Roller Champions

Roller Champions

Hands-on in de closed alpha

di 24/03/2020
Gepreviewed door Lazlo
1 reacties

Het is gemakkelijk meer dan een decennium geleden dat ik nog eens een paar rolschaatsen aantrok en de straten (alsook mezelf) compleet onveilig maakte op wieltjes. In coronatijden vind ik dan eindelijk de tijd en de moed om me - na enkele pijnlijke blauwe plekken en bulten - terug aan de halsbrekende bezigheid te wagen. Digitaal, wel te verstaan. In deze Roller Champions-alpha, die Ubisoft op geen beter moment kon lanceren.

Het wordt een free-to-play game, die Roller Champions van de dames en heren bij Ubisoft Montreal. Het type easy to learn, hard to master e-sportsgame waar je eindeloze uren in kan verzinken. De 9lives-crew kreeg alvast de kans om zich een wieltje voor te zetten op de rest van de wereld, die de game later dit jaar kan spelen.

Onenightstand tussen inline skaten en basketbal

Roller Champions beoogt de referentie te worden wanneer het aankomt op rolschaats-gerelateerde e-sports. Ja, we spreken hier weldegelijk over een niche binnen een niche waar hoogstwaarschijnlijk voornamelijk roller derby-spelers zich door aangesproken voelen. Roller Champions is echter verre van een roller derby-titel.

In deze game tracht je in een 3v3 PvP-match minstens één volledig rondje op een ovaal circuit (denk: ‘t Kuipke in Gent) rond te schaatsen om vervolgens door een verticaal hangende ring te gooien. Bekijk het een beetje als inline speedskating dat een dronken onenightstand had met basketbal en daar een toepasselijk liefdeskind uit voortbrachten.

Wie na één rondje met de bal een punt scoort, verhoogt de teamscore met één punt, na twee rondjes met de bal krijg je drie punten, na drie rondjes scoor je vijf, wat meteen ook het einde van het potje betekent.

Toch een beetje roller derby

De game zou maar saai zijn mocht het gewoon om twee teams gaan die netjes de piste afschaatsen en dan een balletje door een grote hoepel gooien. Daar komt dan toch een beetje roller derby bij kijken, want in deze game wordt er heus wat gestreden. Wie de bal namelijk verliest aan de tegenspelers in deze game, mag opnieuw aan zijn laps beginnen. Er wordt daarom een hoop geduwd en getrokken. Je kan namelijk tackelen en zo jouw tegenspelers van de bal ontfutselen. Wie goed mikt, krijgt zelfs meerdere spelers tegelijkertijd tegen de vlakte.

Ik merk vooral een gebrek aan afwisseling momenteel.

Dat maakt van Roller Champions een heus kat en muis-spel waarin je steeds de achtervolging aangaat om ofwel jouw tegenspelers te deny-en, of om jouw eigen teamgenoten te helpen en andere spelers bij hen weg te slaan. Een spannende wisselwerking, om het eventjes zacht uit te drukken.

Het mag een beetje meer zijn

Als ik heel eerlijk mag zijn, was ikzelf nogal snel op deze closed alpha uitgekeken. Het spelverloop zoals hierboven omschreven, is zeker spannend, maar ook frustrerend. Zo klungel ik een beetje met de physics van het spel, die nog net niet helemaal scherp staan. Ook wordt het behoorlijk enerverend als je steeds onderuitgehaald wordt eens je wat snelheid maakt. Dat doorbreekt een zekere flow in de gameplay.

Ik merk vooral een gebrek aan afwisseling momenteel. Iedere arena heeft dezelfde lay-out, wat de verschillende locaties in het spel gewoon laat neerkomen op een andere grafische omgeving. De grootste pull-factor van de game ligt in cosmetic upgrades, maar daar ben ik dan ook weer snel op uitgekeken. Nu ja, het is nog maar een alpha, dus er komt zeker nog meer content onze richting uit. Ik schrijf Roller Champions dus zeker nog niet af.

 

Releasedatum
2020

Conclusie van Lazlo

Er zit zeker en vast een toepasselijk doelpubliek te wachten op deze Roller Champions. Het concept van de game zit - als je het mij vraagt - goed, met razendsnelle actie waar je snel in mee bent. Ik was er persoonlijk echter ook snel weer op uitgekeken. Hopelijk voegt Ubi nog wat meer spelmodi toe in de finale game, maar da’s nog even toekomstmuziek. Eerst even de physics helemaal op punt krijgen in deze alpha-fase van het spel.

1reactie

Volledig mee eens!

Er zit potentieel in het verhaal. En nu is het aan Ubisoft om te tonen waar ze uiteindelijk met deze game naartoe willen.

 

 

Rating:0