Planet Zoo

Planet Zoo

di 03/09/2019
Gepreviewed door Joeri
0 reacties

Een van de games waar ik het meest naar uitkijk, is Planet Zoo. Vreemd om dat als fervente PlayStation 4-speler te zeggen, maar destijds heb ik maanden versleten aan het spelen van Zoo Tycoon, Zoo Tycoon 2 en alle uitbreidingen. Ik was dan ook erg tevreden toen ik een bevestigend mailtje kreeg dat ik tijdens gamescom een uur lang met Planet Zoo aan de slag zou mogen gaan.

Planet Zoo had tijdens gamescom een relatief grote stand waarop geïnteresseerden, al moesten zij daarvoor wel een lange wachtrij doorstaan, aan de slag konden met de game. Ook voor de pers had ontwikkelaar Frontier iets in petto, hetzij iets uitgebreider. Helaas kon ik niet vrij spelen, maar werd ik bijgestaan door Senior Artist Liesa Bauwens die me de nodige deskundige uitleg verschafte. Starten werd er gedaan in een reeds bestaande zoo. De eerste opdracht was het afwerken van een omheining. Dit ging erg eenvoudig. Door het aanklikken van het hek werd het juiste hek geselecteerd en kon ik zonder veel gedoe enkele hekken bouwen. Klus geklaard, al draait Planet Zoo om veel meer dan wat leefgebieden te voorzien. Deze simulatiegame gaat veel dieper dan de voorgangers.

Geld verdienen

In Planet Zoo is het niet alleen belangrijk om dieren hun eigen plekje te geven en daarmee mensen geld uit hun zakken slaan. Op dat vlak is er veel veranderd sinds Zoo Tycoon. Het moet er veel duurzamer aan toegaan, met oog voor het milieu en het behoud van diersoorten door verschillende kweekprogramma's. Het kweken gaat veel dieper dan vroeger. De jongen krijgen uiteraard de genen van hun ouders. Daarmee gepaard gaan unieke eigenschappen zoals hetzelfde vlekkenpatroon en dezelfde kleur. Ook de grootte en gezondheid hangen af van de ouders. Uiteraard is inteelt geen goed idee, want dat resulteert in zieke dieren. Een goed kweekprogramma opzetten is dus van groot belang. Daarbij kunnen de verkoopskanalen je helpen. Zo zie je ten allen tijde welke dieren er aangekocht kunnen worden. De prijs hangt af van belangrijke indicatoren, waaronder de leeftijd en de gezondheid van het beest.

In Planet Zoo is het niet alleen belangrijk om dieren hun eigen plekje te geven.

Een ander belangrijk element, dat samenhangt met je kweekprogramma's, is het loslaten van dieren in het wild. Hiermee win je heel wat aanzien en daar draait het uiteraard om. Mensen zijn dan geneigd je dierentuin extra donaties te geven en dat geld kan je dan gebruiken om het verder te investeren in je dierentuin. Voor je aan kweken komt, dien je wel het een en ander te voorzien voor je dieren. Een natuurlijke habitat is dus erg belangrijk. Ook hier geven een boel statistieken aan of je beesten het naar hun zin hebben. Zo wordt er aangegeven hoeveel water ze wensen, in welk gras ze het liefste vertoeven en op welke ondergrond ze zich het beste thuis voelen. Met de eenvoudige tools die Planet Zoo biedt is dat zo gepiept.

Diversiteit

Nog een belangrijk element is de verrijking van de dieren. Dieren spelen ook graag, zoeken graag achter voedsel en hebben veel beweging nodig. Die verrijkingsmiddelen zijn onderverdeeld in enkele categorieën, waaronder eentje voor voeding. Door de aankoop van zo'n voorwerpen moeten de beesten moeite doen om aan hun voedsel te geraken. Apen hebben dan weer heel wat klimrekken nodig en ook een simpele kartonnen doos kan beestjes gelukkig maken. Zo was ik er getuige van hoe een tapir speelde met een kartonnen doos en er dolle pret mee beleefde. Dieren zijn er trouwens in alle soorten en maten, waaronder olifanten, wolven en gazelles. Het blijft niet bij dieren waarvoor je een leefgebied met alle toeters en bellen moet bouwen. Ook terraria maken hun intrede. Daarin vind je onder andere kevers, diverse slangen en spinnen terug. Een uitgebreid aanbod van meer dan vijftig dieren wacht je op.

