Total War: ARENA

Total War: ARENA

f2p en (voorlopig?) niet pay-to-win

wo 10/06/2015
Gepreviewed voor PC door Michael
0 reacties

Wie niet waagt, blijft maagd. Het eeuwenoude spreekwoord bevat een grote portie waarheid en dat moet ook The Creative Assembly hebben gedacht. Voor het eerst verkent de Britse ontwikkelstudio de f2p-markt. Hun complexe real-time strategiespellen trekken doorgaans diehard strategen aan, maar met Total War: ARENA hoopt men een groter publiek warm te maken. Onder meer het f2p-businessmodel moet deze poging van voldoende wind in de zeilen voorzien.

De aankondiging van Total War: ARENA dateert alweer van maart 2013 en achter de schermen werkte een toegewijd ontwikkelteam continu verder aan de f2p-game. Twee tienkoppige teams nemen het hierin tegen elkaar op waarbij elk individu drie legerunits onder z’n hoede krijgt. Concreet betekent dat honderden soldaten, waardoor ieders ervaring en goesting om er het beste van te maken doorslaggevend kan zijn om de partij in een bepaalde richting te laten kantelen. Een groot risico, want hoe groepeer je gelijkwaardige spelers, en ook de unieke mix tussen de RTS- en MOBA-genres heeft stof om over te schrijven aan boord. Wij doken meermaals middenin de strategische actie om jullie een verslag van het slagveld te kunnen brengen. Wees echter gewaarschuwd: f2p betekent niet dat de game minder kwaliteit uitstraalt, maar de complexiteit wordt wel deels overboord gegooid.

Geld, geld, geld

Goud, zilver en ervaringspunten: het valutatriumviraat waarmee je in Total War: ARENA je mogelijkheden uitbreidt. Geheel onverwacht is de overdaad aan betalingseenheden natuurlijk niet, want game-ontwikkelstudio’s zijn geen liefdadigheidsorganisaties die een game gratis en voor niets uit de grond stampen, onderhouden en uitbreiden. De keuze om voor premium-features te gaan, die met goud worden betaald en goud kan je in de toekomst met zuurverdiende euro’s bestellen, betekent wel dat The Creative Assembly het spel gevaarlijk speelt. Ubisofts pay-to-win-grap in de vorm van de initiële The Mighty Quest for Epic Loot-bèta zit nog vers in het geheugen en zo zijn er nog andere voorbeelden van videogames waarin je je weg naar de top kan kopen. Onze eerste bezorgdheid was dus meteen een inkopper, maar aangezien de microtransactiewinkel nog niet gefinaliseerd is, kunnen we daar (nog) geen oordeel over vellen. Op naar de gameplay dus.

Vooraleer je je in het strijdgewoel mag mengen, moet je een commandant kiezen om je drie legerbataljons aan te voeren. De aanvallende Miltiades, of toch liever de verdedigend ingestelde Leonidas? Misschien hou je wel meer van de doordachte aanpak van Julius Caesar… Als beginnende strateeg krijg je aardig wat potentiële aanvoerders voor je leger voorgesteld, waarnaast er ook versleutelde helden zoals Alexander The Great achter een aankoopoptie verstopt zitten. 10.000 zilveren muntstukken in-game verdienen lukt perfect, zoals gezegd zit er nog geen enkele Premium Commander in het spel, maar initieel trokken we onder het alziende oog van Miltiades ten strijde. Hij vergezelde de Militia Hoplites en Mycenaen Archers naar het slagveld tijdens onze eerste stappen in Total War: ARENA.

Coöperatie of afgeslacht worden

Een mengelmoes van Grieken en Romeinen bundelen hun krachten om een leger met dezelfde samenstelling te bekampen. Vooraleer ieders leger in elkaars omgeving wordt gedropt, mag je een van de twaalf startposities kiezen. Het daaropvolgende spelverloop bestaat in negentig percent van de games uit spelers die als kip zonder kop de tegenstand opzoeken, waarna er een gigantisch gevecht van ongeziene schaal uitbreekt. Gelukkig verdwijnt dat roekeloze gedrag naarmate je Tier-rank stijgt. Net zoals in World of Tanks en andere MMO’s worden spelers met eenzelfde Tier binnen de mate van het mogelijke gegroepeerd om gebalanceerde gevechten uit te lokken.

Door wedstrijden tot een goed einde te brengen verdien je ervaringspunten die tegelijk in extra mogelijkheden voor je Commander en Units resulteren. Een uitgebreid gamma aan soldaten zit voorlopig niet in de game en eigenlijk hopen we daar niet op, aangezien de game zich in een tijdsperiode zonder veel verschillende vechtspecialisaties afspeelt. De leiders beschikken daarentegen over actieve en passieve kwaliteiten die, mits doordacht gebruik, je team naar een hoger niveau kunnen tillen. Puur strategisch zal je daar moeilijk in slagen, want enerzijds hebben de ontwikkelaars de diepgang beperkt – wellicht om dat groter publiek aan te spreken – en anderzijds ben je voor negentig percent afhankelijk van teamgenoten die meestal een totaal andere visie op het aanvalsplan hebben. Zelfs wanneer je met kameraden samenspeelt zijn er nog weinig tactische ingevingen mogelijk, want de snelst reagerende speler kan een nietsvermoedende opponent in vele gevallen simpelweg flanken en dan is het meteen game-over. Je troepen terugtrekken en hopen dat ze van de slachtpartij herstellen is het enige wat je dan nog rest. Om dat te voorkomen kan je best een toren zien te bemachtigen om zo een beter overzicht van het strijdgewoel te verkrijgen. Het zijn van die kleine dingen die de game in jouw voordeel kunnen doen kantelen.

Je merkt nergens dat Total War: ARENA een f2p-titel is

Audiovisueel verwachtten we van een kleinere of f2p-titel altijd wat minder, maar The Creative Assembly tracht de lijn van hun prioritaire Total War-games door te trekken. De soundtrack is alvast een opkikker van jewelste; de muziek zorgt ervoor dat je constant uit je doppen kijkt. De opzwepende beats herinneren je eraan dat er duizenden soldaten op je afkomen. Grafisch moet Total War: ARENA weliswaar onderdoen voor de mastodonten uit het portfolio van tCA, maar wanneer je ons zou vragen de kruising tussen RTS en MOBA individueel te beoordelen, zal de game sowieso boven het gemiddelde presteren. Daar hoeft ook helemaal de focus niet te liggen. Bloedstollende actie met een tactische insteek, dat verwachten en krijgen we.

Releasedatum
17/02/2015
Beschikbaar voor

Conclusie van Michael

Total War: ARENA zit nog in een prille ontwikkelfase, maar wat we ervan konden ervaren slaat aan. Akkoord, de microtransactieval moet nog overwonnen worden, maar het Tier-systeem en de chaotische massagevechten trekken aan. Ze creëren een zekere vorm van ‘de wil om een bepalende invloed op het geheel te hebben’, iets wat zeker niet elke keer zal lukken.