Blacksad: Under the Skin

Blacksad: Under the Skin

Gespeeld op gamescom

vr 27/09/2019
Gepreviewed door Lazlo
0 reacties

Als je het net zoals ik ongelooflijk jammer vindt dat Telltale Games de boeken toe deed vorig jaar, dan staat Blacksad: Under the Skin waarschijnlijk ook op jouw radar. De game ademt dezelfde sfeer en gameplay die Telltale Games zo kenmerkte. Ik was dan ook laaiend toen ik ontdekte dat ik de game zelf aan de tand mocht voelen tijdens gamescom.

Blacksad is een comicbook-serie met een uitgesproken film noir-sfeertje. De hoofdrolspeler, naar wie de reeks vernoemd werd, is een eenzame detective die moeite heeft iedereen rondom hem tevriend te houden. Blacksad speelt zich letterlijk af in een tijd (of toch, universum) waarin dieren (nog) spraken. Die bewuste dieren vertolken dan ook de uiteenlopende personages in de serie. Tel die zaken bij elkaar op en je krijgt een unieke cocktail die wel eens in de smaak zou kunnen vallen.

Out of the boks

In Blacksad: Under the Skin wordt de uitbater van een lokale boksclub in New York dood teruggevonden in zijn zaak. De man bengelt aan een dik stuk touw boven de boksring waar meerdere supersterren in het verleden al de klappen van de zweep - of toch: bokshandschoenen - leerden. Alles wijst naar zelfmoord … tot Blacksad zich ermee gaat bemoeien.

Blacksad is een comicbook-serie met een uitgesproken film noir-sfeertje.

De gameplay van Blacksad voelt behoorlijk herkenbaar aan. Net als in de populairste Telltale-titels krijg je rechtstreekse controle over het hoofdpersonage. Er komt dus redelijk weinig “point and click” bij aan te pas, wat niet wil zeggen dat je van tijd tot tijd niet een omgeving zal moeten uitkammen op zoek naar aanwijzingen. Ook quick time events maken hun opwachting in het spel om de actie-sequenties wat meer interactiviteit te geven. Een gameplaykeuze die wellicht herkenbaar klinkt voor iedereen die titels als The Walking Dead of The Wolf Among Us speelden. Om de vergelijking helemaal compleet te maken, zal je in deze game ook beslissingen nemen en dingen in conversaties zeggen die later nog een rol spelen in het ontluikende verhaal.

Houterig

De Telltale-games waren notoir voor performance issues die gepaard gingen met de verouderde engine waar de studio mee bleef doorploegen. Blacksad: Under the Skin geeft daardoor al een iets vlottere indruk. Ik moet wel bekennen dat het spel toch ook die kenmerkende houterigheid terug ziet komen in de uiteenlopede personages. Er zijn ook heel wat laadschermen waar je doorheen moet terwijl het verhaal zijn gangetje gaat.

Ik speelde om en bij een uur van de game. Daarin kreeg ik al enkele uiteenlopende locaties te zien, allemaal met een uiterst herkenbare fifties-sfeer. Op vlak van presentatie lijkt de boel zeker goed te zitten. Ook het stemmenwerk is tot dusver van de bovenste plank. Al snel word ik meegezogen in een verhaal vol intriges, waarin een gebroken familie en een corrupte sportwereld glansrollen wegkapen. Dit smaakt zeker naar meer. Al is het maar om het gat dat Telltale Games achterliet met iets op te kunnen vullen.

 

Conclusie van Lazlo

Blacksad: Under the Skin belooft een herkenbare spelervaring te worden voor fans van de recentere Telltale Games-avonturentitels. Het verhaal had me voor dat eerste uurtje in ieder geval al bij de kraag. Benieuwd naar hoe dat zal aflopen.