Ghost Recon: Breakpoint

Ghost Recon: Breakpoint

"Het breekpunt bereikt"

do 09/05/2019
Gepreviewed door Ronald
0 reacties

Dacht je dat Ubisoft een acteur als Jon Bernthal zou inhuren voor alleen maar een brok DLC bij een twee jaar oude game? Nee dus, want we kunnen je nu verklappen dat Operation Oracle, de extra episode waarin hij opdraaft, een soort 'backdoor pilot' is voor een volle sequel op Ghost Recon: Wildlands. Exclusief voor 9lives: een eerste blik op Ghost Recon: Breakpoint.

Als er één game is geweest waarmee Ubisoft de afgelopen jaren heeft aangetoond dat het alleen nog maar geïnteresseerd is in nieuwe titels met een levende wereld, was het wel Ghost Recon: Wildlands uit 2017: een aflevering uit de anders erg lineaire serie tactische third-person-shooters die zich afspeelde in een vrij exploreerbaar stuk Boliviaanse jungle. De beenharde speeltuin die de game voor je uitspreidt werd vorige week zelfs nog verrijkt met een nieuwe brok gratis content: in Operation Oracle duik je de jungles van de narcostaat in om een ingenieur van technologiebedrijf Skell Tech uit de kladden van de Unidad-strijders te bevrijden. De DLC introduceert ook een nagelnieuw personage: Ghost Team Leader Cole D. Walker, vertolkt door acteur Jon Bernthal.

De actie van Breakpoint verplaatst zich van Bolivia naar Aurora.

Deed die aankondiging je de wenkbrauwen al niet een beetje fronsen? Jon Bernthal is de afgelopen uitgegroeid tot een fenomeentje in Hollywood, onder meer met zijn vertolking van The Punisher in de gelijknamige Marvelreeks en rollen in films als Baby Driver en The Wolf of Wall Street. Zou Ubisoft een acteur van dat kaliber inhuren voor een morzel DLC om een twee jaar oude game weer wat onder de aandacht van de speler te brengen? Vanzelfsprekend niet: de twee downloadbare missies waaruit Operation Oracle bestaat zijn eerder een soort prequel, een 'backdoor pilot' als je wilt, voor een compleet nieuwe game uit de Ghost Recon-reeks, die op 4 oktober in de winkelrekken zal staan: Ghost Recon: Breakpoint.

Stress, vermoeidheid, honger, verwondingen, invloed van het weer: je personage wordt fysiek en mentaal op de proef gesteld.

Breekpunt

De actie van Breakpoint verplaatst zich van Bolivia naar Aurora, een eiland in de Stille Oceaan, waar dat zonet genoemde bedrijf Skell Tech een van zijn onderzoeks- en ontwikkelingscentra heeft. Walker, Bernthals personage, heeft er als leider van een bende naar de duistere zijde overgelopen commando's het boeltje overgenomen, en stuurt nu als grote 'baddie' van deze nieuwe game een aanzienlijk arsenaal militaire technologie aan. Het is - je raadt het goed - aan de speler om een einde aan de man zijn bewind te maken, en de wereld veilig te stellen voor de snode plannen die hij heeft met al die militaire speeltjes. Maar dat zal niet vanzelf gaan: in de beginsequentie van Ghost Recon: Breakpoint stort alvast je helikopter neer, en moet je het verder doen met schaarse middelen en een door jezelf gerekruteerd legertje commando's.
De schiet- en sluipactie in Breakpoint is in essentie hetzelfde als in Wildlands, maar er kwam een duidelijk overlevingsmechaniekje bij: je zult dingen moeten craften op een bivakplaats, jezelf weer moeten oplappen tijdens de strijd, enzovoort.

"Apocalypse Now was de eerste film die we keken toen we aan het design van Breakpoint begonnen."

Toen bijvoorbeeld tijdens een korte demo van de game mijn personage werd geraakt, konden zowel ikzelf als mijn teammaats kiezen wanneer het beste moment was om medische zorg toe te dienen. Tot dat moment (lees: tot wanneer het veilig was om je over de gewonden te bekommeren) bleef ik me zwaar mankend voortbewegen. Breakpoint, zegt militair adviseur en medebedenker Emil Daubon, wordt een heel andere game dan wat je misschien van de Ghost Recon-reeks gewend bent. "Stress, vermoeidheid, honger, verwondingen, invloed van het weer: je personage wordt fysiek en mentaal op de proef gesteld", zegt hij. "Er is nooit een 'perfect' in de missies. Alleen mindere gradaties van 'slecht'. Wanneer bereik je je breekpunt, het moment waarop het niet meer zeker is dat je in staat zult zijn om je missie uit te voeren?"

Special Forces-fantasie

Wat ook al niet helpt is dat Walker en de zijnen vrij makkelijk te weten komen dat je aanwezig bent: ze hebben daarvoor onder meer geavanceerde militaire drones tot hun beschikking. "In Wildlands was je altijd de jager, die een situatie binnenviel en ze naar eigen inzicht naar zijn hand zette", zegt creative director Eric Couzian. "In Breakpoint kun je snel veranderen in de prooi: je tegenstanders zijn taai, en ze hebben technologie tot hun beschikking die de strijd in hun voordeel kan doen uitvallen als je niet het allerbeste van jezelf geeft. Het 'breekpunt' waarrond de game draait zal ook niet zomaar een narratieve ingreep zijn die we zelf in de game hebben ingebouwd: het wordt een mentale strijd die we naar het hoofd van de speler willen brengen. Er is de technologie, maar ook de hele natuurlijke omgeving waarin je terechtkomt, en die je wilskracht constant op de proef zal stellen. Een van de criteria die we hanteren terwijl we die wereld ontwerpen luidt: is de game ook uitdagend zonder vijanden erin?"

"In Breakpoint kun je snel veranderen in de prooi: je tegenstanders zijn taai, en ze hebben technologie tot hun beschikking die de strijd in hun voordeel kan doen uitvallen als je niet het allerbeste van jezelf geeft."

In zekere zin, zegt Couzian, draait Ghost Recon: Breakpoint de hele propositie van de 'special forces'-held om. "Er zijn een paar goeie redenen waarom heel wat spelers graag in de huid van zo'n goedgetrainde commando kruipen: ze hebben niet alleen een ontzagwekkende fysieke kracht, maar hun interne software is ook anders bedraad: een 'special forces'-held heeft een air van onoverwinnelijkheid. Wij proberen nu dieper te gaan dan dat archetype, naar de mens die eronder zit."

Hart vol duisternis

Jon Bernthal is een kerel, zowel in de rollen die hij vertolkt als in het echt: in een interview met het Amerikaanse mannenblad Esquire vertelde hij onlangs bijvoorbeeld hoe hij ooit regisseur Oliver Stone met een koof op zijn bakkes durfde te bedreigen nadat die hem had afgekat. Tijdens datzelfde interview schoot hij de hond van een stel hipsters te hulp toen die werd aangevallen door een pitbullterriër, door zijn duim in het hol van het beest te steken. Die 'tough as nails'-kwaliteit maakt hem de perfecte grote tegenstander voor een game als Breakpoint. "Er schuilt een enorm conflict in hem", typeerde Bernthal zijn personage tijdens de aankondiging. "Hij houdt van zijn makkers, maar deinst er niet voor terug om ze de dood in te jagen om zijn missie te vervullen."

" We hebben ook intensief research gedaan naar wat er net voorbij de horizon ligt op gebied van militaire technologie."

Eigenlijk lijkt het verhaal van Ghost Recon: Breakpoint, dat met cutscenes en - voor het eerst in deze reeks - dialoogkeuzes wordt verteld, weer erg op dat van de roman Heart of Darkness van Joseph Conrad, dat in het verleden werd verfilmd als Apocalypse Now (een film van Francis Ford Coppola uit 1979) en al min of meer in gamevorm werd gebracht als Spec Ops: The Line uit 2012. De dolgedraaide militair die zijn eigen rijkje bouwt is dan ook stilaan een vast element in de popcultuur geworden, al versterkt hij hier zijn macht met technologie in plaats van met inboorlingen. "Apocalypse Now was de eerste film die we keken toen we aan het design van Breakpoint begonnen", oppert Couzian. "Maar het is natuurlijk een mix van invloeden die ons tot het verhaal van de game heeft gebracht. Het is allemaal fictie, maar het moest authentiek zijn. Daarvoor hebben we ook intensief research gedaan naar wat er net voorbij de horizon ligt op gebied van militaire technologie. Al moeten we zeggen dat heel wat dingen die we hebben bedacht al bijna in het echt bestaan."

 

Releasedatum
04/10/2019