Nog een belangrijk element is de verrijking van de dieren.

Als directeur van je dierentuin moet je dus oog hebben voor al deze belangrijke zaken, maar daar blijft het niet bij. Het water in de leefgebieden wordt vuil en uiteraard heeft dat invloed op het geluk van je dieren. Een waterzuiveringsinstallatie kan soelaas bieden. Helaas maakt dat boeltje wel wat lawaai en zijn de bezoekers daar niet erg gelukkig mee. Dan zit er niets anders op dan het ergens te verstoppen. Er moet echter wel toegang zijn tot de paden, zodat een technicus er bij problemen aankan. Hetzelfde geldt voor energiecentrales. In de demo stond er een windturbine in brand, waardoor enkele kramen geen elektriciteit hadden en dus gesloten waren. De demo liet echter niet toe de brand de blussen, met een droge 'coming soon' als opmerking.

Werkvolk

Net zoals in Zoo Tycoon heb je verschillende modi waarin je je los kunt laten gaan. De carriëremodus is natuurlijk de belangrijkste. In deze modus krijg je over de campagne heen de leiding over diverse dierentuinen waarbij je enkele taken moet voltooien. Ook de Franchise-mode maakt zijn opwachting. Deze modus wordt omschreven als een mix tussen sandbox en simulatie. Je stampt hierbij een franchise uit de grond waarbij je diverse dierentuinen moet managen, bouwen, ontwikkelen en onderzoeken, dit samen met andere Planet Zoo-spelers. Hierbij kan je ook dieren uitwisselen om voor diversiteit te zorgen in je kweekprogramma's. Uiteraard mag je ook de Sandbox-modus opnieuw verwachten. Even instellen op 'oneindig veel geld' en ik kan me daarin uren laten gaan zonder financiële kopzorgen. Je kan natuurlijk zelf instellen hoe moeilijk je het voor jezelf wil maken.

De dierenartsen zijn ongetwijfeld de belangrijkste werknemers.

Gelukkig sta je er in Planet Zoo niet helemaal alleen voor, want er staan tientallen personeelsleden te trappelen om je te mogen bijstaan. De technicus heb ik al even vernoemd, maar de dierenartsen zijn ongetwijfeld de belangrijkste werknemers. Zij staan in voor het welzijn van je dieren. Niet enkel zorgen ze ervoor dat je beesten gezond en wel zijn, ze vangen ook de dieren die ontsnappen. En mocht je het ondanks die bijstand toch niet bijzonder goed doen, waarbij de verschillende indicatoren van je beesten in het rood staan, dan word je daaraan herinnerd door je bezoekers. Met borden protesteren ze dan in je dierentuin, waarbij je direct weet wat er aan de hand is. Zover hoef je het niet laten te komen, want je wordt altijd goed op de hoogte gehouden van het leven in de zoo via een berichtencentrum. 

 

Releasedatum
05/11/2019

Conclusie van Joeri

Zoo Tycoon 2 heb ik kapot gespeeld en dat ga ik met Planet Zoo vermoedelijk ook doen. Het gaat allemaal net wat dieper, er zijn meer mogelijkheden en het ziet er allemaal een stuk mooier uit. Je neemt het daardoor net wat serieuzer dan vijftien jaar geleden. Kweekprogramma's zijn er erg belangrijk, alsook het milieu. Al moet je natuurlijk je bezoekers vermaken om geld in het laatje te brengen en dat kan enkel met gezonde beesten. 5 november is het dan zover: dan ligt Planet Zoo in de winkelschappen.