Civilization VI: Gathering Storms

Civilization VI: Gathering Storms

"De uitbreiding pakt de mid-game van het strategiespel eindelijk aan"

ma 11/02/2019
Gepreviewed door Lazlo
0 reacties

De opwarming van de aarde houdt niet alleen de jeugd in ons land in de ban. Ook Firaxis, de studio achter de succesvolle strategiereeks Civilization, voelt het warm worden. Niet alleen in de fysieke wereld waar wij met z’n allen geleidelijk aan ons kookpunt bereiken, ook in-game, met de Civ VI-uitbreiding Gathering Storms. Alvast een eerste blik op de uitbreiding voor z’n release komende donderdag.

In Gathering Storms breidt Firaxis de complexiteit van zijn langlopende strategiereeks uit met natuurlijke én diplomatieke elementen. Zo introduceert het team achter de uitbreiding nieuwe omgevingselementen zoals vulkanen, geisers en uiteenlopende soorten stormen, naast een nieuw diplomatiek orgaan dat om de zoveel tijd de koppen bijeen steekt om over enkele politieke kwesties te stemmen.

De waterspiegel stijgt

De alledaagse klimaatproblemen, die een steeds uitgebreidere rol spelen in onze media, steken ook in Gathering Storms de kop op. Zo zal je grondstoffen opsouperen in het opbouwen van je natie. In de latere fases van de game drijf je met steenkool, olie of uranium de energie aan voor enkele geavanceerde gebouwen en upgrades. Dat zal enkele herkenbare problemen opleveren.

De uitbreiding pakt de mid-game van het strategiespel eindelijk aan.

Grondstofschaarste is één ding, maar ook het smelten van de poolkappen door de uitstoot die je produceert heeft zijn effect op de gameplay. Wanneer het water in-game stijgt, komen steden aan de waterrand in gevaar en moeten zij tiles inleveren. De upgrades die ze aan die tiles toedienden, vallen letterlijk in het water. Drastisch, en voornamelijk invloedrijk in de latere tijdperken van een spelletje Civ VI.

Het leven is aan de durvers

De natuurlijke spelelementen hebben gelukkig ook hun voordelen. Zo kan je in vulkaangebied genieten van extra vruchtbare grond, die je helpt sneller resources te verzamelen om jouw eigen stukje beschaving uit te bouwen. Het nadeel is dan natuurlijk weer dat die vulkaan te pas en te onpas actief durft te worden, wat bij een uitbarsting weer in het verlies van wat tiles resulteert. Het leven is aan de durvers, en aan spelers die snel willen schakelen in de meta van de game.

Een eigen Verenigde Naties

Naast de natuurlijke toevoegingen aan de Civilization-formule introduceert Firaxis het World Congress. Na enkele opbouwende eerste tijdperken, steken de grote leiders die meespelen de koppen samen om enkele politieke kwesties te bespreken. Om de dertig beurten worden er enkele vragen aan alle spelers gesteld, die dan met een nieuwe currency genaamd Diplomatic Favors kunnen stemmen op de uitkomst die zij het liefste willen zien.

De opwarming van de aarde houdt niet alleen de jeugd in ons land in de ban.

Zo kan er een voorstel op tafel gegooid worden waarin je ofwel 50 % minder goud moet neertellen om een militaire unit aan te maken, ofwel 100 % moet bijbetalen voor iedere militaire uitbreiding. Ervaren Civ-spelers zullen meteen merken dat dit een noemenswaardige impact kan hebben op het spelverloop, gezien de beslissingen tijdens deze “vergadering” heel wat invloed hebben op jouw prioriteiten.

Nieuwe winstformule

Aan de hand van de World Congress kan je ook een nieuw overwinningsdoel nastreven. Een diplomatic victory is het resultaat van slim gebruik van de Diplomatic Favors. Die Favors kan je trouwens op uiteenlopende manieren verdienen. Door het helpen van stadstaten, bijvoorbeeld, of het samenwerken met andere naties. Wie veel Favors weet te verzamelen, zal op andere momenten beloftes van spelers kunnen afdwingen, zoals de belofte om steden niet in de directe omgeving van jouw natie te settelen. Door veel samenwerking met andere naties zullen specifieke leiders ook eerder geneigd zijn met je samen te spannen wanneer een andere tegenstander je de oorlog verklaart.

 

Releasedatum
21/10/2016

Conclusie van Lazlo

Civilization VI: Gathering Storms speelt niet alleen in op actuele thema’s die voor ons in een verkiezingsjaar maar al te vaak in de media opduiken. De uitbreiding zorgt er ook voor dat de mid-game van het strategiespel eindelijk aangepakt wordt. Waar die eerder wat plat viel, is er nu de extra politieke laag waar je voortdurend rekening mee moet houden. Donderdag ligt Gathering Storms in de rekken, en kan je van ondergetekende een volwaardige review verwachten. Tot dan!