Pokémon Let's Go Pikachu!/Eevee!

Pokémon Let's Go Pikachu!/Eevee!

Waarom Pokémon weer naar een groot scherm komt

ma 15/10/2018
Gepreviewed door Ronald
0 reacties

Wanneer het tweeluik Pokémon Let's Go Pikachu! / Pokémon Let's Go Eevee! binnen een dikke maand op de Switch verschijnt, zal het twaalf jaar geleden zijn dat we nog eens een Pokémon-game op een tv-scherm hebben kunnen spelen. Voor hoofddesigner Junichi Masuda is de game een nieuwe stap in de evolutie van de franchise: "Hij brengt Pokémon-fans van alle soorten samen in de woonkamer."

Een roadtrip van drie uur naar Frankfurt ondernemen, met onderweg een korte stop voor Ochsenschnitzel mit Kartoffelecken, speciaal voor één interview: het moet geen gewone interviewgast zijn die me daarvoor gemobiliseerd krijgt - zeker niet op een vrijdag. Maar een gewone gast is Junichi Masuda natuurlijk ook niet. De Executive Director & Head of Game Development bij Game Freak, het Japanse bedrijf dat de meeste Pokémon-games ontwikkelt, kun je al sinds pakweg 2003, toen hij achter het legendarische tweeluik Ruby and Sapphire zat, zo'n beetje de gangmaker achter de Pokégames noemen. Met de twee Let's Go-games, die op 16 november verschijnen voor de Switch, zet hij naar eigen aanvoelen een volgende schrede in de franchise. "De game brengt Pokémon Go!-spelers en Pokémon-fans samen in de woonkamer", zegt Masuda. "Waar ze samen plezier met hopen zullen hebben."

"Feest van herkenning in Pokémon Lets Go!"

Groot scherm

De eerste Pokémon-games verschenen sinds 1996 op de Game Boy, en sindsdien gingen de games synoniem staan voor een mobiele manier van gamen: ook al in het begin konden er Pokémon worden doorgegeven van Game Boy naar Game Boy, en konden twee spelers hun getrainde Pokémon tegen elkaar laten knokken, via een Game Link Cable bij de Game Boy-consoles (1996-2004), en later draadloos met de komst van de DS-, DSi- en 3DS/2DS-consoles. Het maakte het ook compleet oninteressant om Pokemon-games op een huiskamerconsole te brengen: het gebeurde wel eens, maar heel zelden. De laatste was Pokémon Battle Revolution, in 2006 op de Wii. Tot vandaag dus, nu we binnenkort de twee Let's Go!-games zullen zien verschijnen.

Junichi Masuda: "De Nintendo Switch is een hardwareconsole die zowel een mobiel toestel als een tv-console is. Je kunt de game dus overal spelen waar je wilt. Dat haakt in op de filosofie achter de Pokémon-reeks: het zijn inderdaad altijd games geweest die je vooral mobiel speelt. Zodat je kunt communiceren en handelen. De Switch maakt het mogelijk om deze wereld ook tot leven te doen komen op een tv-scherm. Het is een heel andere omgeving, en daar zijn we ons van bewust. We mikken met deze game ook op spelers die nog nooit een Pokémon-game hebben gespeeld. Naast, natuurlijk, fanatieke Pokémon-spelers, die de games al jaren spelen, en ook wel eens op een tv-scherm willen spelen. Vergeet ook niet dat de fanbasis van Pokémon de afgelopen twee jaar enorm is gegroeid dankzij Pokémon Go! op smartphones. Er is niet langer één platform waarop Pokémon werkt."

Slow... POOOOOOOOOOOKE...

Beestjes vangen

Nog een belangrijke verandering die de Let's Go!-games vertonen ten opzichte van de kerngames op handheldconsoles: je hoeft Pokémon die je wilt vangen niet meer eerst te verzwakken via een rpg-knokpartijtje. Die laatste worden beperkt tot de effectieve Battles die je aanvat tegen een andere Trainer. Het is, in zekere zin, een erfenis van de mobiele editie Pokémon Go!

Masuda: "Het is inderdaad een heel eenvoudige vangmechaniek, die eerder doet denken aan die van Pokémon Go! dan die van de eerdere games. Met de Pokémon Ball gooien is een mechaniek die iedereen snel kan leren. Al wilden we dat systeem voor Let's Go Pikachu!/Evee! wel naar een volgend niveau tillen: je kunt effectief een Pokéball gooien, want dat geeft je meteen het immersieve gevoel dat je écht een Pokémon Trainer bent. Dat komt natuurlijk nog het sterkste tot zijn recht met de Pokéball Plus."

De Pokéball Plus

Juist: de Pokéball. Het is een element dat al van in het allerprilste begin in de games zit, maar de groei van controllertechnologie maakte het vandaag ook mogelijk om die gameplaycomponent om te toveren tot een effectieve plastic controller. Dankzij een extra accessoire van 50 euro komt hij als het ware uit het scherm. De Pokéball Plus neemt in essentie dezelfde functie aan als de Pokémon Go Plus-armband, met de meerwaarde dat het hier om een echte, waarachtige, Pokéball gaat, natuurlijk, die de zwaaifunctie van de Joy-Con-controllers overneemt. Pokémon zullen ook kunnen worden getransfereerd tussen Pokémon Go! en de Let's Go-titels.

