Halo: The Master Chief Collection

Halo: The Master Chief Collection

Halo Master Chief

Halo: The Master Chief Collection

Halo Master Chief

De Halo-serie was een godsgeschenk voor Microsoft. Het plaatste niet alleen Xbox op de wereldkaart maar opende ook de deuren voor Xbox Live én het shootergenre op consoles. Met de release van Halo V: Guardians in het vooruitzicht wil Microsoft de franchise eren, en nieuwe spelers aantrekken, door uit te pakken met de fancy Halo: The Master Chief Collection.

Deze unieke collectie is uiteraard meer dan een eerbetoon aan de iconische Master Chief. Het moet de fundering leggen voor de komst van Halo V, een nieuwe game waarin niet onze gehelmde held maar een nieuw personage de hoofdrol krijgt. Al moet gezegd dat de invloed en aanwezigheid van Master Chief zelf nooit ver weg zijn natuurlijk. Halo heeft immers zo'n diepgaande verhaallijn, geschiedenis en lore dat 343 nieuwe Halo-spelers niet zomaar in dit unieke universum willen katapulteren maar hen eerder wil begeleiden en voorbereiden op wat komen zal, zodat ze meteen meekunnen. De Halo-serie bestaat immers uit meer dan enkel wat games, het zijn ook novels, anime (Halo Legends) digitale series (Forward Unto Dawn), action figures, kortom een uniek universum op zich.

59,99

Wij hadden donderdagochtend een afspraak met Frank O' Connor en Dennis Reese van 343 Industries, de studio die in 2008 het roer overnam van Bungie, de creators van de Halo-franchise. In tegenstelling tot een presentatie over Halo V werd het een meer dan gesmaakte kennismaking met Halo: The Master Chief Collection (H: TMCC).

Voor de prijs van 59,99 euro krijg je bij release op 11 november 2014, Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: The Anniversary Edition, Halo 3, Halo 4, Ridley Scott's Halo Nightfall: The Television Series én toegang tot de multiplayer bèta van Halo V. Deze gaat van start op 27 december van dit jaar en geeft spelers de kans om reeds uitgebreid kennis te maken met de competitieve multiplayer van Halo V en zijn nieuwe features. De ontwikkelaar wil immers voldoende (server)data en feedback verzamelen zodat de multiplayer van deze game bij zijn lancering in de herfst van 2015 perfect in balans is. Dit alles dan nog eens op één schijfje en dat heeft zo zijn redenen. Nog even meegeven dat het volledige H: TMCC-pakket op je Xbox One zal draaien in 1080p en 60 fps.

Creëer je eigen saga

De reden dat je de complete serie op een schijf krijgt is divers. Ten eerste hoef je niet telkens van schijf te wisselen als je eens van Halo-spel wil veranderen maar kan je op deze wijze ook de vijf episodes in een ruk na mekaar spelen. Ideaal voor zij die zin hebben in een uitgesponnen Halo-marathon van een dikke 65 speluren. Daarbovenop heb je dus niet alleen één gebruikersinterface met daarin de vier games maar waren de mensen van 343 ook zo vriendelijk om alle levels vrij te spelen, alle missies en ook al de skills.

Daarnaast kan je zelf je playlist samenstellen. Heb je bijvoorbeeld zin om enkel de levels met voertuigen te spelen, de Flood-levels of het laatste level van elke game, dan plaats je deze netjes in een playlist -elk met zijn eigen savegames - en hoef je niet elke keer op zoek te gaan naar bijvoorbeeld enkel de missies met de Warthog. Via crossplay kan je dan weer, zoals gezegd, de hele Halo-collectie in een ruk uitspelen. Het spel gaat elke keer verder waar je de laatste keer gestopt bent, of dat nu Halo 1, 2, 3 of 4 is doet er niet toe, je kan lekker verder spelen zonder je zorgen hoeven te maken over je save games.

 

Multiplayer

Nog meer dan zijn pakkende verhaallijn staat de Halo-franchise bekend om zijn uitstekende multiplayer. Deze lijn wordt uiteraard doorgetrokken in de H: TMCC of wat had je gedacht. Fans van de Halo-multiplayer worden dan ook in de watten gelegd in deze jubileumeditie. Zij krijgen meer dan honderd meerspelermappen aangeboden.

Om te beginnen zal ook de multiplayer in volle grafische glorie draaien, lees 1080p en 60 fps. Je krijgt zowel de competitieve multiplayer, de co-op modi als Spartan Ops-missies  bijgeleverd in het pakket. Daar inbegrepen alle beschikbare spelmodi, en dat zijn er heel wat, inclusief alle mappen uit de pc-versies en custom mappen voor alle games. Er is ook een match making systeem per spel voor custom games.

Halo 2: Anniversary Edition

Halo: Combat Evolved Anniversary was een schot in de roos maar met deze remake van Halo 2 wil 343 Industries nog beter doen. De verjaardagsversie voor Halo 2 mag er dan ook best zijn. Deze heeft alle goede dingen uit Halo 1 en het originele Halo 2 in huis maar dan beter, geoptimaliseerd en helemaal klaar voor Xbox One. Dus ook hier 1080p en 60 fps op je scherm en lekker dual wielden in de Classic Mode. Wat betreft de multiplayer voor Halo 2, daar haalde Microsoft het brein achter deze spelmodus weer even naar de studio met het verzoek om de originele multiplayer te hertekenen met en voor de mogelijkheden Microsofts nieuwste spellendoos. Uniek hier is de Switch Mode waarmee je Halo 2 kan spelen in de graphics van het origineel maar dan met de mogelijkheden van de herwerkte versie.

Achievementjagers kunnen zich dan weer te goed doen aan de 4000 punten die te verdienen vallen. Maak je echter geen zorgen want het gaat om 4000 nieuwe punten. Heb je die uit de originele Halo 2 allemaal binnengehaald, dan blijven die uiteraard geldig en kan je er nog eens 4000 extra verdienen. Noteer ook even de 30 skulls, het grootste aantal ooit in een Halo-spel, waarnaar je in deze verjaardagsversie naar op zoek kan. Deze skulls zijn dan ook meer dan de moeite waard om naar op zoek te gaan want hiermee kan je de gameplay danig aanpassen. Zo is een van de mogelijkheden dat de Grunts die je afknalt veranderen in een granaat.

Halo 2 heeft meer dan een uur extra cinematics aan boord, waaronder de Blur- en Arbiter-trailer, die de verhaallijn uit de doeken doen. Deze stukjes krijg je echter niet cadeau, je moet er naar op zoek in de levels en ontdekken op welke Terminals ze staan te blinken.

De moeilijkheidsgraden werden niet aangepast en zouden dus dezelfde blijven als bij het origineel. Voor het gemak knutselden de makers een besturing in mekaar die voor alle games werkt. Heb je echter een voorkeur om de ‘oude' besturing te gebruiken, dan is dat geen probleem. Gewoon even aanpassen in het opties-menu en je bent vertrokken.


 

Releasedatum
11/14/2014
Beschikbaar voor

Conclusie van Praga

Sommigen onder jullie zullen dit misschien geldklopperij vinden en/of een verdoken manier van Microsoft om nog wat extra geld te verdienen op de rug van de Halo-fans. Wij durven dit echter met klem ontkennen want wat je krijgt voor deze prijs is zijn geld dubbel en dik waard. Ook al heb je alle Halo-spellen tot op heden uitgespeeld, dan nog zijn er meer dan voldoende redenen om deze unieke collectie in huis te halen. Heb je een Xbox One in huis dan kunnen wij niet anders dan je deze H: TMCC aan te raden. Heb je nog geen Xbox One in huis en nog nooit een Halo-spel gespeeld, dan is dit het moment om je er eentje in huis te halen en kennis te maken met een van de meest unieke saga's uit de wonderbaarlijke wereld der videogames.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments