Realm Royale (PS4)

Realm Royale (PS4)

"Wij speelden de closed bèta op PS4"

di 15/01/2019
Gepreviewed door Ard
0 reacties

Battle Royale-games zijn razend populair. Games als Fortnite en PUBG verwelkomen dagelijks miljoenen spelers. Voeg daarbij de duizenden streamers die hun Battle Royale-avonturen op Twitch delen en je krijgt een gigantische groep die het genre weet te smaken.

Ondertussen zijn heel wat ontwikkelaars op de Battle Royale-trein gesprongen. Zo heeft Call of Duty zijn Blackout-modus en Red Dead Online zijn Gun Rush-modus. Hoewel de modi in dergelijke games te genieten zijn, kunnen ze Battle Royale-koning Fortnite niet van de troon stoten. De volgende die het mag proberen is Realm Royale.

Laat me meteen met de deur in huis vallen; ja! Realm Royale kan dat zeker! De ontwikkelaars van Realm Royale zijn dan ook geen leken in het vak. Hi-Rez Studios kennen we van games als Smite en Paladins. Realm Royale was trouwens aanvankelijk een modus binnenin die laatste game. De Paladins: Battlegrounds-modus werd uit de Paladins game getrokken waarna het project een eigen leven begon te leiden onder de naam Realm Royale. Wat maakt Realm Royale nu, toch volgens mij, een waardige Battle Royale-game?

Sfeer en gezelligheid

Ik heb ondertussen al heel wat Battle Royale-games achter de kiezen, maar qua sfeer en gezelligheid is er slechts één game waar ik, tot voor kort, het liefste vertoef; Fortnite. Het cartoony stijltje, de kleurrijke en dynamische omgevingen en de grappige accenten maken van Fortnite voor mij de leukste setting voor de (overigens toch wel gruwelijke) taferelen die er plaats vinden.

Realm Royale leunt qua setting zeer dicht aan bij Fortnite. CTRL+C en CTRL+V? Nee hoor. Paladins, de game waaruit Realm Royale ontsproot, lijkt heel erg op Fortnite. Of was het nu omgekeerd? Hoe dan ook, de sfeer die Realm Royale uitademt is gewoonweg top. Alles oogt grafisch mooi en ludiek, waardoor ik een eerder luchtige gamestijl hanteer als ik het spel speel. Iets wat mij persoonlijk meer ligt dan het hardcore PUBG-verhaal.

Kies zelf je klasse

Realm Royale is een van de weinige Battle Royale-games die de speler de keuze geeft om als een specifieke klasse de game aan te vatten. De vier hanteerbare klassen zijn Warrior, Hunter, Assassin en Mage. Iedere klasse heeft zijn eigen specifieke perks en voorkeuren voor bepaalde wapenklassen. Zo heeft een Warrior standaard 300 meer levenspunten dan andere klassen en kan hij met zijn Heroic Leap en Charge 600 schadepunten aanrichten bij impact. Een Assassin daarentegen krijgt 300 levenspunten wanneer hij een medespeler omlegt.

Realm Royale leunt qua setting zeer dicht aan bij Fortnite.

Ook Sniper Rifles genieten bij de Assassin de voorkeur; je richt met deze wapenklasse 20% meer schade aan met een extra 25% als we over een headshot spreken. Het klassensysteem maakt ook leuke combinaties mogelijk binnenin de verschillende team-modi. Je spreekt ook maar beter af welke teamgenoten het best welke wapenklassen claimen zodat bij het aanvankelijke plunderen bij de start van de partij geen disputen ontstaan (looking at you, Lazlo).

 

Craften en spreuken, en niet bouwen

Het bouwaspect in Realm Royale werd vervangen door een geavanceerd Spell-systeem. Naast een standaard ability om wat sneller te bewegen, is er bij aanvang van een spel een leeg slot voorzien voor een Spell die je - net zoals wapens - uit de spelwereld moet zien te bemachtigen. Spells variëren van vuurgranaten en verkenningsdrones tot helende toverspreuken. Net zoals met de wapens functioneren bepaalde skills ook beter met specifieke klassen. In teams komt het er dus op neer om de spells zo efficiënt mogelijk onder elkaar te verdelen (again looking at you, Lazlo).

Downed Chicken is een schalkse knipoog naar PUBG's Chicken Dinner.

Coole wapens, spells en potions kun je uiteraard in de typerende loot-kisten vinden die over de Realm Royale-wereld verspreid liggen. Het is in Realm Royale ook mogelijk om onbruikbare wapens en spells om te vormen tot shards. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden in zogenoemde Forges waar je de shards omtovert tot een legendary of epic wapen. Ook spells en potions kunnen worden gecraft zodat je naarmate het spel vordert, jouw unieke uitrusting kan optimaliseren. Alles looten is dus de boodschap!

Become the Chicken (Dinner)

Eén van de leukste, maar tegelijkertijd ook een van de meest merkwaardige features in Realm Royale is het zogenaamde Downed Chicken. Slaagt een medespeler erin jouw levenspunten tot nul te reduceren, dan verander je in een hulpeloze kip die om genade smeekt. Lukt het je om gedurende een twintigtal seconden de vijandige kogels als kip te ontwijken, dan word je terug tot leven gewekt. Heeft jouw tegenstander echter geen genade, dan is het game-over. Het is een hilarisch tafereel dat Realm Royale typeert. Het is tevens ook een leuke kwinkslag naar de Chicken Dinner uit PUBG.

Elk zijn eigen mount

Wat kan ik meer zeggen? Mounts maken het hele Battle Royale-gebeuren, bijna benadering gewoon zelfs elke game, gewoon leuker. Iedereen krijgt bij aanvang van het spel een persoonlijke mount aangemeten die met de pijltjestoetsen kan worden opgeroepen. Dit zorgt voor een significante daling in rage quits! Het uit het oog verliezen van de timer in de zogenoemde krimpfase kan namelijk worden opgevangen door met een snelle mount richting de safe zone te galopperen. Ook is en blijft het een leuke manier om met je unieke mount vrienden jaloers te maken. Het is eens iets anders dan een Glider die je maar enkele seconden bij aanvang van de game te zien krijgt…

 

Releasedatum
2019

Conclusie van Ard

Realm Royale bevindt zich momenteel in een gesloten bèta-fase op PlayStation 4 en Xbox One. Op pc is de game reeds beschikbaar en kan hij op heel wat bijval rekenen onder de Battle Royale-spelers. De game zit boordevol goede aspecten, al valt of staat een game van dit genre met de veroverde spelersaantallen. Ben je met andere woorden wat uitgekeken op Fortnite, neem dan eens een kijkje naar Realm Royale en laat je meeslepen in de voormalige Paladins-wereld. Leuk weetje trouwens; er is sprake van cross-play tussen alle platformen. Concrete informatie hierover is er echter nog niet.