Hitman 2

Hitman 2

Hands-on in Kopenhagen bij IO Interactive

di 09/10/2018
Gepreviewed door Ronald
0 reacties

Agent 47 wandelt volgende maand weer een zestal oorden binnen, meestal van die vreselijke places m'as-tu vu, waar hij opnieuw in de schaduwen van het gedruis een stelletje verachtelijke lui van kant moet maken. Ik speelde vorige week alvast twee van die locaties door tijdens een bezoek aan ontwikkelaar IO Interactive in Kopenhagen. De video's hieronder zijn trouwens mijn eigen gameplay van op het event.

Ik zit in Sapienza. Niet de mediterrane stad zelf, want die bestaat niet eens: in tegenstelling tot wat heel wat Hitman-spelers misschien denken, is ze gefingeerd door de makers van de game. Mijn eigenlijke locatie is de Deense hoofdstad Kopenhagen, in het gebouw van studio IO Interactive, waar iedere vergaderzaal genoemd is naar een locatie uit de episodische Hitman-game die in 2016 verscheen. In de Sapienza-zaal, dus, praat ik met uitvoerend producer Markus Friedl over het aanstaande vervolg Hitman 2. Over, onder meer, waarom ze meteen voor de tweede weer hebben gebroken met dat episodische model, en de hele zwik weer in één keer willen lanceren. "Het episodische model liet ons toe om een paar elementen, zoals de livefeatures, nog wat bij te spijkeren terwijl spelers de game al in handen hadden", zegt Friedl. "Voor de tweede game was die noodzaak weer wat minder. En dus besloten we om de speler die dat wilt weer het hele verhaal ineens te laten spelen. Het leek ons beter om weer meteen het hele buffet ineens te presenteren."

Een racecircuit in Miami

Welke de zes locaties zullen zijn waarin we half november een stel moorden zullen mogen plegen, gaf IO Interactive nog niet vrijgegeven. Maar twee ervan kennen we wèl al omdat we ze hebben gespeeld. De eerste, een racecircuit in Miami waar Agent 47 grootindustrieel Robert Knox en diens dochter Sierra van kant moet maken, hebben we al gespeeld op E3 en Gamescom, waar we de - eerder minieme - nieuwigheden in de game uitgelegd kregen. Dat Agent 47 nu, op z'n Assassin's Creed's, zich ook kan verstoppen in een struik, bijvoorbeeld. Of dat er een picture-in-picture-element werd toegevoegd, zodat je een beter zicht hebt op wat er zich afspeelt op cruciale plaatsen (zoals waar er net een lijk werd gevonden dat je achterliet bijvoorbeeld), of wat de beveiligingscamera's in de buurt kunnen zien wanneer ze je hebben gecapteerd.

Zoals steeds vallen er mogelijkheden genoeg te ontdekken wanneer je voldoende de tijd neemt om alles te observeren en opportuniteiten - deze keer Mission Stories genoemd - aan te grijpen. Omdat de tijd die me in de game vergund werd beperkt bleef, hield ik het bij het uitschakelen van Sierra alleen, door me eerst te vermommen als een coureur, en vervolgens het plunje van een dokter aan te meten die Sierra na de race moest onderzoeken.

 

(Merk op hoe ik per ongeluk de deur laat openstaan met een van de uitgeschakelde coureurs erachter openlijk in het zicht - zou ze dat niet moeten zien vanop haar stoel? Bon, het was nog een vroege versie, dus dat gat is ondertussen misschien dicht.)

Stoner dudes

Belangrijker tijdens deze reis was natuurlijk de missie die we nog niét eerder hadden gespeeld: het fictieve dorp Santa Fortuna in Colombia, waar er liefst drié sujets door toedoen van Agent 47 de moord moeten steken. Rico Delgado, hoofd van een moorddadig drugskartel, diens topchemicus Jorge Franco, én diens pr-dame en ex-geliefde Andrea Martinez. Zoals steeds was het zaak om helemaal van buitenaf te beginnen (als een toerist) en, via het onderzoeken van opportuniteiten en het aantrekken van de kleren van een uitgeschakeld sleutelpersonage, zaak om dieper en dieper in de verboden zones te treden, waar je slachtoffers zich ophouden. Daarna is het zaak om die laatste op een onbewaakt moment te grazen te nemen. In het geval van Jorge Franco ging het ongeveer als volgt: eerst zette ik twee stoner dudes eventjes zonder adem in hun motelkamer, waarna ik me een van hen - diegene die bij wijze van test een uit cocaïne gemaakt souvenir het vliegtuig op moest smokkelen - zijn kleren aanmeet, en me begeef naar het ondergrondse labo van de chemicus. Ongewapend, natuurlijk, want de gewapende wachters tasten je af. Na veel spanning verbijten en een beetje geduld zie ik deze opportuniteit:

