"Ik speelde The Sinking City op de E3"

"Ik speelde The Sinking City op de E3"

E3 2018

wo 13/06/2018
Gepreviewed door Raf
0 reacties

Een open wereld, de periode tussen de twee wereldoorlogen en vintage horror uit de HP Lovecraft-stal. Ik was al half gewonnen met de insteek van The Sinking City. Na de demo steeg de meter tot driekwart. Er is nog werk aan en de makers zijn het onderling nog niet helemaal over alles eens, maar ik zie hier nu al een ondergewaardeerde parel in. Ja, nu al.

We kennen de Oekraïense ontwikkelaar Frogware vooral van de Sherlock Holmes adventuregames. Games die onder de radar van de meer actiehongerige speler en vaak ook gamepers glipten, maar met elke editie weer iets dichter naar de triple-A status opschoven. Daar zijn ze nog niet. Ook niet met deze The Sinking City, maar wie niet terugschrikt van een gelaagd verhaal, een combinatie van detectivewerk met shootergameplay en Lovecraft-horror (denk: donker, tentakels en hallucinogene waanzin) moet deze absoluut in de gaten houden.

Indianen, Vikings en kabeljauw

De setting: Oakmont, een fictief stadje aan de noordoostkust van de Verenigde Staten tijdens de drooglegging van de jaren ’20. Een stadje dat door een of ander niet nader verklaard (dat is waarschijnlijk aan jou) incident van de wereld is afgesloten. Dit omdat het door een overstroming van bovennatuurlijke origine half onder water staat.

Een stad waar ook een soort hybride half-mens/half-euh-kabeljauw – immigranten uit de nabijgelegen andere vaste stek van Lovecraft: Innsmouth – zij aan zij leven en werken met de gewone burgers.

Oakmont is dus een afgesloten open wereld, met zijn eigen regels, sfeer en sinistere geheimen. Achterdochtig tegenover de buitenwereld en iets te vlot in het omarmen van gruwelijke religieuze rituelen van indianen en vikings die er voor hen woonden.

Welkom in de waanzin

In deze smerig klamme omgeving ben jij een privédetective. Je eigen rol, wie je precies bent en hoe je in Oakmont terecht bent gekomen, ook daar zal je zelf achter moeten komen. Terwijl je op het eerste gezicht gewone zaken oplost – want dat is wat je doet – krijg je alsmaar meer zicht op een overkoepelend, éxtra gruwelijk gevaar dat Oakmont en zijn inwoners bedreigt. Tegelijkertijd, of daarmee verbonden lijken alsmaar meer personen te lijden aan soms tijdelijke en soms fatale krankzinnigheid.

Toffe kerel of smerige eikel?

We zagen ons spelpersonage een job aanvaarden van een ouder vrouwtje dat je vraagt om haar verdwenen man op te sporen. Uit de dialoogkeuzes maken we op dat je morele opties krijgt. Je kan in deze game voor full on klootzak gaan. Betaling gebeurt gezien de schaarste volgens een ruilsysteem waar munitie normaal voor geld doorgaat. We zochten verschillende wijken van Oakmont op, sommige te voet, andere met een klein motorbootje. We verzamelden hints, liepen bij de bibliotheek en het archief van de plaatselijke krant binnen en liepen uiteindelijk een huis binnen waar we een onthoofd lijk vonden.

Kalm blijven …. KALM BLIJVEN!!!!

Je personage kan door confrontaties met monsters, het bovennatuurlijke of iets gruwelijks, tijdelijk of voor langere duur zelf zijn greep op de realiteit verliezen. Dat gebeurt je liever niet wanneer je nog maar vijf kogels resten en je vier van die tentakelmonsters telt die het op je slagaders hebben voorzien. Het ontleden van een crime-scene lijkt een mix van hoe Frogware dat in zijn Sherlock Holmes-games deed, met de reconstructie-mechaniek uit de Arkham Batman- en het onderschatte Murder: Soul Suspect. Al ontkende de ontwikkelaar de invloed van die laatste titel.

The Sinking City draait op de Unreal-engine en deze jongens doen daar uitstekend werk mee als het gaat om detail, sfeer en het overbrengen van een beklemmende open spelwereld. Wat animaties betreft zat de shootergameplay al vrij strak maar oogt het voor de rest nog te houterig. De optie om verschillende zaken tegelijkertijd en niet-lineair af te werken, sprak ons wel aan. De variatie in wijken en dialoogkeuzes ook, al mag Oakmont toch iets dichtbevolkter.

 

Releasedatum
21/03/2019

Conclusie van Raf

Het open wereld horror-detectivefeestje The Sinking City zit op kruissnelheid om een uitstekende titel in het ondervertegenwoordigde actie-adventure-genre neer te zetten.