s
r

Saints Row the Third Remastered

Saints Row the Third Remastered

"Is er misschien groter nieuws op komst, later dit jaar?"

Saints Row the Third Remastered

"Is er misschien groter nieuws op komst, later dit jaar?"

Met zijn derde game, uit 2011 alweer, werd de Saints Row-serie eindelijk meer dan een Grand Theft Auto-kloon. Tijd om deze cultklepper die Saints Row the Third was naar moderne hardware te brengen, vonden ze bij uitgever Deep Silver. Na de geruchten kunnen we het bevestigen na een gesprek met studio Volition en uitgever Deep Silver: er komt een remaster!

Het lijkt misschien alsof Saints Row the Third nog maar gisteren in de winkelrekken werd geploft, maar de lanceringsdatum is even schrikken wanneer je 'm even googelt: 25 november 2011. Een game van bijna negen jaar oud, dus. Dat gaat hard, zo'n videogame-industrie. Maar het feit dat een titel die je al bijna als een retrogame kunt beschouwen tot vandaag nog resoneert, sterkte studio Volition en uitgever Deep Silver in het idee om er een remaster voor moderne gamehardware van te maken.

De Saints Row-reeks begon in 2006 met de uitsluitend op de Xbox 360 gelanceerde eersteling, als een meer op baldadig geweld gestoelde doorslag van Grand Theft Auto. Ook nadat Rockstar Games in 2008 terug naar het voorplan was getreden met Grand Theft Auto IV, wist Saints Row 2 zich datzelfde najaar kranig te houden met zijn straatwijze, hedonistische gangster-actie.

Exaggereal

Maar de ware doorbraak van de serie kwam er drie jaar later, met de dus binnenkort ook op je huidige spellenbak te spelen Saints Row the Third: nieuw was onder meer de paarse gloed waarin de hele wereld (en de in een keurig maatpak gehesen 3rd Street Saints waarvan je als speler een telg vertolkt) werd gebaad, en het bikkelharde geweld werd gepresenteerd als baldadige comedy.

In de Saints Row-reeks kunnen dingen waarvoor je in de Grand Theft Auto-games, wier singleplayer-verhaallijnen toch meer gericht zijn op het leveren van een groezelig, naturalistisch misdaadverhaal, op zijn minst een beetje scheef voor zou worden bekeken, alleen al omdat je je moordlust kunt botvieren in een raar carnavalspakje.

We hebben duizenden assets opnieuw bewerkt.

"Met Saints Row the Third kwam de serie pas echt op zichzelf te staan", zegt Frank Marquart, art director bij Volition, vanuit zijn thuiskantoor ergens op de Silicon Prairie rond de Amerikaanse stad Chicago. "We zetten met die game een eigen stijl neer die we 'Exaggereal' noemen: fysisch is het allemaal vrij realistisch, maar wat je ziet en doet in de game is zo over the top dat je het geweld bezwaarlijk serieus kunt nemen."

 

Gaming's greatest guilty pleasure

De remaster zal de basisgame plus dertig brokken later gelanceerde dlc bevatten, en de stedelijke gamewereld van Steelport krijgt natuurlijk een fors likje digitaal vernis. De resolutie van alle texturen in de 3D-objecten werd naar hoge definitie gebracht, de belichting realistischer gemaakt met global illumination- en physics-based rendering-technieken, en er komt motion blur bij wanneer je een voertuig bestuurt, net zoals in racegames als Forza Motorsport. Een amalgaam aan visuele technieken die ondertussen gemeengoed zijn maar nog hoogstens experimenteel waren ten tijde van de originele release van Saints Row the Third werd dus losgelaten op dit relatieve oudje.

Met Saints Row the Third kwam de serie pas echt op zichzelf te staan.

"We hebben duizenden assets opnieuw bewerkt", zegt Nikolay Stoyanov, lead art director bij Deep Silver-moederbedrijf Koch Media, vanuit zijn woonst in de buurt van München. "Alles heeft meer glans. Het maakt de omgeving van de game prettiger voor het oog, en geeft de personages meer karakter. We willen dit meesterwerk, 'gaming's greatest guilty pleasure', op een visueel relevante manier terug naar de consoles en pc's van vandaag brengen."

 

Conclusie van Ronald

Net als alle andere remasters zal ook deze Saints Row the Third wellicht met weinig fanfare op de markt komen, en snel ook weer vergeten zijn. Maar na de Nintendo Switch-release van Saints Row IV: Re-Elected lijkt deze opgekalefaterde versie van de derde game vooral erop gericht om de reeks weer onder de aandacht van moderne gamers te brengen. Is er misschien groter nieuws op komst, later dit jaar?

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments