FIFA 18 World Cup Russia

FIFA 18 World Cup Russia

Lazlo ging alvast hands-on met de update

ma 28/05/2018
Gepreviewed door Lazlo
0 reacties

Ik vraag me nu al enkele jaren lang af wanneer sportsgames zoals FIFA of NBA2K overschakelen op een games as a service-model. Als er één type game is waar ik een langdurige support met uitgebreide updates echt bij zie passen, dan is het wel de sportsgame. Misschien is het wel een kleine stap in die richting: de World Cup-content die EA Sports als gratis update toevoegt aan FIFA 18. Ik zakte onlangs af naar Londen om die update in levende lijve te bekijken. Dit is wat mij opviel.

In een luguber zaaltje achterin de Guildford-burelen van Electronic Arts wonden de makers van de FIFA-reeks er niet al te veel doekjes om. Ramen werden strategisch verduisterd, zodat de vele beeldschermen waar pc, Switch en PlayStation-versies van FIFA 18 op prijken nog meer tot hun recht kwamen.

Volwaardige dlc, maar dan gratis

EA zette een volwaardig team aan de slag om nieuwe content klaar te stomen in het kader van de wereldbeker in Rusland, later dit jaar. Het resultaat - zoals een hoop FIFA-aficionados intussen ongetwijfeld weten - is geen volledig nieuwe titel, zoals bij vorige World Cup-edities van de game. Dit jaar krijgen we de World Cup als een dlc op ons FIFA-bord. En niet zomaar dlc, maar werkelijk als gratis downloadbare content.

En laat dat je niet verblinden, want EA Sports stak werkelijk een hele hoop moeite in deze uitbreiding. Het is alsof de uitgever post-Battlefront II beseft dat trouwe spelers een cadeautje verdienen. In de aankomende update zitten namelijk al deze features:

  • 12 officiële stadia van de 2018 World Cup in Rusland.
  • 32 officiële deelnemende teams, allemaal speelbaar.
  • Alle nationale ploegen die al in FIFA 18 zaten, en niet geselecteerd werden voor het WK (Nederland, we kijken naar jou).
  • De volksliederen van alle nationale ploegen die in de game zitten.
  • Unieke animaties van specifieke spelers die tijdens het WK zullen meespelen.
  • 3 verschillende spelmodi in een World Cup-jasje, waaronder Ultimate Team.

Na een korte introductie van de update, mocht de pers meteen zelf aan de slag met de nieuwe content. En laat me maar meteen beginnen met het goede nieuws: zelfs als de Rode Duivels er komende zomer niets van bakken in Putinland, dan hebben ze toch al een keer de wereldbeker virtueel de lucht in mogen steken dankzij ondergetekende.

Maar goed, je bent deze preview wellicht aan het lezen omdat je op hete kolen zit om hem morgen zelf aan de tand te voelen, dus laat me even ingaan op wat specifics.

De animaties en spelers zien er goed uit

Jup, dat lees je goed. Kevin de Bruyne, Fellaini, en zelfs Nainggolan (jawel hoor, Radja was er in mijn team wel bij) zien er behoorlijk goed uit. Niet dat je iets anders moet verwachten, van FIFA, dat de voorbije decennia zich enkel realistischer wist te tonen. Verbluffend is vooral wanneer de camera tijdens het volkslied over de gezichten van de meemompelende spelers rolt. Je waant je even echt in een Sporza-uitzending. Daar helpen de assets van de officiële World Cup broadcast wellicht ook wel bij, maar toch! En niet alleen ogen de spelers goed, ook hun bewegingen wanneer ze vieren wanneer ze scoren, of wanneer ze verslagen het veld afdruipen na een eliminatie, zijn allemaal bijgeschaafd en vernieuwd voor deze World Cup-content. En wat had je dan verwacht? Tuurlijk ziet dat er allemaal verzorgd uit.

Het is bijna echt

Ik heb het al even hierboven vermeld, maar het moet gezegd: je bent bijna echt naar een FIFA World Cup-uitzending aan het kijken wanneer je een wedstrijd opstart in deze update. EA vergaarde de visuele huisstijl van de officiële FIFA broadcast, dus wat je in deze update ziet, zal je komende zomer ook op live televisie zien. Daarbovenop komt natuurlijk ook het oog voor detail wanneer je naar de stadia zelf kijkt. Niet alleen zien de constructies er impressionant uit, ook de supporters dragen de juiste tenues om hun land te steunen, face paint en al. Ik zat in ieder geval meteen in de juiste stemming. Go Duivels!

Ultimate (National) Team is … speciaal

Misschien nog de meest interessante toevoeging aan deze downloadbare uitbreiding: de Ultimate Team-content. Daar speel je nu niet gewoon vanuit de naam van je favoriete club, maar werkelijk vanuit het land dat jij wil steunen komende wereldbeker. Verder werkt de modus op een relatief gelijkaardige manier als in andere jaren. Vreemd is om een hoop Brazilianen, Argentijnen, Spanjaarden en Britten in je Belgische nationale ploeg te hebben samenspelen, maar bon.

Fijn is dat er nu ook in het opstellen van je spelers gekeken wordt naar het land van afkomst. Spelers met dezelfde nationaliteit zullen zich beter voelen in het samenspel, net zoals spelers die in dezelfde league spelen. Het is een nieuw element in de chemie die spelers onderling hebben, wat natuurlijk toepasselijk is voor een World Cup-update. Toch, ondanks dat ik volledig begrijp dat een hoop spelers dit luik van deze dlc zullen kapot spelen, zie ik er de meerwaarde niet van in. Ik mis de autenticiteit van met een echte nationale ploeg te spelen in deze modus. Geef mij dus maar gewoon FUT, naast deze update.

 

Releasedatum
29/09/2017

Conclusie van Lazlo

Wie van FIFA houdt, zal ook van deze update houden. Het is een fijne toevoeging aan de game en een immens cadeau van EA om dit niveau van sterk uitgewerkte content gratis aan te bieden. Vanaf morgen, 29 mei, kan je gratis aan de slag met de World Cup 2018 update. Ik kijk er alvast naar uit om nog een keertje onze Belgen naar de eerste plaats te jagen!