 

IJdelheid doodt

So long Jorge! De uitweg was uiteindelijk een makkie nadat ik me verder had vermomd als een elitebewaker. Vrijwel meteen daarna kom ik een volgende opportuniteit tegen in een café in het dorp: een wereldberoemd tatoeëerder lamenteert bij een pilsje tegen de barman hoe hij zich aan het opfokken is over het feit dat hij zo dadelijk een nieuwe kribbel in het lijf moet zetten van the one and only Rico Delgado. Ah, ijdelheid! De favoriete zonde van de professionele moordenaar, en dus een vaak terugkerend element in Hitman-missies, want een van de ondeugden die mensen het makkelijkst verblindt. Dus die arme kerel zijn pintje een beetje 'spiken' met rattenvergif, wachten tot hij verkrampt naar het toilet trekt, en hup: we hebben weer een nieuwe vermomming.

 

Nu we toch over vaste waarden bezig zijn: ook het vinden van de meest hippe pakjes om onze ijzige killer in te verkleden is zo'n running gag in de Hitman-games. Maar het brengt ons in ieder geval als een onverdacht persoon binnen in de villa van Delgado (gewoon aankloppen ging helaas niet wegens een late bug), waar we de man uiteindelijk rustig omleggen op de tatoeëerstoel. Let op hoe geduld weer loont in een Hitman 2-missie: tijdens de conversatie met de bodyguard had je kunnen panikeren en dus ook met de wachter moeten afrekenen, of je kon gewoon wachten en in alle sereniteit je slag slaan.

 

Het was in ieder geval weer Hitman ten top: eerst uitzoeken wat de sociale stromen in de gesimuleerde omgeving zijn, en daar vervolgens op meesurfen. Diegene die ik koos waren maar een fractie van wat er mogelijk was. "Je hebt twee van de betere opties genomen, maar je hebt nog veel gemist", zegt Friedl na de speelsessie. "Dat is natuurlijk ook de bedoeling. Ieder te doden slachtoffer heeft minstens 5 tot 10 Mission Stories."

'Thinking on your feet'

Schiet uiteindelijk over: Andrea Martinez. Om haar te kelen kiezen we ook maar eens de niet-elegante weg. Vooral omdat de me vergunde speeltijd me te krap wordt om het wat geplander aan te pakken en een nieuwe opportuniteit (excuus: Mission Story) te exploreren. Dus maar gewoon het uniform van een uitgeschakelde soldaat aan, haar kantoor binnen, en wanneer ik word ontmaskerd door een van haar vazallen: knallen maar!

 

Releasedatum
13/11/2018

Conclusie van Ronald

Het is niet de meest geschikte manier om Hitman 2 te spelen natuurlijk (en mijn Agent 47 heeft, voor de duidelijkheid, de daaropvolgende schietpartij niet overleefd), maar het kàn wel. "Wanneer je een verkeerde stap hebt gezet, is er meestal ook wel een weg terug", zegt game director Jakob Mikkelsen, wanneer ik hem vertel over de lichte anticlimax in mijn speelsessie. "Maar je moet natuurlijk snel handelen: het is dan kwestie van 'thinking on your feet'. Het is geen schande om de boel te verpesten in Hitman 2: de clou zit hem evengoed in het rustig vergaren van informatie als in het experimenteren met allerlei soorten aanpak nadat het misgaat. De omgeving past zich altijd aan aan wat je doet, dus jij moet hetzelfde doen. Nooit opgeven. Er is altijd een goeie kans dat je de situatie weer op de rails krijgt."