Back 4 Blood

Back 4 Blood

Back 4 Blood

Wat als er een échte zombie uitbraak zou plaatsvinden? Je zet je televisie aan en ziet het speciale nieuwsbericht. De wereld ligt plat. Hordes verplaatsen zich doorheen België. Welnu, ik weet wat ik zou doen. Ik bel m’n vrienden en zeg “jongens, het is zover!”

We hebben het er op café al vaak genoeg over gehad. We zetten het lokale shoppingcentrum af en maken er onze uitvalsbasis van. Genoeg voeding, maakbare wapens en beweegruimte om horde na horde aan te kunnen.

Hoeveel virtuele zombies wij al hebben neergemaaid? Ontelbaar. En er lijken er nog veel meer aan te komen in Back 4 Blood.

Turtle Rock Studios is vooral gekend van Left 4 Dead. De co-op zombie first person shooter knalde het genre rechtstreeks richting populariteit. Sindsdien zijn er vele reeksen gevolgd en heeft zelfs Call Of Duty een niet te missen zombie-modus. Gamers krijgen er al jaar en dag geen genoeg van.

De Kuisploeg Heeft Werk 

Back 4 Blood lijkt de spirituele opvolger van de Left 4 Dead-reeks. Turtle Rock wil duidelijk onderstrepen dat dit een volledig nieuwe reeks is met een eigen karakter. Voor de fans van L4D zal het er toch meteen herkenbaar uitzien met heel wat gameplay mechanics die terugkeren. Of het innoverend wordt of niet moet blijken maar het ziet er alvast pure fun uit. 

In de pre-alpha gameplay die we te zien kregen trokken vier “cleaners” naar Evansburgh voor een supply run. De personages waaruit je kan kiezen in B4B zijn niet langer gewone overlevenden. Het zijn vechters die immuun zijn en weten wat ze willen. Je gaat niet gewoon op zoek naar een veilige plaats. Je gaat er één voor jezelf creëren.

We hebben dit genre uit de grond gestampt én enkele baanbrekende veranderingen aangebracht. 

De heldhaftigheidsfactor wordt zo wat hoger gelegd. De gekende formule waarbij je samen met drie maten een aantal objectives probeert te behalen tussen de ondoden (hier “The Ridden” genoemd) houdt stand. Samenwerken wordt volgens Turtle Rock belangrijker dan ooit. Solo je eigen ding doen terwijl de rest samenblijft betekent een zeer waarschijnlijke dood voor iedereen. 

Al snel komen onze cleaners langs een moshpit van rottend vlees. Binnen enkele seconden knallen de geweren luid en gutst het bloed de muren donkerrood. Qua gore worden alle registers opengetrokken. Des te meer als je aan de slag gaat met melee-wapens. Hakbijlen en knuppels staan gelijk aan losgeklopte hoofden en fladderende armpjes.

Corrupte Directeur 

Het getoonde level bleek alvast redelijk groot qua omvang. Wat begon in een huis ging al snel via pijpleidingen en daken naar een tunnel om aan een magazijn te eindigen. Relatief gekend terrein locatiegewijs. Onderweg probeer je zo veel mogelijk proviand te verzamelen en niemand achter te laten. Het is niet geweten hoeveel levels er zullen zijn. Toch zal geen enkel partijtje hetzelfde aanvoelen. 

De gekende L4D-mechanic van The Game Director komt ook mee naar B4B. Aan de start van elke partij zal deze AI Director een aantal “corruption cards” leggen die jouw trip bemoeilijken. Een dikke mist doorheen de map, schaarse ammo drops of grotere hordes. Jij kan daartegen positieve kaarten leggen, zoals snellere healing of meer voorraad van een bepaald type kogels. 

De laatste jaren zagen we heel wat studio’s sterke titels naar voren brengen. Nu willen we opnieuw zélf innoveren en onze fans verbazen.

De plaatsen waar items en gear droppen zijn ook willekeurig. Zo geeft elke match een andere kick en weet je nooit volledig wat te verwachten. Welke types vijanden zal je tegenkomen? Hoe zal de spelwereld er uit zien en welke modifiers zullen van tel zijn?

Petanque Voor Gevorderden 

Een hele resem aan verschillende zombies zullen je bestoken. Naast de gekende standard zombies en sprinters krijg je ook kotsende lieverds en springers die de muren opkruipen om wat verticaliteit in het gevecht te brengen. De tall boy ziet er amusant uit met z’n langwerpige gemuteerde arm. Hij wil helaas meer dan je enkel een high five geven. De stinker swarm had duidelijk nog nooit van deodorant gehoord. Verder huiverde en kwijlde ik enorm van de Ogre. Dit is een gigantisch monster dat zomaar snelwegborden uitrukt en gebruikt om petanque te spelen.

Naast de 4-player-campaign zal er ook een PvP modus zijn. Hier neem je het 4v4 niet enkel op tegen de rottende massa maar ook tegen elkaar. Verder kan je ook zélf een luguber schepsel worden en als gemuteerde freak je vrienden neerhalen. Er zullen heel wat manieren zijn om samen een amusant bloedbad vol te laten lopen.

Turtle Rock Studio's doet de game vanavond verder uit de doeken via Twitch. Je kan de presentatie via deze link volgen.

 
Releasedatum
06/22/2021

Conclusie van RoMa

Het lijkt er op dat Back 4 Blood de gekende en geslaagde magie van Left 4 Dead naar een nieuw niveau zal tillen. Hopelijk liggen er ontelbare uren bloedrood maaiplezier in het verschiet. Back 4 Blood zal verschijnen op 22 juni 2021 op PlayStation 4, PlayStation 5, PC, Xbox One & Xbox Series X.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments