Immortals: Fenyx Rising

Immortals: Fenyx Rising

Immortals: Fenyx Rising

Immortals: Fenyx Rising, voorheen (on)gekend als Gods & Monsters, mixt elementen van Ubisofts eigen Assassins Creed Odyssey in een opgeschoonde God of War-setting, afgekruid met een stevige portie The Legend of Zelda: Breath of the Wild, op een bedje van omgevingspuzzels.

Ik moet zeggen dat ik niet onmiddellijk enthousiast was toen ik die aankondigingstrailer van Gods & Monsters zag. Het leek allemaal wat te kleurrijk, te Disney, te kinderlijk. Toen ik onlangs de kans kreeg om als een van de eersten Immortals: Fenyx Rising, de nieuwe titel van het ietwat omgegooide gameproject Gods & Monsters, te spelen, begon ik daar dan ook met een zekere reserve aan. 

Op bezoek bij de goden

De game dropt me in een uitgestrekte open spelwereld, de zogenaamde Golden Isles, verdeeld over een aantal regio’s die elk het domein van de Griekse godenwereld moeten voorstellen. Het verhaal is dat een of andere überkrachtige vijand van die goden, Typhon, na een eeuwenlange gevangenschap ontsnapt  is en op wraak zint. Beginnen deed hij alvast door de grenzen tussen de onderwereld en die van de goden aan flarden te scheuren. Resultaat: de Golden Isles zijn overspoeld door demonen. Wie mag dat oplossen? Juist, wij.

Gezocht: held (M/V)

Of liever je held. Je maakt zelf een mannelijk of vrouwelijk personage aan. Nu wil het toeval dat je personage er eentje is waar die goden, volgens een al even eeuwenoude voorspelling,  een beroep op zullen doen om hun probleem op te losse. Je personage verzamelt net als in een Assassin’s Creed-game onderweg nieuwe, krachtige gear en kan ook een viertal bovennatuurlijke moves upgraden.

Een actiegame op een rollenspelbasis dus, al lijkt dat rollenspelelement hier voor zover ik kon zien eerder beperkt. Ik bedoel dat niet in negatieve zin, eerder van ‘helder’ en niet te oeverloos complex diep. Genoeg om de gameplay alsmaar nauwer op je speelstijl te laten aansluiten en om toch hongerig te blijven om de wereld te exploreren in de hoop nieuwe loot, verborgen schatkisten en ander lekkers te vinden. Of om nieuws skills vrij te spelen, of te upgraden.

Assassin's Creed meets Zelda meets God of War

De game ziet er nog altijd kleurrijk uit en kon niet harder verschillen van de grimmigheid waarmee God of War zijn mythologische werelden schildert. Toch is dat een licht misleidende indruk. Hoewel er hier geen liters bloed en afgehakte tentakels in het rond vliegen is de combat aangenaam intens en vooral tactischer dan het lijkt. Misschien moet je het zien als het bastaardkind van Assassin’s Creed en de laatste Zelda.

Voetvolk vaag je zo weg, maar ik kwam genoeg vijanden tegen om een dynamische cocktail te moeten brouwen van mijn extreme mobiliteit, verschillende aanvallen, die bovennatuurlijke moves, de stamina die ze me kosten en het tijdig nuttigen van de juiste offensieve, defensieve of gezondheidsaanvullende potions. Potions die ik door resources te verzamelen zelf moet brouwen en waar ik het effect kan vergroten met upgrades.

 

Wingsuit? Vleugels baby!

Even wat meer over die extreme mobiliteit. Op elk moment kan je een mythologisch mechanisch paard onder je kont roepen om grote(re) afstanden sneller af te leggen, maar vaker nog zweef je met je vleugels in wingsuit-stijl grote afstanden van hoger naar lager gelegen stukken van de map. Ook dat kost stamina dus hou die staminameter maar goed in de gaten. Tel daar nog een ontwijkende dash en een serieuze double jump bij en je krijgt een heel beweeglijk personage onder de vingers. Maar zelfs dan telt Immortals nog heel wat speciale levels of stukken van de map die je op eigen initiatief verkent, en die het bereiken van een bepaalde locatie tot een uitdaging maken.

100% organisch

Iets wat me vrij snel positief opviel tijdens mijn hands-on was hoe naadloos de verschillende onderdelen op elkaar aansluiten. Hoe je die beweeglijkheid gebruikt om van punt A naar punt B te gaan, maar ook gebruikt om combat-scenario’s naar je hand te zetten. Net zoals stealth, een soort telekinese en een pijl die je kan besturen hun nut bewijzen bij de (overigens uitstekende-maar-haalbare) omgevingspuzzels, én bij het neerhalen van een boss.

Soms heb je games die veel mechanismen aanbieden maar ze hun ding vooral naast elkaar laten doen. Hier voelt het allemaal als één geheel. Dat maakt dat deze game onverwacht en verdomd – en geloof me, ik gebruik het woord liever niet – ‘lekker’ speelt.

Veel ‘haakjes’

Dat maakt ook dat ik al na een kwartier voorbij dat kleurrijke, bloedspatloze en gestileerde uiterlijk een naar meer smakende gamebeleving ontdekte. En ik noteer nog enkele andere positieve punten. De game doet humor goed, met uitstekend stemmenwerk en grappen die variëren van flauw-maar-een-glimlach waard, over fucking hilarious tot slimme verwijzingen naar de ‘echte’ Griekse mythologie.

Ook top: naast de demonen die de wereld bevolken zijn er ook ‘gewone’ wezens. Zo lang je ze niet aanvalt doen ze jou ook niets, maar lok een paar demonen in een meute gigantische beren en die beestjes doen de helft van het werk voor jou. Dat deze open wereld naast de centrale verhaallijn aanzet tot afdwalen in allerlei andere activiteiten, uitdagingen of loot-hunts, daar ging ik al – terecht zo blijkt – van uit.

 

 

 

Conclusie van Praga

Als ze in de uiteindelijke game actiegerichte spelers niet dwingen om elke omgevingspuzzel te doen, ook al zijn diegene die ik deed van een uitstekende kwaliteit, dan zie ik in Immortals: Fenyx Rising nog wel een succes worden. Tegelijkertijd is het door zijn kleurrijke uiterlijk en gore-arme aanpak ook perfect voor spelers die nog iets te jong zijn voor de ‘volwassen’ content van Assassin’s Creed. Immortals Fenyx Rising, voorheen bekend als Gods & Monsters, is vanaf 3 december 2020 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One, Nintendo Switch, Stadia en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Tevens is de game verkrijgbaar voor PlayStation 5 bij de lancering van deze console (op 3 december of later). Ook gaat de game onderdeel zijn van UPLAY+, Ubisofts abonnementsservice.

1 reactie

Releasedatum is misleidend, 03/12/2020 is voor België duidelijker imo.
Voor de rest, deze game ga ik zeker in de gaten houden.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments