Diablo IV

Diablo IV

"Alles wat we tot nu toe weten over de nieuwe Diablo"

ma 04/11/2019
Gepreviewed door Michael
0 reacties

Een releasedatum? Kregen we niet, en geen haan die daar naar kraait. Het allerbelangrijkste is dat we de eerste beelden van Diablo IV hebben gezien, dat de Diablo Immortal-kater werd doorgespoeld en dat de authentieke sfeer op het eerste zicht behouden blijft. Slechteriken als Diablo himself en Maltheal maken plaats voor Lilith, die na haar afwezigheid in Diablo III terug van de partij is. Ik bekeek de BlizzCon-panels, las alle posts van Blizzard zelf en hieronder vinden jullie een samenvatting van alle informatie die reeds gekend is.

De ontwikkelstudio was tijdens BlizzCon 2019, hun eigen conventie die het voorbije weekend heeft plaatsgevonden, allesbehalve karig met de informatie over Diablo IV. Toch sprongen bepaalde nieuwtjes harder in het oog dan andere; zo zal Diablo IV bijvoorbeeld komaf maken met het opzet van een spelwereld zoals we deze in het genre kennen. Blizzard schakelt over op een openwereld, waarin vijf aparte regio’s aan elkaar gelinkt zijn. Binnen zo’n regio zal je geen enkel laadscherm tegenkomen, maar wie je wel tegen het lijf zal lopen… Daar kan ik onmogelijk een antwoord op geven.

Diablo IV zal tegelijk op pc, Xbox One en PlayStation 4 verschijnen.

Je deelt de Diablo IV-wereld namelijk met andere gamers, zodat de ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om allerlei activiteiten te implementeren. Zo zal Sanctuary levendiger dan ooit aanvoelen en weet je nooit op voorhand wie of wat je pad zal kruisen.

Vijf classes

Wie al siddert en beeft bij de gedachte dat willekeurige idioten hun spelervaring gaan verpesten … Die paniek is compleet overbodig. De delen van de kaart waarbinnen bepaalde queesten zich afspelen, blijven voorbehouden voor jou als avonturier en opjager van het kwaad. Daarna varieert het aantal spelers dat in elkaars synchrone wereld rondhuppelt; bij grotere evenementen zal dat aantal hoger liggen dan erna. Sanctuary blijft een hell hole en het is niet de bedoeling dat je je er te veilig voelt. Dat is ook de reden waarom er in dorpjes een pak meer spelers simultaan op je scherm zullen verschijnen.

De Barbarian kan in totaal vier wapens meezeulen, waarvan twee 2-handers en twee 1-handers.

Medespelers waarmee je in een groep zit, kunnen zonder probleem inpikken bij de opdracht die jij op dat ogenblik probeert te voltooien, en de beide consoleversies – Diablo IV zal tegelijk op pc, Xbox One en PlayStation 4 verschijnen – krijgen een couch co-op voor twee spelers. PVP is overigens niet rechtstreeks gelinkt aan dit gegeven; de open wereld hangt niet samen met het al dan niet aangevallen worden. Dat is een keuze die je nog altijd zelf mag en moet maken.

In co-op spelen met je vriend(in) vanuit je zetel behoort ook tot de mogelijkheden.

Uiteindelijk zal Diablo IV vijf classes krijgen, maar tijdens de aankondiging kregen we er daar voorlopig maar drie van te zien. De Sorceress combineert ijs-, vuur- en bliksemmagie en moet die toverspreuken constant gebruiken om uit de vuurlinie te blijven. Het wordt de meest fragiele vechter tegen het kwade en wanneer de situatie echt ernstig wordt, kan ze zichzelf in een onsterfelijke bliksemvuurbal transformeren om zo van de ene naar de andere snoodaard te vliegen. De Barbarian moet daar zowat het tegenovergestelde van belichamen; met z’n stevige mêlee-aanvallen en dito verdediging moet hij geen schrik hebben om de arena te betreden.

Deze keer geen Real Money Auction House. Oef.

Hij kan in totaal vier wapens meezeulen, waarvan twee 2-handers en twee 1-handers. De laatste, reeds getoonde class is de Druid, die tussen zijn menselijke vorm, weerwolf en een gigantisch gevaarlijke beer kan wisselen. Hij zet de aarde en de weersomstandigheden naar z’n hand om het de ontelbare demonen moeilijk te maken.

Een vrouwelijke antagonist

De belangrijkste demon, de enige echte antagonist(e) van Diablo IV, is Lilith. Zij is de dochter van Mephisto, een van Diablo’s broers, en eigenlijk kreeg ze tot op heden bijzonder weinig screen time van de Diablo-verhaalschrijvers. In Diablo II dook ze enkel op tijdens het Pandemonium-event, in Diablo III werd er enkel over haar gesproken, maar nu sleept ze dus de hoofdrol in de wacht.

 

Het bloederige ritueel waarmee ze tot leven wordt gewekt is echter geen leuke voorbode, want als dat een voorsmaakje moet zijn van de algemene sfeer, gaan we nog veel lugubere taferelen moeten doorstaan. Niet dat iemand daarom zal malen, en de ontwikkelaars zeggen het zelf: de sfeer wordt heel erg donker. Ze willen je zelfs een claustrofobisch gevoel geven, al zal dat vooral op de vele dungeons gericht zijn.

Die blijven, hoe kan het ook anders, volledig willekeurig gegenereerd, in tegenstelling tot de spelwereld die wel eenzelfde lay-out respecteert doorheen verschillende spelsessies. Hier en daar zal een ‘buitenzone’ echter ook als dungeon worden geprogrammeerd, zodat je, ook al lijkt het alsof je gewoon buiten wandelt, toch voor verrassingen kan komen te staan. Eén van de grootste verrassingen, die tot nu toe werden onthuld althans, wordt Ashava. Deze baas is zo groot dat de camera moest worden aangepast om hem in beeld te krijgen.

Het basisspel zal net zoals bij Diablo III op een bepaald ogenblik een volwaardige uitbreiding krijgen.

Dubbele primeur, want het wordt ook de eerste world boss die je dus met de medespelers in een opengesteld deeltje van Sanctuary moet zien te overwinnen. Hier overigens nog enkele weetjes die niet meteen belangrijk zijn voor de gameplay, maar wel voor de algemene kwaliteit van Diablo IV:

  • Het basisspel zal net zoals bij Diablo III op een bepaald ogenblik een volwaardige uitbreiding krijgen.
  • Er wordt niets voor echt geld verkocht waar je sterker van kan worden. Dit betekent dus dat het Real Money Auction House-fiasco zichzelf niet zal herhalen.
  • Het spel kan enkel online worden gespeeld; offline is niet mogelijk.
  • Legendaries worden zeldzamer dan in Diablo III.
  • Er komen opnieuw Seasons in Diablo IV.
  • Er is vanzelfsprekend een Hardcore-modus.

 

Releasedatum
2020

Conclusie van Michael

Er valt nog van alles te ontdekken over Diablo IV, en ik kan haast niet wachten om met een eerste bètaversie aan de slag te gaan. Alles wat we al weten, klinkt me echter als muziek in de oren. Ik ben vooral benieuwd welke twee andere classes er zullen worden aangekondigd en welke bazen we allemaal mogen bekampen. Wordt ASAP vervolgd!