DiRT 5

DiRT 5

DiRT 5

Na de strakke rally-ervaring van Dirt Rally 2.0 vorig jaar, voelden ze bij de Britse racespecialist Codemasters dat ze het voor een volgende aflevering van hun reguliere DiRT-reeks wat gekker kunnen doen. En dat hebben ze dus ook gedaan met het kleurrijke DiRT 5. De game komt in oktober uit, maar wij speelden alvast een exclusieve demo.

Codemasters, het Britse gamehuis dat zich heeft gespecialiseerd in racegames, is weer goed bezig. Ze hebben natuurlijk editie 2020 van hun jaarlijkse F1-licentiegame in de steigers staan, namen eind vorig jaar Slightly Mad Studios over waardoor gametopper Project Cars nu onder hun vleugels zit, en ze haalden zonet de officiële licentie op World Rally Championship binnen.

Waardoor de betere rallygames, die ze altijd al hebben gemaakt met hun DiRT-serie, vanaf 2024 wellicht niet langer 'officieus' zullen zijn. Maar eerst komt er, in oktober van dit jaar, nog even een 'gewone' DiRT-game uit. DiRT 5 wordt in ieder geval wat gekker dan je misschien gewend bent: meteen nadat je in de game duikt merk je al dat de makers zich helemaal hebben laten gaan in de pret die gemoeid kan gaan met het door de modder baggeren met een opgevoerde racebak.

Je carrière zal van commentaar worden voorzien door Troy Baker en Nolan North.

DiRT Rally 2.0, hun vorige exploot, was met opzet een bloedernstige rallygame. "En dus vonden we dat we met DiRT 5 wat gekker konden doen", zegt Robert Karp, development director bij Codemasters. "Onze nieuwe game is groter, breder, stouter, kleurrijker. Het is meer dan rally."

Vettig prettig

Wat Karp met dat laatste bedoelt, merk ik meteen wanneer ik de persbèta naar m'n Steam-bibliotheek trek en de game in gang duw. In de discipline Ultra Cross ploeg ik met een VW Race Touareg door een rallycircuit in Henningsvaer, Noorwegen. Meteen valt het locatiegevoel op dat Codemasters in de game proberen te steken: ver in het decor zie je de karakteristieke veelkleurige gebouwen van een middelgrote Scandinavische stad, en delen van het tracé moeten ook over verharde weg worden gereden.

In de Career Mode bouw je zowel je wagens als je carrière uit, inclusief sponsors.

Een beslist drassiger parcours vat ik vervolgens aan in de tweede discipline, de Land Rush, die ik met een 'superlite'-zandbuggytje rijd: een Ariel Nomad Tactical. Dat wroet lekker diep in de aarde van het circuitje op het Chinese platteland, waar de deelnemende bakken ook dichter op elkaar zitten: op een bepaald moment hobbel ik, na kortstondig naar de derde plaats te zijn verwezen, tijdens een sprongetje over de wielen van de nummers één en twee om de toppositie te heroveren. Sweet!

In de Stampede-discipline, in het Tijuca National Park in Brazilië, knal ik met een flink opgepierde Lafitte G-Tec X-Road door een zo mogelijk nog zompigere bodem, die ook nog eens meer reliëf heeft dan die van het zonet doorploegde Chinese parcours. En in de Sprint-race, tot slot, moet ik al snel de kunst van het tegensturen leren omdat ik een licht voertuigje door een rond circuit moet zien te baggeren.

 

Stemmetjes

Daarmee heb ik nog maar een kleine selectie gespeeld uit al het lekkers dat DiRT 5 volgens Karp te bieden zal hebben. "Variatie wordt het sleutelwoord", zegt hij. "We hebben een dozijn voertuigklassen, van klassieke rallywagens uit de jaren 80 en 90 tot Rally GT-voertuigen als de Porsche 911 RGT. Je speelt in meer dan 130 events, op tientallen speciaal door onszelf gescoute locaties, zoals ook Roosevelt Island in New York, de omgeving van Kaapstad, en welbepaalde locaties in Nepal en Marokko."

In de Career Mode bouw je zowel je wagens als je carrière uit, inclusief sponsors die ineens je loopbaan financieel wat makkelijker kunnen maken. "Het zijn waarachtige rallysponsormerken, maar het is geen vorm van in-game-advertising", zegt Karp. "We hebben een licentie genomen op die merken omdat ze de rally-ervaring, ondanks het feit dat we deze game wat bouder en kleurrijker hebben gemaakt, authentiek maken."

Je carrière zal van commentaar worden voorzien door twee al even kleurrijke sujets, wier stem werd ingesproken door videogame-oudgedienden Troy Baker en Nolan North. Jawel: Joel uit The Last of Us en Nathan Drake uit Uncharted, binnenkort te horen als commentator in een rallygame. "De pret die we willen presenteren in DiRT 5 had komisch stemtalent nodig", zegt Karp. "Dat is iets waarmee je de twee acteurs in kwestie niet meteen zult vereenzelvigen, maar het zijn natuurlijk twee gasten die hun stiel kennen. Ze werkten vanuit een script dat we voor hen hadden uitgewerkt, maar een deel van de betere vondsten in hun commentaar spruit voort uit hun improvisatietalent."

 
Releasedatum
10/09/2020

Conclusie van Ronald

Na het bloedserieuze DiRT Rally 2.0 zijn we wel aan een game als DiRT 5 toe. Rallygames zijn een relatief toegankelijk subgenre onder racespellen, omdat de bakken die je bestuurt meestal over vierwielaandrijving beschikken en dus uitschuivers makkelijker kunnen worden gecorrigeerd. Maar dan heb je natuurlijk het soort game nodig dat die baggerpret net omarmt. Lijkt wel goed te komen met deze.

1 reactie

Bring it! Biglaugh

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments