"Het is goed om te zien dat de belangrijkste problemen uit Tennis World Tour worden (h)erkend en aangepakt in dit tweede deel"

"Het is goed om te zien dat de belangrijkste problemen uit Tennis World Tour worden (h)erkend en aangepakt in dit tweede deel"

"Het is goed om te zien dat de belangrijkste problemen uit Tennis World Tour worden (h)erkend en aangepakt in dit tweede deel"

Twee jaar geleden mocht ik kennismaken met Tennis World Tour. Laat ons zeggen dat die kennismaking allesbehalve positief verliep en dat ik, als fervente tennisliefhebber die ik ben, met de nodige frustratie en teleurstelling achterbleef. Ook de spirituele opvolger, of update, die door het leven ging als de Roland Garros-editie was gene vette. Gelukkig besliste uitgever Nacon, het voormalige Bigben Interactive, om een andere ontwikkelaar onder de arm te nemen voor de échte opvolger: Tennis World Tour 2. Ik mocht al even proeven of het deze keer wel de moeite zou worden.

Ik ga niet beginnen met het opsommen van de waslijst aan problemen die de eerste game had. Daarvoor lees je best nog eens de review die ik 2 jaar geleden schreef. Die lijst was blijkbaar ook bij de uitgever terechtgekomen en dus kreeg de nieuwe ontwikkelaar de opdracht om dit alles netjes op te lossen en te verbeteren.

Om deze taak tot een goed einde te brengen werd gekozen voor het Australische Big Ant Studios. Geen onbekende in de tennisgamewereld trouwens. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor AO Tennis 2. Om niet in het vaarwater te komen van deze game, werd beslist een nieuw team op te richten. Hun eerste opdracht was meteen een volledig nieuwe engine te bouwen speciaal voor de World Tour Tennis-reeks.

Splinternieuwe engine

Met deze nieuwe engine mikken de ontwikkelaars op een meer realistische, dynamische gameplay die trouw blijft aan de nobele tennissport. En laat dat nu net een van de grootste pijnpunten zijn van de vorige game. In de preview build die ik mocht spelen werd meteen duidelijk dat de ontwikkelaars woord hebben gehouden. De gameplay voelt een stuk vloeiender aan dan de vorige editie.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat er tweemaal zoveel spelersanimaties werden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de verschillende animaties beter aan elkaar worden gebreid én dat er nu, afhankelijk van de positie van de speler, altijd de juiste animatie wordt getoond. Zo kreeg je in de vorige versie soms een topspin-animatie te zien, terwijl je een slice bal speelde.

 

Timing is alles

Een ander punt dat meteen opvalt is dat er nu, à la Virtua Tennis, gewerkt wordt met shot timings. Hoe beter je jouw slag timet, hoe nauwkeurige en harder je de bal terug kan slaan. Dit vraagt enige gewenning, zeker zonder tutorials, maar na een tijdje viel alles netjes in zijn plooi en had ik door wanneer ik exact mijn knop moest indrukken. En ja, het geeft je een grotere voldoening wanneer je telkens ‘Perfect’ ziet verschijnen wanneer je een bal terugslaat, én het zorgt er ook voor dat het ritme lekker hoog blijft wanneer je jouw slagen goed timet.

Hoe beter je jouw slag timet, hoe nauwkeurige en harder je de bal terug kan slaan. 

Ook het serveersysteem ging op de schop en werkt nu net iets verfijnder. Je krijgt eerst een metertje te zien om je bal zo recht mogelijk omhoog te gooien om daarna op het juiste moment de bal slaan met het gekozen effect. Zo krijg je meer controle over je opslagen en kan je nog gevaarlijker uit de hoek komen. Tot slot wordt ook je uithoudingsvermogen realistischer berekend, waardoor je met een startende speler minder snel compleet uitgeput over het court loopt.

Van Londen tot de USA

Het spreekt voor zich dat de gameplay het belangrijkste element is van een sportgame en daar lijkt Big Ant Studios toch enkele stappen vooruit te hebben gezet. Maar de omkadering, de spelers én de plaatsen waar je mag spelen, zijn natuurlijk ook belangrijk. De ontwikkelaar bevestigde dat er in totaal 38 spelers aanwezig zullen zijn bij lancering van de game. Twee hiervan zijn zogenaamde legends die je als pre-order bonus krijgt, of die je later kan kopen. Heel veel namen zijn nog niet bekend, maar in de previewversie zag ik toch al Goffin, Federer en Nadal voorbijkomen.

Op het vlak van gameplay lijkt Big Ant Studios toch enkele stappen vooruit te hebben gezet. 

Op het moment van schrijven was er nog geen bevestiging van welke officiële toernooien er aanwezig zullen zijn in de game. Ik kon dus enkel aan de slag op fictieve venues. Het leuke is dan je nu de ondergrond kan aanpassen van elk event dat in de game zit. Hiermee bedoel ik dat je de standaard ondergrond van het Britse toernooi, gras, in een handomdraai kan aanpassen naar hardcourt of gravel. En die verschillende ondergronden hebben nu elk hun effect op hoe de bal reageert. Op gras zal de bal sneller doorbotsen ten opzichte van gravel. En ook de temperatuur zal een invloed hebben op hoe de bal reageert.

Met vier in de zetel

Op vlak van gamemodi kon ik enkel aan de slag met een oefenwedstrijd in enkel- of dubbelspel. Met de andere modi zoals Tournament, Online en Career kon ik nog niet aan de slag. Aan deze laatste speloptie werd volgens de ontwikkelaar niet veel veranderd en dat lijkt mij ook niet erg. Die stak in de vorige versie al goed in elkaar. Enkel voor het creëren van je eigen speler ga je nu veel meer mogelijkheden krijgen. 

Interessant is wél dat je nu tijdens je wedstrijden je spel kan opslaan. Je hoeft je wedstrijd dus niet helemaal uit te spelen als je dringend weg moet, handig. Tot slot belooft Big Ant Studios ook een veel stabielere online beleving. Waar in de voorganger de connectie regelmatig wegviel, zou dit nu niet meer het geval mogen zijn. Ook kan je nu tot maximaal vier spelers lokaal een multiplayer spelletje spelen. Online kan dit ook, maar met de beperking dat er per wedstrijd maar twee consoles connectie kunnen maken per spel. Ook het gekende kaartensysteem om je speler tijdelijke perks te geven, keert terug.

 
Releasedatum
01/09/2020

Conclusie van KevinB

Het is goed om te zien dat de belangrijkste problemen uit Tennis World Tour worden (h)erkend en aangepakt in dit tweede deel. Door verschillende aanpassingen en tweaks speelt de game een pak vloeiender. Je speler reageert beter op wat je hem opdraagt en ook de ondergrond heeft effect op het spel. Maar perfect is het nog zeker niet en ook grafisch ziet de game er niet geweldig uit. Gelukkig heeft ontwikkelaar Big Ant Studios nog even de tijd om de nodige aanpassingen te doen, want Tennis World Tour 2 verschijnt volgende maand voor PlayStation 4, Xbox One, PC en Switch.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments