Assassin’s Creed Story Creator Mode

Assassin’s Creed Story Creator Mode

"De Assassin's Creed Odyssey: Story Creator Mode voelt een beetje als werken"

ma 10/06/2019
Gepreviewed door Ronald
0 reacties

Ik heb een eigen queeste ontworpen in 'Assassin's Creed: Odyssey'. En jij kunt dat ook als je de nieuwe update van de game downloadt. Een eerste ervaring met de Story Creator, die de ontwikkelaars hun tools voor missiedesign openstelt voor alle spelers van de game.

Je eigen content creëren binnen games is blijkbaar weer helemaal in: na Super Mario Maker 2 komt nu ook Ubisoft met een queeste-editor voor Assassin's Creed: Odyssey, waarmee je je eigen verhalen kunt verzinnen binnen de game. Zolang Kassandra of Alexios maar de hoofdrol daarin spelen, natuurlijk, maar qua omvang van je queestes heb je zo goed als de volledige vrijheid. Je kunt dus gekke dingen doen met het ding.

Ubisoft stelde die 'Story Creator Mode' zonet voor op zijn E3-persconferentie, maar ik ging een dikke week voor dat event al eventjes aan de slag met een bètaversie van de modus. Een voorbeeldqueeste uit de (dertig bladzijden tellende!) handleiding was een 'fetch quest', waarvan ik tijdens het uittesten van de modus voor m'n eigen plezier een 'kill quest' heb gemaakt. Maar het blijft een heel simpele missie, slechts een tipje van de sluier wat mogelijkheden betreft. Je kunt volledige verhalen creëren die meerdere queestes bevatten, die op zich ook uit meerdere missies bestaan. Twintig van die verhalen kun je tegelijkertijd opslaan, dus er zijn mogelijkheden zat.

Op de computer

Bij het creëren van de 'Story Creator Mode' koos Ubisoft niet voor de construction kit-aanpak van 'Super Mario Maker 2', waarbij alle designtools op één schermpje in de game zelf zitten, maar voor de combinatie van een webgebaseerde softwaretool om de queestes te ontwerpen en een aparte modus binnen de game zelf waarin je de gecreëerde verhalen kunt uitproberen of die van anderen kunt spelen.

Dat is op zich een gedurfde aanpak, want een 'Super Mario Maker 2' voelt op zich intuïtiever aan wanneer je weinig op een computer werkt. De editor die je op de Assassin's Creed-website opent heeft dus ook eerder de behapbaarheid van een softwareprogramma. Het is, in essentie, het soort tool die de designers van Ubisoft zelf kunnen hebben gebruikt voor het creëren van de officiële queestes en missies in Odyssey.

Ubisoft koos niet voor de construction kit-aanpak van Super Mario Maker 2.

De kern van de tool is een flowchart, waarop je dus dialogen kunt creëren, en die kunt laten uitmonden in een missiedoel. Iemand van kant maken bijvoorbeeld, iemand bevrijden, iets afbreken of met iemand spreken. Zo zijn er zes objectieven die je kunt parkeren in de flow van je verhaal, en er zijn tachtig personages uit de game waarmee je kunt converseren. Die dialoogscènes zijn de kern van de Story Creator: je kunt dialoogkeuzes doen uitmonden in een bepaalde uitkomst, waaraan je ook verdere missies of dialogen kunt vasthaken.

Tijdrovend ding

Alles gebeurt door gewoon dingen naar het centrale veld te slepen. Nog eens: vanaf het moment dat je weg bent met de structuur van Story Creator Mode heb je in no time een verhaal(tje) in elkaar gezet, maar het vraagt wel wat tijd. Voor een eenvoudige queeste, zoals degene die ik maakte voor deze preview, ben je toch al snel een uur of twee kwijt, en uitgebreidere verhalen (die de komende weken/maanden ongetwijfeld het levenslicht zullen zien wanneer miljoenen fans ermee aan de slag gaan) eisen nog veel meer van je tijd.

Alles gebeurt door gewoon dingen naar het centrale veld te slepen.

Je moet namelijk volledige, potentieel vertakkende dialogen schrijven, ook het emotionele statuur van je personages tijdens de cutscenes aanpassen, en door een slimme combinatie van die dialogen, personages en doelen kun je je Kassandra/Alexios interessante dingen laten doen. Al ben je natuurlijk wel beperkt in dingen: je kunt geen 'assets' veranderen (je maakt geen volledige mods met dit ding, natuurlijk), die zes objectieven zijn ook natuurlijk maar een schijntje van wat er mogelijk is, en bepaalde content-elementen - zoals de arena's en de mythische wezens - zijn uitgesloten.

Naar de console

Je kunt je verhaal pas publiceren nadat de Story Creator geen fouten meer opmerkt, en je dus alle vakjes netjes met elkaar hebt verbonden. Daarna kun je cito presto naar je console gaan, waar je dus je missie kunt spelen. Uiteindelijk je eigen verhaal in de tengels hebben geeft, zonder overdrijven, een geweldig gevoel: je ziet consequenties zich voltrekken van dingen die je zelf hebt opgezet, en dat maakt je minstens eventjes een gamedesigner in het diepst van je gedachten.

Vanzelfsprekend zijn de dialogen die je hebt bedacht niet gesproken: de voorgeprogrammeerde dialogen in de eigenlijke game zijn allemaal ingesproken door acteurs, en spraaktechnologie is vandaag nog altijd niet van die aard dat ze menselijke stemmen kan vervangen.

Het sleutelen houdt ook nog niet op wanneer je je verhaal aan het spelen bent op de console: er zijn verscheidene debug-opties (zoals je vijanden heel zwak maken) zodat je snel en makkelijk kunt zien waar er nog wat sleutelwerk is. Al je verhalen staan via je Uplay-account in de cloud opgeslagen, zodat het naadloos van de computer naar de console gaat en weer terug. Alle verhalen die je publiceert zijn ook cross-platform: je kunt zelf je verhaal hebben doorgespeeld op je PlayStation 4, maar het zal evengoed speelbaar zijn op een Xbox One of een pc.

Releasedatum
05/10/2018

Conclusie van Ronald

De Assassin's Creed Odyssey: Story Creator Mode voelt een beetje als werken. Maar het is wel een krachtige manier om ware fans van de game nog sterker te engageren, en het geeft ook een zeer interessant inzicht in hoe openwereldgames à la Odyssey worden gemaakt. Ubisoft zet, met andere woorden, de deur van de keuken open. Probeer het vooral zelf: het is gratis en werkt gewoon via de browser.