Borderlands 3

Borderlands 3

10 dingen die je moet weten over Borderlands 3

do 02/05/2019
Gepreviewed door Raf
0 reacties

Wanneer dit online gaat zit ik waarschijnlijk nog in Los Angeles. Daar nodigde Gearbox immers uit voor de eerste Borderlands 3 gameplaydemo hands-on. Als veteraan en fan van de vorige Borderlands-games moest ik daar gewoon bij zijn. Gearbox en 2K pakten het daar groots aan, met een kick-ass locatie, maar ik neem aan dat jullie meer geïnteresseerd zijn in mijn indrukken van de game dan in een reisverslag vol hamburgertent-scores en stripclub-anekdotes.

1. Borderlands 3 is 200% Borderlands

Wie de vorige Borderlands-titels gespeeld heeft zal zich meteen thuisvoelen in Borderlands 3. Het handgetekende cartoony visuele stijltje is helemaal terug, net als die onnozele tot volledig van de pot gerukte humor. En dan heb ik het nog niet gehad over de miljarden mogelijke wapenconfiguraties. Bovendien treden er ook heel wat bekende gezichten aan. Zo zag ik Maya, Moxxi, Hemlock, Rhys, Ellie en natuurlijk Claptrap. Verder vocht ik zij aan zij met Lilith (nu de commander van de Crimson Raiders) en met Zer0. Van Handsome Jack helaas nog geen nieuws. Ik weet dat hij dood is, maar toch…

2. Groter en meer

Borderlands 3 is groter dan zijn voorgangers. Groter in locaties omdat je nu met het ruimteschip Sanctuary 3 tussen verschillende, visueel heel gevarieerde, planeten zal fast travellen. Die Sanctuary 3 doet ook dienst als centrale hub. Groter in aantal wapens en oké, dat klinkt onwaarschijnlijk, maar weet dat heel veel wapens deze keer een alternatieve vuurmodus hebben. Denk machinegeweren die dubbelen als shotgun en, omdat dit Borderlands is, mag je nog veel meer out of the box denken. Ook groter is het aantal bosses en sub-bosses.

3. Coöp is terug. En hoe!

Borderlands 3 is perfect solo (en goed om weten: offline) te spelen, maar online of split-screen-coöp is absoluut een optie. Je kan daarbij kiezen voor de klassieke coöp, waar vijanden en loot het level van de host-speler hebben. En waar loot ook in de virtuele klauwen terechtkomt van de speler die deze klauwen er het eerst op kan leggen. Maar deze keer kan je ook opteren voor loot-instancing en enemy-balancing. Het eerste betekent dat iedereen loot op zijn level vindt (en niet van de anderen kan inpikken). Het tweede betekent dat spelers van verschillende levels precies zoveel schade aan vijanden toebrengen als ze in een solo-game van hun level zouden doen.

4. Instappen in plaats van inhalen

Hoewel Borderlands 3, zoals gezegd, veel bekende gezichten opvoert, is het verhaal helemaal nieuw en perfect toegankelijk voor wie met deze aflevering zijn eerste stappen in dit universum zet. Het begint allemaal weer op de altijd gevaarlijke planeet Pandora en ook deze keer wordt jouw personage gerekruteerd als een zogenaamde Vault Hunter. De rode draad is het uitschakelen van een nieuwe kult: de hypergewelddadige Children of the Vault, onder leiding van de psycho-, socio- en van alles anders -pathische Calpsyo Twins, Troy en Tyreen. Die komen af en toe langs in hologram-vorm en zijn een soort gecondenseerd sap van het slechtste in millennials en rijkeluiskindjes … die in hun kinderjaren veel ‘operaties’ uitvoerden op hun hamsters.

5. De gameplay swingt als …

… de spreekwoordelijke tiet. De gunplay spettert. Van de impact op de vijand, over de vaak elementaire wapens, gestoorde alternatieve vuurmodi tot de nog gestoordere effecten als je zo’n wegwerp Tediore-wapen naar de vijand smijt en dat vervolgens als een kaatsbal (en bij elke bots ‘auw’ roepend) door het decor stuitert. Of de vijanden scheldend achternaloopt. Of, waarom niet, in een wolk van doelzoekende rakketten explodeert. Je mobiliteit én de omgevingen zijn groot genoeg om je eigen tactiek te kiezen en de variatie in vijanden houdt het boeiend as f*ck.

6. Zane Flynt is de man

Deze Operative is een van de vier personages waaruit je kan kiezen. De Operative met een Schots accent en een ego van hier tot in het Borderlands-equivalent van Tokyo. De andere drie te kiezen spelpersonages zijn de mystieke Siren Amara. De Beastmaster Robot FL4K en de Gunner Moze. Zane is de enige van de vier die twee skills tegelijk kan equippen. Skills die je met elk volgend level kan tweaken met upgrades en augments. Die op zich zorgen ervoor dat zelfs twee Zanes na level 12 al lang niet meer hetzelfde spelen.

7. Zane Flynt is de man – part II

De twee skills die ik voor Zane koos waren de SNTNL-drone en de Digi-Clone. Die eerste is uitgerust met een vrij krachtig machinegeweer en spreekt voor zich, die tweede is echter meer dan een hologram van jezelf. Zie het als een hologram dat net zo hard uithaalt als jij en waar je wanneer je maar wil naar kan overschakelen om de rollen tussen spelpersonage en kloon te switchen. Perfect om je snel uit een hachelijke situatie te redden of om de aandacht van de vijand eerst naar je toe te trekken … om hem dan vanuit een andere hoek te grazen te nemen.

Voor het eerst heb je een eigen, persoonlijke ruimte in de game. Die komt in de vorm van een kamer op dat ruimteschip. Een kamer die je zelf kan inrichten, onder andere met je favorieten wapens op de muur. De Sanctuary 3 is groot met meerdere niveaus en je vindt er naast de shops en upgrade-stations voor alles van wapens tot je personage en voertuigen ook een shooting-range. Gelukkig dat er ook heel veel shortcuts zijn, zodat je niet telkens diezelfde reeks trappen en gangen te happen krijgt om van de brug naar de hangar te gaan waar je dropship je naar het planeetoppervlak van de dag brengt en omgekeerd. Dat slimme stroomlijnen zie je ook in andere details. Zo moet je bijvoorbeeld bij zo’n ammo-station dat niet langer activeren om dan via een menuscherm je munitie aan te vullen. Gewoon op de juiste knop duwen als je in de buurt bent en je bent gelijk wat geld lichter en wat kogels rijker.

 9. En ook nog:

Borderlands 3 zal geen micro-transacties tellen. De game ziet er heel vertrouwd uit, maar draait op een nieuwe engine. De Sanctuary 3 telt een station waar je loot die je onderweg verloor, terug kan oppikken. Het mechanisme waarmee je terug in de strijd kan komen door leegbloedend nog snel een vijand neer te maaien is er weer. Daarnaast kunnen NPC’s je ook terug op de been helpen. Maya is helemaal ‘Jedi-gegaan’ in Borderlands 3. Naast ijs, elektriciteit en vuur is radioactiviteit nu een element in omgevingsgevaren, granaten en munitie. De wapens van de Atlas Corporation hebben een tracking optie. Tag een vijand en al je in het wilde weg geknalde kogels vinden automatisch hun doel. Er zijn baristabots en uiteraard hebben die een hipstersnor.

10. Ik wil meer spelen.

Euh, hoeft geen verdere toelichting, dacht ik zo.

 

Releasedatum
TBA

Conclusie van Raf

De gameplaydemo en mijn hands-on met Borderlands 3 hebben me verschrikkelijk veel zin in deze game doen krijgen. Ik heb moeite om iets negatiefs over deze game te vinden. Al hoop ik nog wel dat ze Handsome Jack er op een of andere manier toch terug in krijgen. Hoe sterk het verhaal wordt, dat is nog afwachten, maar met de gameplay, de personages (speelbare en niet-speelbare) zit het al strakker dan … iets heel, heel erg strak.