"Een Batman-game, maar dan zonder Batman: dat wordt Gotham Knights"

"Een Batman-game, maar dan zonder Batman: dat wordt Gotham Knights"

"Een Batman-game, maar dan zonder Batman: dat wordt Gotham Knights"

Een Batman-game, maar dan zonder Batman: dat wordt Gotham Knights. In het verhaal van die nieuwe openwereldgame naar de bekende DC-strips stak de Gevlederde – minstens schijnbaar – de moord, waarna zijn sidekicks het boeltje moeten overnemen.

Dat Gotham Knights werd voorgesteld op het voorbije DC Fandome-online-event is geen toeval: na jaren van teleurstelling van fans te hebben moeten slikken, zijn de verschillende DC-universums – de facto meerdere in de bioscoopfilms, plus een tv-universum dat onder meer Supergirl, The Flash en Arrow aan elkaar rijgt – al eventjes weer hot bij het publiek.

Tussen de felbejubelde aankondigingen in die twee media, met onder meer het nieuws dat zowel Michael Keaton als Ben Affleck kortstondig terugkeren als Batman in een The Flash-film, landde ook de aankondiging van Gotham Knights, een nieuwe Batman-game. Al wordt het een Batman-game zonder Batman zelf, want die overlijdt in het begin van het verhaal. Of zo lijkt het tenminste. Het is nu in ieder geval aan zijn voormalige sidekicks – Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin – om ervoor te zorgen dat Gotham City, de barokke stad die onder bescherming van Batman stond, niet in chaos vervalt.

“De dood van Bruce Wayne geeft ons de kans om de status quo dooreen te schudden”, vertelde Fleur Marty, Senior Producer voor de game bij ontwikkelstudio Warner Bros. Games Montréal me. “Het laat ons toe om de vraag te stellen wat er met Gotham City zou gebeuren, en het ecosysteem van de stad, wanneer de Dark Knight niet langer aanwezig is om de balans tussen de verscheidene criminele facties, de politie, de slechteriken en de burgers te bewaren.”

Ieder zijn kunstje

Gelukkig heeft hij zijn vier leerlingen nog, die zijn goede werken zonder hem verderzetten. Ze kunnen ook allemaal – let maar eens op de trailer – even vuil vechten als de Dark Knight. “In hun kern hebben de vier helden een gedeeld dna, omdat ze allemaal op een bepaald moment zijn getraind door Batman”, zegt Marty. “Maar ze hebben ook allemaal heel afgelijnde persoonlijkheden en affiniteiten, en hun eigen persoonlijke geschiedenis, die een invloed heeft op hoe ze bewegen en vechten, hoe ze sluipen, en hoe ze een omgeving onderzoeken. Batgirl kan bijvoorbeeld een Tonfa-vechtstok hanteren om te vechten, en is getraind in kickboksen, capoeira en jiu-jitsu. Ze is ook een bedreven hacker, die haar omgeving kan inzetten als een wapen. Nightwing is dan weer een meester in acrobatie, en heeft zijn twee escrima-stokken tot zijn beschikking. Red Hood heeft een onwaarschijnlijke menselijke kracht, en kan goed om met een brede waaier aan wapens, zowel traditionele als high-tech. En tot slot is er Robin, een bedreven vechter gewapend met een uitklapbare staf en goed in een waaier aan sluiptechieken. Hun verschillende stijlen reiken spelers ook een aantal verschillende manieren aan om combat en verplaatsing te benaderen. Ze kunnen één personage kiezen voor de hele game, of switchen wanneer ze dat willen.”

Geen ‘Arkham’-game

Gotham Knights, dat volgend jaar uitkomt, wordt ontwikkeld door WB Games Montreal, een studio die in 2013 al Batman: Arkham Origins maakte. Maar laat je niet misleiden door de groezelige visuele stijl of de ruige gevechten in deze game: hij speelt zich niet af in het Batman: Arkham-universum. “We wilden dat deze game het begin van iets werd, niet de verderzetting van iets anders”, zegt Marty. “Met iedere held uit deze reeks kunnen spelers zichzelf heruitvinden tot hun eigen versie van de Dark Knight. Dat vonden we veel belangrijk.”

Dat wordt nog onderstreept door een reeks lichte actie-rpg-elementen in de game. “Die beginnen bij de ability tree, die uniek is voor iedere held”, zegt Marty. “Naarmate spelers vorderen in de game en hun personage een hoger en hoger level krijgt, ontsluiten ze nieuwe vaardigheden die het verschil tussen de vier helden meer en meer in de verf zullen zetten. Maar ook craften zal een belangrijke rol spelen. Tijdens je omzwervingen en gevechten kun je blauwdrukken en materialen verzamelen waarmee je nieuw materieel bouwt, van een nieuw pak tot een serie wapens voor korte of lange afstand. Dat craften gebeurt overdag, wanneer je in de Belfry bent, een geheime basis in de belfort-toren van het oude Wayne-gebouw.”

Als in de strip

Gotham Knights is gebaseerd op een DC-stripreeks met dezelfde naam, die tussen 2000 en 2006 liep. Maar er zitten ook elementen in uit de Batman-stripserie ‘The Court of Owls’ tussen 2011 en 2016. “Onze game draait echter op een origineel verhaal”, zegt Marty. Een andere gelijkenis met die gelijknamige strips: de slechteriken spelen een belangrijke rol. Marty weer: “Zonder slechteriken hadden we geen game. Ze horen gewoon bij het ecosysteem van Gotham City, en we denken graag dat ze zelfs een beetje ondersteboven zijn van het overlijden van Batman. Dat ze, nu hun aartsvijand verdwenen is, zich afvragen: wat moet ik nu doen?”

Naast de helden en de slechteriken wordt ook de stad zelf een van de grote sterren van Gotham Knights. “De stad bestaat uit vijf stadsdelen, die elk ook nog hun eigen districten en buurten hebben, over verscheidene eilanden heen, met elkaar verbonden via bruggen”, zegt Marty. “We steken veel werk in de dichtheid en gelaagdheid van de stad. We willen een decor leveren waar de speler nacht na nacht naar wil terugkeren om de straten te patrouilleren en de misdaad te bestrijden. Ieder stadsdeel zal ook de invloed toenen van een van de stichtende families van Gotham City, niet alleen in geleding en architectuur, maar ook in het soort winkels of de bevolking die je zult tegenkomen. Op een globaal plan wilden we dat Gotham City lijkt op een grote stad aan de Amerikaanse oostkust, maar ze heeft vooral haar eigen visuele identiteit. Boven alles wilden we dat Gotham City levend en bevolkt aanvoelt. Het is voor de  burgers van Gotham dat onze helden vechten.”

 
Releasedatum
01/02/2021

Conclusie van Ronald

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments