in de serie.

Zoals ik uit mijn hands-on op de E3 kon afleiden heeft letterlijk iedere persoon die je in de game ziet zijn of haar eigen perks, achtergrond, agenda en netwerk van relaties. Aan jou om daar de, volgens jou, meest geschikte personages uit te rekruteren (al moet je hen waarschijnlijk eerst overtuigen). Eenmaal gerekruteerd, kan je ze upgraden met bepaalde wapens, gadgets en secondaire skills én kan je als hen spelen. Vooralsnog zou je zo’n 20 verschillende personages in je ‘contactlijst’ kunnen stoppen. Zelfs een weinig mobiel oud vrouwtje kan over heel bruikbare skills beschikken.

Permadeath: wie dood is blijft dood

Yup, per-ma-death. Als zo’n lid van je verzetsbeweging neergaat kan die gearresteerd worden, gehospitaliseerd of zoals ze in de medische wereld zeggen: om zeep gaan. Een gearresteerd lid kan je soms nog bevrijden door hun misdaaddossier te hacken. Wie dood is blijft echter dood. Ik ging zelf op een bepaald moment neer, maar kreeg eerst de kans om me over te geven (wat tot zo’n arrestatie zou leiden). Ik besloot echter voor de ‘get back up’ optie te kiezen in de hoop me alsnog uit de voeten te kunnen maken. Dat liep echter terminaal anders dan gepland.

Klassen

Watch Dogs Legion introduceert klassen in de serie. Die hebben allemaal twee vaste specifieke perks waar je er nog drie variabele (alnaargelang je speelstijl of de variatie in je verzetsledenbestand) aan kan toevoegen. De Enforcer is de meer offensieve rol en komt met sticky mines en zwaarder wapentuig. De Infiltrator kan de AR-inplant die iedereen in de game draagt hacken zodat ze je tijdelijk niet kunnen zien. Hackers tenslotte zijn vergezeld van slimme spin-drones en kunnen vijandelijke combat-drones hacken. Wanneer je iemand rekruteert, dan beslis jij welke klasse ze krijgen, maar vaak zie je aan hun aangeboren perks wel in welke rol je er het meeste uit kan halen.

De vijand is meedogenloos. Misschien wel brutaler dan ooit in de serie. Tegelijkertijd krijg je in deze Watch Dogs meer opties dan ooit om het op een niet-dodelijke manier aan te pakken. Zo zijn er heel wat wapens met een niet-terminale vuurmodus én nog belangrijker: is het mêlee-systeem helemaal opnieuw opgebouwd zodat niet elke confrontatie op een vuurgevecht en bodybags hoeft uit te draaien. Dat maakt ook dat je in heel wat missiesituaties die je stealthy wil doen, ontdekt kan worden zonder dat het op een kogelfeest uitdraait.

1000 puzzels 100.000 oplossingen

Ik kan in ieder geval persoonlijk getuigen dat de vrijheid waarmee je nagenoeg elke situatie kan aanpakken absurd groot is. Alleen al omdat je kan kiezen uit je groeiende legertje van heel verschillende personages, gekoppeld aan diverse hacker-mechanismen. Zo schakelde ik de ene keer een doelwit uit door hem nagenoeg onzichtbaar te besluipen. Een andere keer moest ik niet eens de kamer in waar mijn slachtoffer zich bevond, maar lokte ik hem met wat creatieve hacks naar een zekeringkast die ik tot een explosief had getransformeerd.

5 verhalen + 1

De game telt vijf diep uitgewerkte verhaallijnen die je in elke volgorde of door elkaar heen kan doorlopen en die allemaal in een zesde, overkoepelende DedSec-verhaallijn passen. Een van die verhaallijnen draait om een criminele organisatie die nieuwe technologieën op een aparte manier omarmd heeft. Een andere over de reactie van de geheime diensten op de nieuwe politieke crisissituatie en nog een andere zou iets te maken met een AI.

Dubbelzinnige humor

Bagley is de stem in je oor, een soort medesamenzweerderige Cortana, én een van de meest geslaagde grappige game-robot/AI’s sinds Claptrap en Wheatley uit Portal 2. Politiek fout, laconiek, sarcastisch en met een voorliefde voor dubbelzinnige opmerkingen die doet vermoeden dat deze AI op sommige punten nog niet helemaal uit de puberteit is. Bijvoorbeeld een verwijzing naar een oude Engelse koning als de ‘cousin-fucker’. Wanneer mijn personage hem vroeg of die informatie relevant was, kwam het antwoord “Wel als je die cousin was”.  Touché.

 

Releasedatum
06/03/2020