Diablo III: Eternal Collection (Switch)

Diablo III: Eternal Collection (Switch)

"Ah, New Tristram. The Slaughtered Calf Inn"

ma 22/10/2018
Gepreviewed door Ronald
0 reacties

Alsof we nog niet genoeg Diablo III hadden gespeeld, duikt Blizzard Entertainments dungeon crawler binnenkort ook op de Nintendo Switch op. Waarom zijn die twee verdorie zo'n goeie match?

Ah, New Tristram. The Slaughtered Calf Inn. De campagne van Diablo III voelt altijd een beetje als thuiskomen. Dat is een sentiment waarop Blizzard Entertainment de afgelopen jaren al een paar keer heeft gebankierd: na de release van de originele game, in 2012 op de pc, kwam er een consoleversie in 2013, en een upgrade naar de huidige generatie consoles een jaar later. En nu, na nog eens vier jaar, mogen we ons dus aan de Eternal Collection verwachten, een nakomertje voor de Nintendo Switch.

De visuele kracht van de console is niet dezelfde als die van de PS4 en Xbox One, natuurlijk, maar toch voelt alles weer enorm vertrouwd aan wanneer ik Act I van de campagne opstart, in de kantoren van Nintendo in het Nederlandse Nieuwegein. Tot het verhakkelen van de tegenstanders, en het draineren van hun levensbalkjes, toe.

Korte speelsessies

Diablo III spelen is een soort zintuiglijke comfort food, als die favoriete smaak van roomijs waarvan je altijd een bakje in de diepvries hebt staan voor na een lange, slepende werkdag. Dat maakt er meteen al een goeie match van voor de Nintendo Switch: het is in de eerste plaats een game die op behaaglijke repetitie draait, en waar je - ondanks de verhaalcampagne waarin je makkelijk dertig uur verloren kunt leggen - altijd in en uit springt. Dat geldt zeker voor de Switch-versie, waarin de Adventure Mode, een modus waarin je met twee tot vier spelers tegelijkertijd ondoden kunt fileren, wat naar voren werd getrokken.

On the move

Door dat hoge inspring-gehalte is ook de draagbaarheid van de Switch een sterke factor. Het feit dat je Diablo III nu ook op de trein kunt spelen zal ongetwijfeld charmant klinken voor een aantal spelers. En natuurlijk is het schermpje van de Switch, met zijn 720p-resolutie, een stap terug ten opzichte van zelfs de smartphone waarmee je rondloopt. Zelfs op een tv-scherm is de Eternal Collection een forse stap terug ten opzichte van de knapperige Ultimate Evil Edition die we inmiddels ook al meer dan vier jaar geleden op de consoles zagen verschijnen. Maar bij Diablo III heeft dat nooit een échte rol gespeeld: waar het om draait in deze game is de verslavende cadans van iedere uithaal die je maakt naar de monsters die je belagen. Diablo III spelen is, zo merkte ik meteen nadat ik de game opstartte op de Switch, 'los' gaan.

Bijpriegelen

De controls, die de game goeddeels overnam van de Ultimate Evil Edition, werken in ieder geval strak, zowel op het grote als het kleine scherm. Dat laatste zit wel een beetje in het nadeel omdat er op bepaalde momenten wel érg veel informatie op het scherm verschijnt. Dat blijft, ook tijdens deze tweede sessie met de game, mijn voornaamste bezorgdheid. Maar die dichtheid aan gegevens komt vooral door de diepte die in de game en zijn systemen zit: de ware kunst van Diablo III spelen, los van de behendigheid in het aanvallen, zit in het constant bijpriegelen van je personage, diens uitrusting, en - vooral! - diens skills. Door een paar juiste keuzes te maken uit de 'loot' die je deel wordt nadat je de game een tijdje hebt gespeeld, geef je je personage ook een paar passieve vaardigheden mee, die het meevechten in de eeuwige strijd tussen goed en kwaad weer wat vlotter en aangenamer maken.

 

Releasedatum
02/11/2018

Conclusie van Ronald

De constante flow van de actie, samen met de duurzame complexiteit van het achterliggende rpg-systeem, zorgen ervoor dat Diablo III goed tot zijn recht lijkt te komen op de Switch. We zagen het afgelopen jaar een hoop zogeheten 'core'-merken de sprong naar de Nintendoconsole maken, en het is nog maar de vraag of Switch-eigenaars daar wel écht op zitten te wachten. Maar Diablo III toonde me in ieder geval weer dat de game een paar onvermoede matches vertoont met het toestel.