Luigi's Mansion 3

Luigi's Mansion 3

Gespeeld op gamescom

ma 26/08/2019
Gepreviewed voor Nintendo Switch door Joeri
0 reacties

Nintendo is niet de enige ontwikkelaar die aan de slag gaat met Nintendo-iconen als Luigi. De eer valt ook ontwikkelstudio Next Level Games te beurt. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld al de vorige Luigi's Mansion-game voor Nintendo 3DS en eind oktober is het opnieuw van dat. Met Luigi's Mansion 3 verschijnt dan eindelijk de eerste game uit de reeks voor Nintendo Switch.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen Nintendo Switch in huis heb en dan van de gelegenheid gebruik maak om op gamescom enkele games te testen. Wie weet overhalen die me wel om er alsnog eentje aan te schaffen. Voor een spel als The Witcher 3 moet ik het al niet doen, en ook de andere 'simpele' ports overhalen me uiteraard niet. Maar wie weet heeft Luigi het wel in zich? Je leest het in deze preview na een hands-on op gamescom.

Halloween

Eind oktober staat gekend om de Halloween-periode en aangezien Luigi's Mansion 3 spoken huisvest, is het niet meer dan logisch dat de release net dan plaatsvindt. Heerlijk griezelen zal je in Luigi's Mansion 3 echter niet doen, want daar zijn de cartooneske graphics veel te kleurrijk voor. Daar ligt dan uiteraard ook de focus niet op. De gameplay bestaat voornamelijk uit het vangen van spoken, terwijl diverse toffe puzzels hun opwachting maken. Nog voor ik de eerste stappen in het spookachtige hotel zette, moest ik eerst een erg kleine tutorial doorlopen. Spoken opzuigen doe je zo, ze wegblazen door het indrukken van wat andere toetsen en ook een zaklamp oplichten schuilt achter een bepaalde knop. Niets bijzonders, ware het niet dat ik regelmatig naar de controller moest kijken. Als fervente PlayStation 4-gebruiker ken ik de plaatsing van de diverse toetsen namelijk niet vanbuiten.

Luigi's Mansion 3 belooft een erg mooi, sfeervol en tof spel te worden.

Eens de tutorial, die in de demo amper een minuut duurde, achter de rug was, was het tijd voor het echte werk. Ik betrad als Luigi het hotel en ging op spokenjacht. Die schattigaards lieten niet lang op zich wachten, waardoor ik hen Ghostbusters-gewijs opzoog. Daarvoor moet je hen eerst verblinden met je zaklamp waardoor ze verstijven. Blijf je hierna echter iets te lang treuzelen, muizen ze er weer vandoor. Er zijn ook enkele spoken die een andere aanpak vereisen. In plaats van hen op te zuigen en te vangen in zijn Poltergust, zuig je hen deels op om hen dan heen en weer te kloppen, waarbij ze kennis maken met alle hoeken van de kamer.

Spoken jagen

Het jagen op de spoken verliep niet altijd even vlot. Zelfs collega Lazlo, die wél een Switch in huis heeft, had er wat moeite mee. Met de rechterstick kies je namelijk de richting waarnaar Luigi kijkt en hier knelt het schoentje. Hou je de stick naar rechts omdat je wil dat Luigi naar rechts kijkt, dan blijft hij rondjes draaien tot je de stick loslaat. Het vergt gewenning, maar ik blijf erbij dat de besturing voor dat element een stuk beter kan. Met de overige controls had ik geen moeite. Luigi beweegt erg vlot en reageert responsief op alle orders die je hem geeft. In dit avontuur is hij trouwens niet alleen, want Googi maakt zijn intrede. Deze dubbelganger van Luigi bestaat uit een groen, slijmerig goedje en dat brengt een pak voordelen met zich mee. Zo kan je met hem gebieden bereiken die voor Luigi zelf onbereikbaar zijn. Door hindernissen lopen blijkt voor Gooigi geen probleem.

Die toevoeging is best leuk, want het zorgt voor heel toffe puzzels waarbij je de vaardigheden van beide personages moet combineren om verder te geraken. Het toffe eraan is dat je hierbij kan kiezen om in co-op te spelen, waarbij een speler in de huid kruipt van de groene variant. Daarnaast werden ook andere elementen aan Luigi's Mansion 3 toegevoegd, waaronder het afschieten van toiletontstoppers. Deze voorwerpen schiet je in de richting van spoken die een schild dragen om het hen af te pakken, waarna het reguliere opzuigwerk weer start. Spoken zijn er namelijk in allerlei vormen, maten en gewichten, inclusief wat thematische toestanden afhankelijk van waar je je bevindt. De levels zelf zijn ook prachtig en erg sfeervol. Ratten kruipen uit houten kisten en je komt een hoop verdwaalde spinnenwebben tegen. Missie geslaagd!

 

Releasedatum
31/10/2019
Beschikbaar voor

Conclusie van Joeri

Luigi's Mansion 3 belooft een erg mooi, sfeervol en tof spel te worden voor Nintendo Switch, al zou ik mij enorm ergeren aan het richten van Luigi's zaklamp, toiletontstopper en Poltergust. De mogelijkheid om in co-op te spelen is een meerwaarde, terwijl je ook solo met Luigi en diens groene slijmerige variant aan de slag kan om diverse puzzels op te lossen. Mocht ik een Nintendo Switch hebben, dan zou ik Luigi's Mansion 3 in huis halen. Al zorgt het er in de omgekeerde richting nog niet voor dat ik plooi voor Nintendo's console. Luigi's Mansion 3 ligt vanaf 31 oktober in de winkelrekken.