De Pokéball Plus betekent tegelijkertijd een versoepeling, een vereenvoudiging en een vernieuwing van de manier waarop je de game speelt. De bal heeft alleen een A- en B-knop, wat ervoor zorgde dat de complexiteit van je interactie met de game - ook wanneer je hem gewoon met een een Joy-Con-controller speelt - zeer miniem is. Maar de A-knop is tegelijkertijd ook een indrukbare analoge duimstick, en dat stremt bij momenten de besturing wel wat. En in het vangen van een Pokémon zit nu dus ook een stukje zwaaibehendigheid vervat; alsof de dagen van Wii Sports weer terug zijn.

Masuda: "Het succes van Pokémon Go! overtrof bij verre onze verwachtingen. Via die aparte gameplay-ervaring ontstond er ook een breder bewustzijn over het bestaan van de Pokémon-franchise en diens creaturen. Meer en meer mensen nemen deel aan de ervaring. En wat is het eerste en belangrijkste wat ze doen? Pokémon vangen. Dus dachten we: hoe brengen we die mensen, bij wie het vooral om het vangen te doen is, een diepere ervaring in? De vangmechaniek die ze kennen naar de woonkamer brengen leek ons daar een eerste stap in."

"Team Rocket is nog sneller dan het licht!"

Wilde Pokémon leven verder

De communicatie tussen Pokémon Go! en deze twee Pokémon Let's Go!-games is daar belangrijk in. In zekere zin brengen de Let's Go!-games het hele Pokémon-paradigma samen in één product: het heeft de visuele presentatie van de animatiereeks, de gameplay van de handheldgames, en de geavanceerde communicatiemogelijkheden van Pokémon Go! Een van die laatste is dat je Pokémon Go!-figuren, die je misschien net in het parkje achter je woonst hebt gevangen, kunt overzetten naar je tv.

Masuda: "Stel je voor: de kids zetten de Switch aan, en een van hen zet de Pokémon die hij eerder op de dag heeft gevangen met Pokémon Go! over naar deze game, zodat hij ermee kan verder spelen op het tv-scherm. Je ziet ze nu niet meer als wezentjes in een app, maar als levende wezens, die in je technologie huizen."

"Ook deze 'nieuwe' Pokémon-games blijven aan de makkelijke kant."

Terugkeer van Pikachu

De Let's Go!-games betekenen een terugkeer van twee geliefde, maar de afgelopen jaren wat minder prominente figuren uit de franchise: doorheen de recentste Pokémon-generaties was het belang van Pikachu en Evee wat minder geworden. Het was dus tijd voor een soort comeback.

Masuda: "Door Pokémon Go! is Pikachu opnieuw wat beroemder geworden. Een van de redenen waarom hij zo bekend is gebleven is natuurlijk de animatieserie, die al in tachtig landen over de hele wereld werd uitgezonden. Het werd inderdaad tijd dat de wereld Pikachu weer opnieuw leerde kennen in een Pokémon-game. Een die op een groot scherm kan worden gespeeld, zodat ze het personage in dezelfde dimensies kunnen zien als in de tv-reeksen. De timing is gewoon juist."

Waar zit de uitdaging?

Tegen het einde maakte ik het gesprek een beetje lastiger. Omdat ik toch eindelijk eens samenzat met Masuda en Kensaku Nabana, designer op Let's Go Pikachu!/Evee!, wilde ik ook even weten waarom ze die Pokémon-games altijd zo belachelijk makkelijk maken. Het gevoel bekroop me ook weer tijdens de speelsessie die ik voerde voordat ik met hen in dialoog ging: op geen enkel moment tijdens dat uur spelen voelde ik ook maar een zweem van uitdaging. Meer nog: meestal zat ik, tijdens de battles tegen andere trainers, met een level 9-Pikachu op een level 3-Pokémon te hengsten, die letterlijk bij de eerste slag door de knieën ging. Waar zit dan het plezier?

Masuda: "Je kunt het niet noodzakelijk makkelijke games noemen. Er zijn verscheidene types van Pokémon: sommige zijn wat makkelijker in de strijd, sommige wat moeilijker. In deze game legden we wel de focus op het feit dat je als Pokémon-trainer vrij snel door de ontwikkeling kunt gaan. Het is een ervaring die door zo veel mogelijk mensen moet kunnen worden aangevat. Maar dieper in de game komen er gegarandeerd Pokémon die wat moeilijker te vangen zullen zijn, zoals Legendary Pokémon. Daar moet je bijvoorbeeld wél tegen vechten voordat je ze kunt vangen."

Junichi Masuda samen met Kensaku Nabana, designer van Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Let's Go Evee!.

Dit laat ook Kensaku Nabana, designer van de twee games die de hele tijd van het gesprek wat mee zat te knikken, zich niet zeggen, begot! "Nadat je de verhaallijn hebt doorgespeeld zijn er ook extra uitdagingen voorzien", doorbreekt hij de stilte. "Je kunt bijvoorbeeld Master Trainer uitdagen. Als je ze verslaat, neem je hun titel over. Ze zijn al moeilijk te kloppen voor slechts één Pokémon, laat staan voor alle 151."

Masuda: "RPG's draaien meestal erg om een verhaal. Dat is niet het geval bij Pokémon-titels. Ze gaan meer om het vangen en het vechten. Dat is het pad dat we volgen in het ontwikkelen van deze titels. De gebeurtenissen die je tegenkomt zijn, veel meer dan de volgende stap in een verhaal, gewoon een opportuniteit om nog meer Pokémon te vangen. In de ontwikkeling van alle nieuwe generaties en regio's brengen we méér Pokémon naar het publiek: dat is de kern van de ervaring die we naar de speler brengen. Het plezier van het omgaan met de Pokémon is belangrijker dan eender wat."

 

Releasedatum
16/11/2018