"FIFA 21 lijkt zeker weer eerste klasse te worden maar of ze voor de prijzen gaan spelen valt nog te bezien"

"FIFA 21 lijkt zeker weer eerste klasse te worden maar of ze voor de prijzen gaan spelen valt nog te bezien"

"FIFA 21 lijkt zeker weer eerste klasse te worden maar of ze voor de prijzen gaan spelen valt nog te bezien"

“Wauw! Deze FIFA voelt echt volledig nieuw aan en barst van de verse features!” Ik kan me de laatste jaargang niet herinneren dat ik deze zin oprecht heb mogen uitspreken. EA Sports heeft al vaak genoeg het verwijt gekregen elk jaar hetzelfde paar voetbalschoenen aan z’n fanbase te geven met enkel nieuwe veters. Toch beweren ze stellig dat FIFA 21 meer dan genoeg game changers brengt. Is dit het jaar van de revolutie?

Het team achter FIFA legt dit jaar de focus op vier pijlers. Gameplay, Career Mode, VOLTA & FUT. Met heel wat nieuwe details en mogelijkheden bij het sierlijk manoeuvreren over het groene gras moet alles nog vlotter spelen. Career Mode krijgt eindelijk wat updates en FUT wordt verder ondersteund. VOLTA gaat online en krijgt een nieuwe verhaallijn.

“Het is en blijft voetbal maar er kruipt veel passie in onze nieuwe details. De kern van FIFA evolueert drastisch”, zegt gameplay producer Sam Rivera. Ik sprak met Sam en lead producer Jeff Antwi om te achterhalen waarom het volgende deel van de populaire reeks géén herhalingsoefening wordt.

9lives: “Heel wat mensen zeggen dat FIFA niet genoeg nieuwigheden in z’n jaarlijkse releases brengt. M’n vrienden verwijten me steeds “dezelfde game” te kopen. Wat kunnen jullie zeggen tegen diegenen die dit verwachten van FIFA 21?”

Sam Rivera (Lead Gameplay Producer FIFA 21): “Elk jaar doen we ons best om de gameplay nog optimaler te maken en een zo vloeiend mogelijke ervaring te voorzien. We proberen alle details te laten blinken. Sommige zaken veranderen nu eenmaal niet. Het blijft een voetbalgame. De bal blijft rond. Dat de verschillen dus soms kleiner lijken begrijp ik maar dat betekent niet dat er minder tijd in kruipt. Wij werken heel gepassioneerd aan FIFA.”

Jeff Antwi (Lead Producer FIFA 21): “Dit jaar hebben we onze focus op verschillende aspecten gelegd. VOLTA krijgt een heel nieuw hoofdstuk. Career Mode kent grote veranderingen en de gameplay voelt nieuw aan. Je zal beslist niet dezelfde game kopen als vorig jaar. Je gaat tijd nodig hebben om FIFA 21 meester te worden, ook al heb je honderden uren ervaring met onze vorige games.”

9lives: Hebben jullie het gevoel dat de sprong die jullie maken van FIFA 20 naar 21 groter is dan diegene die jullie de jaargang voordien hebben genomen?

Sam: “Absoluut. Qua gameplay zijn er enorm veel nieuwe features. Alles gaande van de details bij het dribbelen tot scherpere aanvallen en ruwere verdedigingstechnieken. Je gaat alles opnieuw onder de knie moeten krijgen. De basis blijft hetzelfde maar alles voelt veel natuurlijker aan. Spelers zijn slimmer en je hebt nieuwe manieren om dat uit te spelen. Er zijn minder chaotische botsingen in de zestien en iedereen anticipeert op jouw ingevingen.”

Jeff: “Vorig jaar brachten we met VOLTA een volledig nieuwe modus. Nu voegen we hier een nieuwe story mode aan toe plus de mogelijkheid om het online tegen elkaar op te nemen of samen te spelen. Dit wou de community absoluut zien en we luisteren heel graag. Het nieuwe verhaal is korter maar heel filmisch. We hebben voor een intense ervaring gekozen. “The Debut” begint in Sao Paulo en heeft met Kaka ook een stervoetballer als belangrijk figuur. Er zijn heel wat nieuwe modi waarin je op verschillende manieren aan een potje voetbal kan beginnen. Ultimate Team ondersteunen we met meer dan 100 icons en de mogelijkheid om je eigen stadion te maken. De liefhebbers gaan hun creativiteit mogen tonen op en naast het veld.”

Vorig jaar brachten we met VOLTA een volledig nieuwe modus. Nu voegen we hier een nieuwe story mode aan toe plus de mogelijkheid om het online tegen elkaar op te nemen of samen te spelen.

9lives: Vinden we create-your-stadium ook terug in andere spelmodi buiten FUT? In het verleden kon je ook je eigen sponsoring kiezen en meer. Dit zou zeer cool zijn om terug te zien keren.

Sam: “Helaas is de mogelijkheid om je eigen stadion te bouwen voorlopig exclusief voor FUT. Ook eigen sponsoring kunnen we niet naar Career Mode brengen. We zitten met heel wat licenties waar we ons aan moeten houden. Teams met een eigen stadion moéten hier spelen. Mede door deze regels zal je ook geen echte coach zoals Jürgen Klopp of Pep Guardiola kunnen zijn. We kunnen hen geen andere teams laten managen. Er zijn dus geen toekomstplannen voor features als deze.”

9lives: FUT wordt al jaren sterk ondersteund, vooral Career mode was toe aan enkele drastische vernieuwingen. Hoe hebben jullie dit onderdeel aangepakt?

Jeff: “We hebben in detail gekeken wat er allemaal beter kon. Je kan je spelers scherper stellen met nieuwe manieren om te trainen. Je kan je hele agenda indelen qua trainingsdagen, rustdagen en recuperatie. De “sharpness” van spelers heeft een grote invloed op hoe ze presteren. Ook zijn er nieuwe mogelijkheden qua transferbeleid. Je kan nu ook huren met aankoopoptie en andere teams zullen vaker eigen spelers betrekken bij deals. Als coach krijg je meer dan ooit volledige controle.”

Sam: “Ik kan niet wachten om alle career-fans hun reacties te horen. Het was hoog tijd dat we deze klassieker in de splotlight plaatsten. Ik heb enorm veel zin om met deze vernieuwde modus aan de slag te gaan. Ik denk dat er genoeg spelers positief verrast gaan zijn. De voorbije jaren is er weinig veranderd aan Career Mode maar dit jaar is er een echte upgrade. Iedereen zal z’n tactisch inzicht tentoon kunnen stellen.”

Jeff: “De nieuwe interactieve match simulator is hét paradepaardje dat je meer dan ooit tactisch laat denken. We spreken van een nieuwe ervaring waarbij je constant tactieken kan aanpassen én in-en-uit de match kan springen om zelf de touwtjes op het veld in handen te nemen. Ook tijdens de simulatie heb je stadiongeluid en commentaar. Je opstelling aanpassen, meer pressie zetten of individuele instructies veranderen gebeurt vingervlug.”

9lives: Is er gewerkt aan het realisme van computergestuurde uitslagen? Heel vaak kon je in FIFA 20 een competitie onmogelijk winnen als underdog omdat teams zoals PSG of Bayern München geen zes punten lieten liggen.

Sam: “Onze Career Mode expert heeft dit absoluut onder handen genomen. De goede teams blijven natuurlijk goed maar je zal niet langer PSG kampioen zien worden met 37 gewonnen wedstrijden op 38. We hebben heel wat simulaties gerund en we zagen ook dat een sterke underdog zoals Lyon een titel kon bemachtigen.”

9lives: Er was heel wat kritiek op de hoogste difficulty in FIFA 20 (Ultimate), die bij momenten gewoon oneerlijk aanvoelde. Hebben jullie dit aangepakt?

Sam: “Absoluut. Natuurlijk moet de hoogste moeilijkheidsgraad  een absolute uitdaging zijn maar we wouden mensen niet het gevoel geven dat ze tegen een robot spelen. De CPU in FIFA 21 voelt op alle momenten menselijk aan. Natuurlijk kunnen de besten je altijd gek dribbelen maar je hebt opties om een oplossing te vinden. Met de nieuwe “competitor mode” kan je jezelf nog een extra uitdaging geven. In deze mode gebruikt de CPU elke skill move quasi optimaal en haalt hij alles uit z’n skillset, zonder als een machine aan te voelen.”

Jeff: “Er zitten genoeg zaken in FIFA21 die je game changers mag noemen. De controle die je zal hebben voelt als een volledig nieuw beest aan.”

 
Releasedatum
10/06/2020

Conclusie van RoMa

Vanaf 9 oktober kunnen we ondervinden of FIFA 21 inderdaad zo revolutionair is als de developers beweren. Tijdens de presentatie van twee uur die voorafging aan dit interview kreeg ik de nieuwe features te zien. Heel wat zaken ogen zeer mooi maar hadden we eigenlijk vorig jaar al verwacht. Bug fixing en extra online features zullen amusant zijn maar kunnen evenzeer als patches worden gebracht. De veranderingen in Career zien er op het eerste zicht sterke toevoegingen uit maar dat zeiden we ook van de interview-opties in FIFA 20. FIFA 21 lijkt zeker weer eerste klasse te worden maar of ze voor de prijzen gaan spelen valt nog te bezien.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments